Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

«Πάρτι» απευθείας αναθέσεων στον δήμο Σουλίου από τον Γιάννη Καραγιάννη

«Πάρτι» απευθείας αναθέσεων στον δήμο Σουλίου από τον Γιάννη Καραγιάννη

Πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει ένα άρθρο με τίτλο: Απευθείας αναθέσεις: Το βάζο με το μέλι όπου σχολιάζαμε την πρακτική των απευθείας αναθέσεων. Όπως γράφαμε και τότε,  οι απευθείας αναθέσεις δεν είναι παράνομες. Προβλέπονται από την νομοθεσία, άρα όταν αυτές γίνονται δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Και συνεχίζαμε: “αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε την ποινική διάσταση ας πάμε και στην ηθική. Πότε αρχίζουν οι απευθείας αναθέσεις να έχουν «ανήθικη» πρακτική; Έχουν ανήθικη πρακτική όταν σε τελική ανάλυση ζημιώνεται το δημόσιο, όταν υπάρχει εύνοια ως προς τους αποδέκτες των έργων, όταν ενώ υπάρχει η δυνατότητα διαγωνισμού επιλέγετε η ανάθεση”.

Και προεκλογικά μας προέκυψε και μία ακόμα «ανήθικη» πρακτική.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στον δήμο Σουλίου. Και αυτό γιατί, πέρα από τον μεγάλο αριθμό απευθείας αναθέσεων, θα μπορούσε κανείς σκωπτικά να μιλήσει για «πάρτι» αναθέσεων,  έχουμε ένα άλλο ζήτημα ηθικής τάξης.

Έχουμε πέντε (5) περιπτώσεις που μέλη των οικογενειών αναδόχων κοσμούν το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δημάρχου Γιάννη Καραγιάννη. Μάλιστα η μία περίπτωση έχει και ένα επιπλέον ζήτημα ηθικής τάξης, καθώς η απευθείας ανάθεση έγινε σε ανάδοχο που δεν είναι επαγγελματίας στον δήμο Σουλίου, ενώ στο ίδιο αντικείμενο υπάρχουν 4 τοπικοί επαγγελματίες!

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.

Ανάδοχος από την ΤΚ Ζερβοχωρίου έχει πάρει αναθέσεις κατά την διάρκεια όλης της θητείας του Γιάννη Καραγιάννη, περίπου 400.000 ευρώ. Μόνο για φέτος όπως θα δείτε και στις αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και που ενδεικτικά τις δημοσιεύουμε στην συνέχεια, οι απευθείας αναθέσεις φτάνουν στις 93004,60 (με το ΦΠΑ, μην αδικούμε….). Μάλιστα κάποιοι λένε ότι έχει σχεδόν το μονοπώλιο των απευθείας αναθέσεων στην περιοχή του πρώην δήμου Αχέροντα. Ε, λοιπόν, η σύζυγος του ανάδοχου, είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι τίμια, αλλά και να δείχνει τίμια.

Το αν είναι ηθικό αυτό ας το κρίνουν οι δημότες….

Δείτε ενδεικτικά τις φετινές απευθείας αναθέσεις:

Παρόμοιες υποθέσεις είναι και οι εξής:

Η σύζυγος ανάδοχου από την ΤΚ Χόικας με απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ συγκαταλέγεται επίσης στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Καραγιάννη. Σε άλλη περίπτωση έχουμε στο ψηφοδέλτιο τον πατέρα ανάδοχου από την ΤΚ Νεοχωρίου, που επίσης έχει πάρει απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων.

Σε μια τέταρτη παρόμοια περίπτωση έχουμε τον αδερφό ανάδοχου από την ΤΚ Γαρδικίου να είναι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΜΟΣ.

Και πάμε σε μία περίπτωση, όπου όχι μόνο έχουμε την σύζυγο ανάδοχου (και κόρη ιερέα) να είναι στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Καραγιάννη, αλλά και ο ανάδοχος έχει έδρα τα Ιωάννινα. Και αν αναρωτιέστε: Υπάρχουν άραγε επαγγελματίες με αυτό το αντικείμενο στον δήμο Σουλίου; Η απάντηση είναι: όχι μόνο ένας, αλλά 4!!!

Κανένας από τους τοπικούς επαγγελματίες δεν έδινε προσφορά που να είναι συμφέρουσα για τον δήμο και «αναγκάστηκε» ο δήμος να βρει ανάδοχο στα Ιωάννινα;

Δείτε την απόφαση πληρωμής:

Δηλαδή η δημοτική αρχή του δήμου Σουλίου αντί να κάνει έναν διαγωνισμό, αντί να πάρει προσφορές και από τους τοπικούς επαγγελματίες προτίμησε την απευθείας ανάθεση σε κάποιον επαγγελματία που δεν εδρεύει εδώ….. και τοποθέτησε την σύζυγό του στο ψηφοδέλτιο.

Αυτή η πρακτική έχει πραγματικά προβληματίσει τους δημότες, μοιάζει σαν να έχουμε ένα “κλειστό” κύκλωμα. Σε ηθικό επίπεδο σίγουρα εδώ έχουμε ένα θέμα. Μπορεί όλοι αυτοί οι συγγενείς να είναι άξιοι, δεν είναι εξάλλου αυτό το ζητούμενο.

Το ζητούμενο είναι πως συμβαδίζει σε ηθικό επίπεδο, και ποια είναι η εικόνα προς τους πολίτες, να είναι όχι απλά συγγενικά πρόσωπα ανάδοχων απευθείας αναθέσεων, αλλά πρώτου βαθμού στο ψηφοδέλτιο της παράταξης που έδινε αυτές τις αναθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ