Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Καταρράκτης: Το μαρτυρικό χωριό της Άρτας

Το αφιέρωμα στο χωριό Καταρράκτης δημοσιεύθηκε στο έντυπο περιοδικό Step Ιουλίου – Αυγούστου 2020

Ένας προορισμός, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τη φύση σε όλο της το μεγαλείο!

Το χωριό Καταρράκτης είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων στα Αθαμανικά Όρη που είναι γνωστότερα με την παραδοσιακή ονομασία Τζουμέρκα.

Απέχει 63 χλμ. βόρεια της πόλης της Άρτας και 59 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων. Αποτελείται από το βασικό χωριό και μέσα σε έκταση 30 τ.χμ. περιλαμβάνει τέσσερις συνοικισμούς που όλοι μαζί απαρτίζουν την κοινότητα Καταρράκτη.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού, μέχρι το 1927, ήταν Σχωρέτσαινα.

Τότε μετονομάσθηκε και πήρε το σημερινό του όνομα από τους δίδυμους καταρράκτες ύψους 100 μέτρων περίπου, που πέφτουν από τις δυτικές πλαγιές των Τζουμέρκων με μια απίστευτη ορμή, χαρίζοντας στο τοπίο μια ιδιαίτερη ομορφιά.

O Καταρράκτης εντάσσεται στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ Α/79/1-06-2017). Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου του 1943, όταν Ναζί πυρπόλησαν σπίτια, έκαψαν σοδειές και εκτέλεσαν 11 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό.

Η θηριωδία είχε χαρακτήρα αντιποίνων όπως υποστήριξαν οι Ναζί, για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών.

Σήμερα, τα λιθόστρωτα δρομάκια γύρω από την όμορφη πλατεία του χωριού προσφέρονται για περπάτημα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να ξεδιψάσουν στην κεντρική παραδοσιακή βρύση με τις λεοντοκεφαλές.

Στην περιοχή βρίσκονται δύο παραδοσιακοί νερόμυλοι, ιστορικά διατηρητέα κτίσματα, όπου οι κάτοικοι του χωριού την προβιομηχανική εποχή εκμεταλλεύονταν την δύναμη του νερού προς όφελος τους.

Πρόκειται για έναν όμορφο προορισμό, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τη φύση σε όλο της το μεγαλείο.

Οι καταρράκτες προσεγγίζονται από ένα καλό καλντερίμι και μπορεί κάποιος να πλησιάσει αρκετά κοντά, ενώ αποτελούν αξιοθέατο για την περιοχή.

Στην βάση των καταρρακτών, αναβλύζουν και πολλά νερά από πηγές, αλλά γενικά το θέαμα είναι αρκετά εντυπωσιακό κι επιβλητικό.

Το ύψος των καταρρακτών είναι 90 μέτρα και έχουν νερό όλο το χρόνο, εκτός από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο που συνήθως ξεκινάνε και οι δυνατές βροχές στα Τζουμέρκα
. Τον χειμώνα και μέχρι την Άνοιξη, το θέαμα με την υπερβολική ποσότητα νερών από το λιώσιμο των χιονιών, είναι συγκλονιστικό!

Η θέαση των καταρρακτών, ερχόμενοι από Γιάννενα, ξεκινάει μετά το χωριό Καλέντζι με κατεύθυνση το γεφύρι της Πλάκας. Από εκεί φαίνεται ο μεγάλος ορεινός όγκος των Τζουμέρκων και οι καταρράκτες που κοσμούν ακόμα περισσότερο αυτή την όμορφη εικόνα!

Η βλάστηση γύρω από τους καταρράκτες είναι πυκνή και αποτελείται κυρίως από πουρνάρια, φυλίκια, κουτσουπιές, κοκκορεβυθιές και δάφνες. Στα κάθετα βράχια φυτρώνουν διάφορα χασμόφυτα, ενώ στα πρανή του μονοπατιού και στα μικρά πλατώματα βγαίνουν πολλές ορχιδέες. Σημαντικά είδη της περιοχής είναι η Malcolmia orsiniana angulifolia που βγαίνει σχεδόν πάνω στους καταρράκτες

Στη γύρω περιοχή απαντούν περίπου 100 είδη πουλιών μερικά από τα οποία είναι πολύ σπάνια όπως το όρνιο και ο ασπροπάρης. Άλλα αρπακτικά είδη που ζουν στη περιοχή είναι ο χρυσαετός, η γερακίνα, ο πετρίτης, το βραχοκιρκίνεζο, το διπλοσάινο, το ξεφτέρι, ο μπούφος και ο φιδαετός.

Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Γ. Καρέζο και τον κ Νίκο Γ. Καρέζο για τις υπέροχες φωτογραφίες!

Κείμενο: Δονάτος Παππάς (Μέλος της ένωσης συντακτών διαδικτύου & Μέλος της ένωσης Ευρωπαίων δημοσιογράφων)