Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα της – Στηρίζει Ηλιόπουλος – Χαρίτσης

Σήμερα το μεσημέρι η Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε επίσημα ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας με αναρτήσεις τους ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου

Σας ευχαριστώ που ήρθατε,

Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Βρισκόμαστε μπροστά σε στιγμές κρίσιμων αποφάσεων.

Το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών ανέθεσε στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμες αποφάσεις.

Οφείλουμε να αποτιμήσουμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια τις αιτίες του αποτελέσματος.

Οφείλουμε επίσης να εργαστούμε αποτελεσματικά, με επιμονή, για να δώσουμε εκ νέου την προοπτική ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η υποψηφιότητά μου, ωστόσο, για τη θέση της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία.

Αφορά την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη.

Αφορά την πάγια και κοινή μας επιδίωξη το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη.

Αφορά το όραμά μας για μια κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας για να μην καθορίζονται οι ορίζοντες του καθενός και της καθεμιάς από τις κοινωνικές συνθήκες της γέννησής του.

Αφορά το δικαίωμα στα κοινά αγαθά, το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας.

Αφορά τους νέους ανθρώπους, για να δημιουργούν και να πρωταγωνιστούν στην πατρίδα μας.

Αφορά τις γυναίκες και το αυτονόητο δικαίωμά τους να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους.

Αφορά την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, θα υποστηρίζει την προσπάθεια του κάθε  εργαζόμενου, ελεύθερου επαγγελματία, επιστήμονα, αγρότη και επιχειρηματία.

Αφορά τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και τις δυνατότητες που γεννά ο στόχος της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής δικαιοσύνης.

Αφορά τις δυνάμεις του πολιτισμού.

Αφορά τους ανθρώπους που υψώνουν τείχος στη μισαλλοδοξία, στην ομοφοβία, στον ρατσισμό και την άκρα δεξιά.

Για να κάνουμε, όμως, πράξη το όραμά μας για μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έναν ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα.

Στη διαδρομή αυτή δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε μαζί μας μία πολύτιμη συλλογική παρακαταθήκη. Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

Τότε που μέσα στην κρίση αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας. Το πετύχαμε, όχι χωρίς παραλείψεις ή λάθη, αλλά στηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Τότε που πήραμε την απόφαση να διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο μαζικό κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στη μακρά του πορεία έχει εξελιχθεί πολιτικά. Ξεκινώντας ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέξαμε να εκπροσωπήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας.

Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα.

Βήματα που θα κάνουμε όλοι μαζί όχι με το άγχος της δικαίωσης των προσωπικών διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε  να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική παράδοση.

Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα «προς το κέντρο ή προς την αριστερά;». Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε.

Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο.

Αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν.

Ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών. 

Κατανοώ τη δυσκολία, όμως υπάρχουν δυνατότητες.

Ξέρω ότι πολλοί έχουν απογοητευτεί, όμως η προσδοκία είναι ζωντανή.

Πιστεύω βαθιά

ότι αυτή τη διαδρομή αξίζει να την περπατήσουμε.

Πιστεύω βαθιά

ότι μπορούμε!

Σας ευχαριστώ

Δήλωση Νάσου Ηλιόπουλου

Είναι πραγματικά όμορφο για μια τόσο σημαντική ευθύνη να μπορείς να υποστηρίξεις έναν άνθρωπο που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί μια επιλογή ανανέωσης και ενότητας. Μια επιλογή από το «νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θέλω να σταθώ όμως σε έναν από τους ουσιαστικούς συμβολισμούς αυτής της υποψηφιότητας. Οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ όταν ανέλαβε το 2019 ήταν η ακύρωση μέτρων ενίσχυσης των εργαζομένων όπως η αιτιολογημένη απόλυση και η προστασία των εργαζομένων σε εργολάβους. Μέτρων που είχαν την υπογραφή της Έφης Αχτσιόγλου. Μια υπενθύμιση λοιπόν στρατηγικών διαφορών που αφορούν συνολικά το παραγωγικό μοντέλο.

Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αφορά συνολικά τα χιλιάδες μέλη και φίλους του. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε ξανά ένα σύγχρονο κόμμα που θα εκφράζει τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Εκεί που κάποιοι βλέπουν μόνο δυσκολίες να δούμε τις δυνατότητες και να μετατρέψουμε την απογοήτευση σε πείσμα και όραμα.

Καλή επιτυχία Έφη!

Δήλωση Αλέξη Χαρίτση

Με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλείνει ένας μεγάλος και συναρπαστικός ιστορικός κύκλος που γιγάντωσε την Αριστερά και συντάραξε πολιτικά την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πλέον το κόμμα μας βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: αυτή μιας ουσιαστικής νέας αρχής. Οι προκλήσεις τονίζουν τις δυσκολίες, εμπεριέχουν όμως και δυνατότητες. Και η δική μας δουλειά είναι ακριβώς αυτή: να εργαστούμε εντατικά και με σχέδιο πάνω στις υπαρκτές δυνατότητες για ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα.

Ένα κόμμα συλλογικό οργανωτή των προοδευτικών κοινωνικών αντιστάσεων και ανησυχιών και συνάμα εκφραστή των πιο δημιουργικών και δυναμικών τάσεων της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό και ταυτόχρονα αιχμηρό.

Ένα κόμμα που τελικά θα μοιάζει στην Ελλάδα που θέλουμε: με αυτοπεποίθηση, εξωστρέφεια και φιλόδοξους στόχους.

Στη νέα περίοδο που ανοίγεται θα είμαστε όλες και όλοι παρόντες. Και εγώ προσωπικά. Το τελευταίο διάστημα πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, καλώντας με να διεκδικήσω την προεδρία του κόμματός μας. Τους ευχαριστώ θερμά. Η εκτίμησή τους με τιμά και με συγκινεί. Έχω αποφασίσει όμως διαφορετικά. Δηλώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Ταυτόχρονα δεσμεύομαι ότι θα συμμετέχω με όλες μου τις δυνάμεις στη νέα συλλογική μας πορεία. Νιώθω συνεπώς ότι έχω την υποχρέωση και την ευθύνη να πάρω θέση.

Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επιχειρεί ακριβώς να εκφράσει την βούληση για μια ουσιαστική επανίδρυση του χώρου μας, την ανάγκη να ανανεώσουμε την στρατηγική και το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασής μας, να αφουγκραστούμε τις ζωτικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να συντονιστούμε με τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας. Θα την υποστηρίξω ολόθερμα.

Είμαι περήφανος που το κόμμα μας οδεύει σε μια δημοκρατική και ανοιχτή διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας. Διαδικασία εξόχως πολιτική που θα συμβάλει στην ιδεολογική ανασυγκρότηση και την πολιτική αντεπίθεση του κόμματός μας. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτήν την πορεία, τόσο από τους υποψήφιους για την προεδρία όσο και από τα στελέχη και μέλη του κόμματός μας, θα κατατεθούν παραγωγικές προτάσεις που εκκινούν από την κοινή μας αγωνία για το μέλλον της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης.

Το στοίχημα της ενότητας και των προωθητικών συνθέσεων δίχως εκπτώσεις στην εμβάθυνση, βρίσκεται μπροστά μας. Και είναι πιστεύω κρίσιμο όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας στον τόπο μας συνολικότερα.

Αλλά κάθε πορεία προς το μέλλον ξεκινά με ένα πρώτο βήμα μπροστά. Αυτό το πρώτο βήμα αφορά την εκλογή νέου προέδρου. Και θα το κάνουμε, προχωρώντας όλοι και όλες μαζί.