Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η περιφέρεια Ηπείρου για την απεργία για τα ΣΜΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η απεργία εργαζομένων σε Δήμους της Ηπείρου και  η παραπληροφόρηση σε βάρος της Περιφέρειας

Προκαλεί κατάπληξη το περιεχόμενο ανακοίνωσης συνδικαλιστικών Σωματείων εργαζομένων σε Δήμους της Ηπείρου, σχετικά με την απεργία που έχουν προγραμματίσει   με αντικείμενο τη Διαχείριση των Απορριμμάτων. 

Πρόκειται για κείμενο που διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα  σε ό, τι αφορά τις ενέργειες  της Περιφέρειας Ηπείρου για τη λειτουργία των ΣΜΑ, για τις οποίες μάλιστα έχουν δοθεί αναλυτικές απαντήσεις κατ΄ επανάληψη τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και με πλήθος ανακοινώσεων.   

 Παρά ταύτα, εάν  οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητούσαν ενημέρωση,  θα γνώριζαν ότι: 

  • Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντάξει τους ΣΜΑ σε καθεστώς χρηματοδότησης τέτοιο που μόνο με μόνιμο προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν.
  • Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εξασφαλίσει 45 μόνιμες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων για τη λειτουργία τους.
  • Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε ενημερώσει τον συμπράττοντα φορέα από τον Μάϊο 2020 πως ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της Δοκιμαστικής Λειτουργίας.
  • Η Περιφέρεια Ηπείρου παρενέβη ώστε να μην προχωρήσει και δεν προχώρησε το 2021 ο διαγωνισμός για την ανάθεση των ΣΜΑ σε ιδιώτη. 
  • Η Περιφέρεια Ηπείρου ενήργησε ώστε -έστω και με εργαζόμενους των Δήμων- να εκκινήσει επιτέλους η δοκιμαστική λειτουργία τους. 
  • Η Περιφέρεια Ηπείρου δυνάμει Προγραμματικών Συμβάσεων ανέλαβε το συνολικό κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ κατά τη διάρκεια της 6μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, ανακουφίζοντας όλα τα νοικοκυριά της Ηπείρου. 
  • Η Περιφέρεια Ηπείρου μόλις πρόσφατα (19.07.2023) εξασφάλισε την έγγραφη επιβεβαίωση της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων και Χρηματοδοτικών Εργαλείων (ΕΥΚΕ–ΧΕ) ότι οι ΣΜΑ με μόνιμο προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν.

Όλα αυτά προκύπτουν από δημόσια έγγραφα.  Αυτή είναι η αλήθεια και  όποιοι επιμένουν να  την αγνοούν, αρνούνται την πραγματικότητα  και παραπληροφορούν. 

Πάντως είναι οξύμωρο να εγκαλείται η Περιφέρεια από τη μια,  ότι δήθεν καθυστέρησε τη λειτουργία των ΣΜΑ και τώρα που τελειώνει η δοκιμαστική λειτουργία τους ότι δήθεν διευκολύνει την παράδοσή τους σε ιδιώτη. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου παραδίδει τους ΣΜΑ στο φορέα λειτουργίας τους για να τους λειτουργήσει ως Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (Υ.Γ.Ο.Σ.) με το προβλεπόμενο προσωπικό προς το συμφέρον των Ηπειρώτικων νοικοκυριών, όπως επιβεβαιώνει και η αρμόδια υπηρεσία χρηματοδότησής τους (ΕΥΚΕ -ΧΕ) και στην πρόσφατη απάντησή της.