Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Πως να παρακολουθείτε σωστά την ανάπτυξη του παιδιού σας

Η παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού σας, είναι σημαντική για να έχετε μία συνολική εικόνα της υγείας και της ανάπτυξής του. Στην συνέχεια θα βρείτε κάποιες συμβουλές, για το πώς να παρακολουθείτε σωστά και με ακρίβεια την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Να μετράτε τακτικά το ύψος του  

Είναι καλό να μετράτε το ύψος του παιδιού σας, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, χρησιμοποιώντας ένα αναστημόμετρο. Μετά από κάθε μέτρηση ύψους, σωστό είναι να σημειώνετε το ύψος σε ένα ημερολόγιο. 

Αν δεν έχετε ένα αναστημόμετρο στο σπίτι σας, μπορείτε να πάτε σε κάποιο φαρμακείο. Εκεί θα βρείτε πολλά αναστημόμετρα https://www.germanos-medicals.gr/c/zygi για να διαλέξετε όποιο προτιμάτε, με την ίδια ευκολία με την οποία μπορείτε να βρείτε πιεσόμετρα https://www.germanos-medicals.gr/c/piesometra και θερμόμετρα.

Να παρακολουθείτε τους άλλους δείκτες της ανάπτυξής του 

Εκτός από το ύψος, υπάρχουν και άλλοι δείκτες ανάπτυξης, που πρέπει να παρακολουθείτε. Κάποιοι από αυτούς είναι το βάρος, η περίμετρος κεφαλής και ο δείκτης μάζας σώματος. 

Ο γιατρός του παιδιού σας, μπορεί να σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε αυτές τις μετρήσεις και να διαπιστώσετε αν το παιδί σας βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Να παρακολουθήστε την πρόοδό του

Είναι επίσης σημαντικό, να παρακολουθήστε την πρόοδο του παιδιού σας, όσον αφορά, για παράδειγμα, στο μπουσούλημα, στο περπάτημα και στην ομιλία. 

Αυτά τα σημεία αναφοράς μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα, για το πώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται το παιδί σας.

Να ενθαρρύνετε τις υγιεινές συνήθειες 

Η ενθάρρυνση των υγιεινών συνηθειών, όπως είναι η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και ο επαρκής ύπνος, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ανάπτυξης και της εξέλιξης του παιδιού σας.

Να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού σας ή εάν το παιδί σας βρίσκεται εκτός του φυσιολογικού εύρους στο διάγραμμα ανάπτυξής του, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. 

Μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Να είστε υπομονετικοί 

Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Ενώ ορισμένα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, άλλα μπορεί να αναπτύσσονται πιο αργά. 

Εφόσον το παιδί σας ακολουθεί γενικά τα αναμενόμενα πρότυπα ανάπτυξης και ο παιδίατρός σας δεν βρίσκει κάτι το ανησυχητικό, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να παρακολουθείτε αποτελεσματικά την ανάπτυξη του παιδιού σας και να σιγουρευτείτε ότι αναπτύσσεται σωστά. Ωστόσο, αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.