Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Οι καιροί ου μενετοι – Άρθρο για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Του Σωτήρη Γιάκη

Η ΟΛΗΓ Α.Ε. φθάνει στο τέλος της.
Διαχειρίστηκε το λιμάνι της πόλης για σχεδόν δύο δεκαετίες.
 Σε όλα αυτά τα χρόνια, έδωσε ψίχουλα στην πόλη.
 Στην πόλη όπου στα σπλάχνα της, γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε ο Λιμένας Ηγουμενίτσας.
 Κι αυτό έγινε, όχι χωρίς θυσίες!
 Η χερσαία ζώνη “έπνιξε” την θάλασσα, με τεράστιες επιχώσεις.
 Το τοπίο αλλοιώθηκε.
Η παράκτια ομορφιά της πόλης, χάθηκε.
Η  θάλασσα απομακρύνθηκε και “φυλακίστηκε”, πίσω απο ακαλαίσθητες καγκελόφρακτες κατασκευές.
Το νέφος από τα καυσαέρια των φουγάρων, μολύνει διαρκώς τον αεροφόρο ορίζοντα της πόλης.
Οι δρόμοι, καθώς και οι υπόγειες υποδομές, διαλύονταν διαρκώς, μέχρι της κατασκευής  της Εγνατίας.
 Οι οχλήσεις και οι ρύποι διαρκείς, από τις τρεις φάσεις κατασκευής του λιμανιού , επι δυό δεκαετίες.
Μόνιμος σύντροφος μας, όλα αυτά τα χρόνια, η ταλαιπωρία!
 Ο βυθός κατεστραμμένος, από τις τεράστιες προπέλες!
Το Δρέπανο διαβρωμένο, από τους κυμματισμούς των πλοίων!
Το φυσικό κάλλος υποβαθμισμένο, σε μεγάλο βαθμό, ένεκα των έργων υποδομής του λιμανιού.
Το γραφικό τοπίο, έμεινε μόνον  να αποτυπώνεται  ως ανάμνηση, στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες!
Η επιβάρυνση βέβαια αυτή του περιβάλλοντος, δεν θα σταματήσει εδώ. θα συνεχιστεί  για πολλές πολλές δεκαετίες ακόμα!
 Το ανάγλυφο της πόλης, σε μεγάλο ποσοστό ορεινό, δημιουργεί πιέσεις στον κεντρικό ιστό της πόλης, πλησιάζοντας πολύ στο όριο της παραλίας.
Η πόλη ασφυκτιά, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους και το λιμάνι, μα οι θυσίες των κατοίκων της, είναι χωρίς αντίκρισμα.
Τα ψίχουλα της ΟΛΗΓ ΑΕ είναι πραγματικά ψιχία, μπροστά στον πακτωλό των εκατομμυρίων απο τα έσοδά της. Έσοδα που ανέρχονται, περίπου στα 2 εκατομμύρια € ετησίως, με σημερινά δεδομένα.
Με το νόμο 2932 του 2001 και το άρθρο 21, έγινε η διάσπαση τού λιμενικού ταμείου. Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την  επωνυμία Λιμενικό Ταμείο Ηγουμενίτσας, μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, με έδρα το Δήμο Ηγουμενίτσας.
Βάσει του νόμου αυτού,η ΟΛΗΓ Α.Ε., είναι ανώνυμη εταιρεία ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ, με σκοπό την  ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
Και ρωτώ:
Είναι έργα κοινής ωφέλειας ναι ή όχι,η  χρηματοδότηση έργων που θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της πόλης, στην οποία δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά  εκμεταλλεύεται η ΟΛΗΓ Α.Ε.?
 Είναι εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, η χρηματοδότηση και κατασκευή έργων υποδομής της πόλης?  Ναι ή όχι?
 Οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας είναι πολίτες αυτής της χώρας ναι ή όχι?  
Και συνεχίζει ο νομοθέτης:
 Η μελέτη και εκτέλεση έργων στην περιοχή αρμοδιότητας της ΟΛΗΓ Α.Ε.  εγκρίνεται  από το  Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.
Τί έκαναν τα αμαρτωλά διοικητικά συμβούλια της ΟΛΗΓ  ΑΕ; Τί μελέτες και έργα εγκρίθηκαν απο τους κατά καιρούς τοποθετημένους,  Διευθύνοντες Συμβούλους της;
Προσέξτε…
Μέτοχοι σε όλα τα λιμάνια του κόσμου είναι το Δημόσιο, τα επιμελητήρια, η Αυτοδιοίκηση και οι  ιδιώτες διαχειριστές.
Γιατί απέχει η Αυτοδιοίκηση τόσα χρόνια από την διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ? Ποιόν βόλευε αυτή η κατάσταση; Και γιατί; Που ακούστηκε, μέσα στο ίδιο το σπίτι σου, να σε αποκλείουν από την διαχείριση του; Από τα έσοδα του;
Τα οποία έσοδα διασφαλίζονται, με την ανοχή, με τις θυσίες των πολιτών και με την καταστροφή δυστυχώς, μέρους του φυσικού τοπίου?
Πού είναι τα ανταποδοτικά οφέλη προς την πόλη μας; Γιατί η  ΟΛΗΓ ΑΕ να έχει 16 εκατομμύρια € αποθεματικό  στην τράπεζα της Ελλάδος και να μην τα έχει διαθέσει στην πόλη μας ως ώφειλε;
Γιατί το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ, στις 16 Οκτωβρίου 2019, έβαλε χέρι και τσέπωσε 5 εκατομμύρια € από το αποθεματικό της ΟΛΗΓ ΑΕ;
Που τα έδωσε και τι τα έκανε; Και τα 2 εκατομμύρια έσοδα ετησίως;
Πολλά τα ερωτήματα… 
Και φτάνουμε σιγά-σιγά στο ξεπούλημα.
Πουθενά στον κόσμο όλον δεν υπάρχουν λιμάνια εκτός Δημοσίου ελέγχου. Σε όλα τα ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) λιμάνια μέτοχοι είναι, εκτός από τον ίδιο τον διαχειριστή και το Δημόσιο ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Πουθενά στον κόσμο όλον, δεν πουλήθηκε και δεν πουλιέται λιμάνι, σε έναν και μόνο ιδιώτη.
Ποτέ δεν υπήρξε μνημονιακή υποχρέωση,  η πώληση του 67% των μετοχών της Ανώνυμης Εταιρείας. Τα ψηφισθέντα  μνημόνια, όσο και το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο του 2012, προέβλεπαν την πώληση του 23,1% των μετοχών, ώστε να παραμείνει πάντα το 51% στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.
Ας δούμε το παράδειγμα του Οργανισμού ΛΙμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
 Κανένα μνημόνιο, ούτε καν οι σύμβουλοι που προσέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ, δεν ζήτησαν πώληση του 67% του ΟΛΠ.
Προσέξτε!  η σύμβαση παραχώρησης, για 2 και μόνον  προβλήτες ΤΟΥ ΟΛΠ, αποτιμήθηκε από το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ,  σε 1 δισεκατομμύριο € το 2014.
 Και έρχεται, το ίδιο το ξεφτιλισμένο το ΤΑΙΠΕΔ  και αποφασίζει την πώληση ολόκληρου του ΟΛΠ,  δηλαδή λιμάνι με 5 εκατομμύρια τετραγ. μέτρα έκταση , με κτίρια, μηχανήματα, υποδομή λιμένος 37 km, εξασφαλισμένη πελατεία, μεταφορικά μέσα, εξειδικευμένο προσωπικό, πλήρως ψηφιοποιημένο και περιβαλλοντολογικά  πιστοποιημένο, για 311,5 εκατομμύρια €!! δηλαδή, για μόλις 104 € το τετραγωνικό μέτρο!!! Όταν το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ υπερψήφισε κατά την τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΛΠ ΑΕ. στις  22 Ιουνίου 2015, την παραχώρηση για 2 μόνον προβλήτες, στο  1 δισεκατομμύριο €!!!
Τα έργα των 3 φάσεων στον  Λιμένα Ηγουμενίτσας αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια €. Αν ο ΟΛΠ  ξεπουλήθηκε για 311 εκατομμύρια €, ο ΟΛΗΓ δεν πρόκειται να πιάσει πάνω από 40 εκατομμύρια.  Δηλαδή, αν όλοι Θεσπρωτοί, βάλουν από ένα χιλιάρικο μετοχικό κεφάλαιο και κάνουν εταιρεία,  αγοράζουν το λιμάνι τους μόνοι τους!
 Η ΟΛΠ ΑΕ για την παραχώρηση διαχείρισης σε 2 και μόνον προβλήτες του λιμανιού, είχε ήδη πετύχει τίμημα αξίας 1 δις ευρώ και ετήσια  έσοδα 110 εκατομμύρια € για 35 + 5 χρόνια. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει ολόκληρο το λιμάνι για 311, 5 εκατομμύρια € για 50 χρόνια!!!!!
ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ?????

Και ας πούμε ότι, που δεν το πιστεύω, για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας  είναι πλέον αργά.
Υπάρχει και η ΜΑΡΙΝΑ!!!
 Υπάρχουν τα 9εκατομμύρια €  αποθεματικό της ΟΛΗΓ ΑΕ κατατεθειμένα στον λογαριασμό της εταιρείας, στην τράπεζα της Ελλάδος.
Υπάρχουν τα 5 εκατομμύρια που τσίμπησε με το έτσι θέλω  πέρυσι, το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχουν τα 2 εκατομμύρια ετήσια έσοδα του 2020.
ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, τα χρήματα αυτά, να αποδωθούν  απο την υπόλογη  ΟΛΗΓ ΑΕ εκεί που τα χρωστάει  —->  Στην Ηγουμενίτσα!!!
 Να αναλάβει η ΟΛΗΓ ΑΕ ως φορέας χρηματοδότησης και  κατασκευής του έργου, την υλοποίηση της Μαρίνας Ηγουμενίτσας  και η Μαρίνα να αποδοθεί στην πόλη. Ο δήμος Ηγουμενίτσας, να αναλάβει πλέον την διαδικασία παραχώρησης της διαχείρισης της και όχι το ΤΑΙΠΕΔ.
Έτσι και να επίβλεψει την προς το όφελος της πόλης λειτουργία της θα μπορεί και πάγια και σταθερά έσοδα θα δημιουργήσει.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!
ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ!!!!
Τα χρωστάνε στην πόλη, ως ελάχιστο ανταποδοτικό όφελος, για ό,τι κακό έγινε  μέχρι σήμερα  και για ό,τι κακό θα γίνει, στα επόμενα 60 χρόνια!!
Για να μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια με περηφάνια, μετά από χρόνια, τα  παιδιά και τα εγγόνια σας, που σήμερα είναι ανήλικα  και να τους πείτε περήφανα!! ΝΑΙ ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ!!!!

Οι καιροί ου μενετοι