[paypal_donation_button]

Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Αφιέρωμα στο χωριό Καταρράκτης

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Πραγματικά αισθάνομαι πολύ λίγη μπροστά σε όσους έχουν αναφερθεί και γράψει για το το χωριό Καταρράκτης , αλλά στο πλαίσιο της  αναφοράς μου στα χωριά των Κεντρικών Τζουμέρκων  θέλω και εγώ να βάλω έστω ένα μικρό λιθαράκι με δική μου έρευνα και κείμενα περί αυτού.

Φωτογραφίες κατόπιν επιλογής από διαδίκτυο και Καθλυν Κραιτον Τριάντου

Σε υψόμετρο 800 μ. και σε απόσταση 53 χλμ. από την πόλη της Άρτας , κάτω από τα επιβλητικά Τζουμέρκα με τις φαντασμαγορικές τους κορυφές, βρίσκεται το ορεινό χωριό Καταρράκτης .Ένα χωριό που φαντάζει  ωσάν βγαλμένο από παραμύθι. Καταπράσινο τοπίο, με λιθόστρωτους δρόμους γύρω από την Κεντρική Πλατεία του χωριού ,με απέραντες και άπειρες ομορφιές .

Συγκαταλέγεται σ ’ένα από τα επτά (7) κεφαλοχώρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και συμπεριλαμβάνει άλλους 4 μικρότερους οικισμούς (Κρυοπηγη, Μηλιάς, Σγάρα και Βλαγκαδα).

Το χωριό ήταν ευρύτερα γνωστού πριν το 1927 με το όνομα Σχωρετσαινα και είχε ορισθεί ως έδρα της Κοινότητας Σχωρετσανων από το 1912. Ονομάστηκε Καταρράκτης το 1927 και οφείλει την ονομασία του στους δίδυμους καταρράκτες   που βρίσκονται 5 χιλ. στα   βόρεια του χωριού και οι οποίοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Ο πληθυσμός του Καταρράκτη , συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων οικισμών του , ήταν  κατά την απογραφή του 2011 σε 314 άτομα. Ανήκε στον Δήμο Άγναντων και  εντάχτηκε   στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων από το 2011 με το Σχέδιο Καλλικράτης. 

Ο Καταρράκτης είναι ένα από τα χωριά οπού ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει , να απολαύσει την φύση και την ομορφιά του μαγευτικού της τοπίου η οποία θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη του για πολλά χρόνια. 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Πλούσια ιστορία στο ενεργητικοί αυτού του χωριού αλλά όπως έχουμε ήδη προαναφέρει εμείς θα αναφερθούμε σε κάποια λιγοστά αλλά ενδεικτικά και ενδιαφέροντα γεγονότα .Άλλωστε έχουν γραφτεί βιβλία με πλήρη εξιστορήσει των γεγονότων και μαρτυριών που μπορεί κανείς ν ανατρέξει και να μάθει την ιστορία αυτού του χωριού . (όπως Η ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ,εκδόσεως Δήμου Άγναντων 2010 , γραμμένο από τους Αδερφούς Αθανάσιο & Χρήστο Μακρυγιάννη)

Ο Καταρράκτης όπως και τα υπόλοιπα χωριά της Ηπείρου ήταν υποδουλωμένος κάτω από τον Τουρκικό ζυγό ώς το 1881 , οπού και περιήλθε και εντάχτηκε στην Ελλάδα. Περιττό ν αναφέρουμε ότι είναι ένα από τα χωριά οπού βρήκαν καταφύγιο οι Σουλιώτες μιας και ήδη γνωρίζουμε ότι οι Σουλιώτες είχαν καταφύγει εν γένη σε όλα τα Τζουμερκοχωρια.

Ι)Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΧΩΡΕΤΣΑΙΝΑΣ (ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ)

Μετα την Μάχη της Γέφυρας Πλάκας , ο Τουρκικός στρατός λεηλατώντας και καίγοντας σχεδόν τα πάντα στο διάβα του ( Σγάρα, Άγναντα κλπ.) συναντούσε ισχυρές δυνάμεις αντίστασης από τους Τζουμερκιωτες και δεχόταν ισχυρά πλήγματα. Οι τότε οπλαρχηγοί κατέβηκαν να ενισχύσουν τις Ελληνικές δυνάμεις. Οι κάτοικοι του χωριού , βλέποντας τον κίνδυνο να πλησιάζει,  εγκατέλειψαν το χωριό αναζητώντας καταφύγιο στα βουνά και ξεκινώντας κλεφτοπόλεμο με τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι βρίσκοντας πλέον το χωριό άδειο ,συνέχισαν το ολέθριο τους σχέδιο , αυτό του ολοκαυτώματος και λεηλάτησης .Τελικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Έλληνες Οπλαρχηγούς και τους Τζουμερκιωτες στον Μύλο της Αγ. Αικατερίνης. Η μάχη σφοδρότατη και 2ημερη  με απώλειες και από τις δυο μεριές , αλλά μεγαλύτερες από την Τουρκική πλευρά .Εκείνο το σημείο μάλιστα, εκεί που οι Τούρκοι έχασαν τις ζωές τους ακόμη και σήμερα  φέρει και είναι ευρύτερα γνωστό ως Θέση Τουρκικά Μνήματα.

C:\Users\bagia\Desktop\BIBLIO KARATZENH.jpgΜΗΤΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΣ.jpgΦωτο οι αδερφοί Κουτελίδα(οπλαρχηγοί)

C:\Users\bagia\Desktop\images.jpgΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ.jpg

Φωτο Καραισκακης.1821

ΙΙ)ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1943

Το δεύτερο ιστορικό γεγονός στο οποίο θ αναφερθούμε , έχει σημαδεύσει το χωριό αφήνοντας ώς και σήμερα μνήμες και πληγές στους Καταρρακτιωτες ,συνέβη δε  τον Οκτώβριο του 1943 και ποιο συγκεκριμένα κατά το διήμερο της 26ηςκαι 27ης του μηνός.

Κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και για αντίποινα στην Εθνική μας Αντίσταση που δρούσε στην περιοχή, επιφέροντας τεράστια πλήγματα στους εχθρούς ,  οι Γερμανίου με μανιώδη εκδικητικότητα και θηριωδία δεν έδειξαν έλεος πουθενά. ΟΙ περισσότεροι κάτοικοι του χωριού το είχαν εγκαταλείψει παίρνοντας για άλλη μια φορά τα βουνά και μόνο λιγοστοί είχαν απομείνει στο χωριό. Οι Γερμανοί ξέροντας ότι στον Καταρράκτη εκτός του ότι  υπήρχαν Ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης , υπήρχαν και κρυμμένα τρόφιμα και πυρομαχικα σε ναούς και κατοικίες , κυκλώσανε το χωριό μην αφήνοντας τρόπους διαφυγής στου κατοίκους του χωριού και στο πέρασμα τους στο εσωτερικό του έκαιγαν ότι εύρισκαν μπροστά τους  (288 σπίτια ,Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως  της Θεοτόκου ,ο Ι.Ν.Αγ .Νικολάου , αποθήκες κλπ. έγιναν δέκτες τις θηριωδίας τους).Σαν να μην έφταναν όλα αυτά , οι ψυχροί εκτελεστές εκτέλεσαν και κατοίκους του χωριού ως ένδειξη παραδειγματισμού. 

Φωτο (Ελληνική Αντίσταση)

C:\Users\bagia\Desktop\31 EAM.jpgΑΝΤΑΡΤΕΣ.jpg

C:\Users\bagia\Desktop\download.jpgΝΑΖΙ.jpgφωτο (Γερμανοί Κατακτητές)

Το 2017 (1.6.2017) ο Καταρράκτης , δικαίως βέβαια  και βάση  προεδρικού  διατάγματος, ανακηρύχθηκε ένα από τα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδος. 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ.

Πολλά κι αξιόλογα επίσης τα  επισκέψιμα μέρη του Καταρράκτη , οπού μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά και να μαγευτείτε όχι μόνο από την ομορφιά τους,  αλλά να μάθετε και την ιστορία που κρύβει το καθένα από αυτά.

1.ΔΙΔΥΜΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

C:\Users\bagia\Desktop\download.jpg διδυμοι.jpg

Σε απόσταση 4 χιλ. από το κέντρο του χωριού και σε υψόμετρο των 1360 μ., κοντά στον οικισμό Κρυοπηγη ,είναι οι εντυπωσιακοί  Δίδυμοι καταρράκτες. Έχουν 35 μέτρα ύψος με ορμητικά νερά που μαζί με την πυκνή βλάστηση και τα βράχια που τα πλαισιώνουν αποτελούν ένα υπερθέαμα που προκαλεί μόνο δέος.

Όσοι θέλουν να δουν αυτό το φυσικό αλλά ταυτόχρονα σπάνια υπέροχο θαύμα της φύσεως από κοντά ,  μπορούν ν’  ανέβουν ως το Τουριστικό περίπτερο ,  κι από κει ακολουθώντας ένα πλακόστρωτο μονοπάτι με γεφυράκια να προσεγγίσουν εύκολα τους Καταρράκτες .Τα πηγαία τους νερά ρέουν κατά όλη την διάρκεια του χρόνου και μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λιγοστεύουν.

2.ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

C:\Users\bagia\Desktop\download.jpgτουριστικο περιπτερο.jpg

Λίγο πριν το λιθόστρωτο μονοπάτι, που προαναφέραμε και που σας οδηγεί στους Καταρράκτες μπορείτε να κάνετε μια στάση,  απολαμβάνοντας τον καφέ/ποτό η ακόμη και φαγητό σας ,στο Πέτρινο Τουριστικό περίπτερο και σε συνδυασμό  με την  ανεπανάληπτη θέα του γοητευτικού αλλά ταυτοχρόνως αγρίου  και επιβλητικού τοπίου .Μοναδικές εικόνες για τους λάτρεις της φύσεως και βέβαια όσους έχουν χόμπι την πεζοπορία και φωτογραφία.

3.ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ-ΝΕΡΟΤΡΙΒΙΑ

3.1   ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

C:\Users\bagia\Desktop\images.jpg νερομυλοσ αγ αικατερινησ.jpg

Αναγνωρισμένα διατηρητέο μνημείο από το 1998 ,ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Αγ. Αικατερίνης. Σε αυτό τον μύλο συναντήθηκαν οι Οπλαρχηγοί για την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (Κατσαντώνης ,Μακρυγιάννης κλπ.) .Ιδρύθηκε το 1730 αλλά καταστράφηκε και λεηλατήθηκε κατά το πέρασμα των Τούρκων .Ανακατασκευάστηκε με όσα παλιά υλικά είχαν βρεθεί στα ερείπια του το 1827.

Παραμένει σε λειτουργεία ως και σήμερα για το πλύσιμο μάλλινων σκεπασμάτων και εξυπηρετήσεως των αναγκών των χωρικών , με ευπρόσδεκτους τους τουρίστες , οπού μπορούν να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία του πλυσίματος και της παρασκευής σιτάλευρου και καλαμποκάλευρου.

3.2 ΠΑΛΗΟΣ ΜΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

C:\Users\bagia\Desktop\νερομυλοσ κοιμησεωσ τησ θεοτοκου.jpg

Άλλο ένα Διατηρητέο Μνημείο από το 1998.Ειναι ένα πέτρινο οίκημα του 1750 , ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου που υπέστη ολοσχερή καταστροφή από πλημμύρα το 1950.Η πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία του 1750 ανα βρέθηκε στα ερείπια του παλαιού μύλου και μεταφέρθηκε στον νέο ανακαινισμένο μύλο (1950)

3.3  ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΒΙΑ ( ΣΓΑΡΑ)

Ακριβώς δίπλα από το πέτρινο γεφύρι του οικισμού της Σγάρας ,ένας ακόμη γραφικού τύπου  πέτρινος Μύλος που ανήκει στην λίστα των Διατηρητέων Μνημείων από το 1992.

C:\Users\bagia\Desktop\download.jpg νερομυλοσ γραβια.jpg

4.ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΕΛΟ

Όσοι είναι λάτρεις των ανασκαφών μπορούνε να επισκεφτούν  την Ράχη Σπηλιά οπού υπάρχουνε λείψανα Αρχαίας Ακροπόλεως η την θέση Διάσελο οπού υπάρχουνε ίχνη αρχαίου τείχους.

5.ΗΡΩΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ Στην Κεντρική πλατεία του χωριού  βρίσκεται το Ηρώο Πεσόντων , φιλοτεχνημένο από τον Κο Θεόδωρο Παπαγιάννη. Ένα Μνημείο εκδήλωσης μνήμης και τιμής στους αδικοχαμένους ήρωες του Καταρράκτη που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το 1943. Ανάγλυφα γραμμένα αναφέρονται τα ονόματα τους 

C:\Users\bagia\Desktop\ekdilosh_mnhmhs_katarraktis.jpgΗΡΩΩΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ.jpg

Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις εις μνήμην των θυμάτων της Ναζιστικής Θηριωδίας και πυρπολήσεως του χωριού με επιμνημόσυνη δέηση ,  καταθέσεις στεφάνων , ομιλίες με αναφορές στα ιστορικά γεγονότα του 43 και με την παρουσία φορέων της Πολιτείας  και πλήθος κόσμου.

Να αναφέρουμε ότι  στις 2/11/2019   στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με την Περιφέρεια Ηπείρου και την  Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων και Φίλων Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτη τίμησε με την Παρουσία του ο τέως Προέδρος της Δημοκρατίας Κος Προκόπης Παυλόπουλος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι  τίμησαν επίσης με την παρουσία τους αυτή την εκδήλωση ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως Κος Κων.Τσουβαλας , οι βουλευτές Άρτας Γεώργιος Στυλιος , Όλγα Γεροβασιλη , Χρ. Γκοκας , ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Κος Αλέξανδρος Καχριμανης , ο Αντιπερειφερειαρχης Αρτας Κος Βασίλης Ψαθάς , Στρατιωτικές Αρχές , εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Η Επιμνημόσυνη δέηση τελεστηκε από τον Μητροπολίτη Αρτας κ.κ.Καλλινικο.

Φωτογραφίες εκδηλώσεως Καθλυν Κραιτον Τριαντου 

C:\Users\bagia\Desktop\26861d0b72cfb768ee6bcd6457ba7e11.0.jpg

Φωτο Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Κος Χρήστος Χασιακος  υποδέχεται τον Πρόεδρο Της Δημοκρατίας Κο Προκόπη Παυλόπουλο

C:\Users\bagia\Desktop\download.jpg
C:\Users\bagia\Desktop\images (1).jpg
C:\Users\bagia\Desktop\images.jpg

C:\Users\bagia\Desktop\35849a8f9c1e5743dbad2bdf88bc03e0.0.jpg

Φωτο Ο Προέδρος της Δημοκρατίας με τον Βουλευτή 

           Αρτας Κο Γ.Στυλιο

Φωτο .Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Κος Αλέξανδρος Καχριμανης με τους 

Αντιπερειφερειαρχη Άρτας Κο Βας.Ψαθα και τον Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων .

C:\Users\bagia\Desktop\20191102_095427.jpg

Να αναφέρουμε επίσης  ότι μετα το πέρας  της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων και σε  μια ξεχωριστή τελετή , παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Προκόπη Παυλόπουλο , κηρύσσοντας τον Επίτιμο Δημότη Καταρράκτη.

C:\Users\bagia\Desktop\20191102_120018.jpgφωτογραφίες Καθλυν Κραιτον

C:\Users\bagia\Desktop\FB_IMG_1572781812754.jpg

6.ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ/ ΜΟΝΕΣ

Ο Καταρράκτης έχει πολλούς Ιερούς Ναούς και εντός του Χωριού και στους οικισμούς του. Πολλοί από αυτούς έχουν και  την δική τους ιστορική σημασία . Έχει όμως και ένα από τα κυριότερα και ποιο αξιομνημόνευτα θρησκευτικά Μοναστήρια των Κεντρικών Τζουμέρκων και  με αυτό θα ξεκινήσουμε.

6.1 ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Λίγο ποιο έξω από το χωριό , μέσα σ’ ένα καταπράσινο σύμπλεγμα φυτών και δένδρων ,πάνω στον λόφο οπού υπήρχε Τουρκικό φυλάκιο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας βρίσκεται το Μεγαλύτερο Στολίδι του χωριού .Λέγεται ότι κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι του χωριού επι δυο συνεχόμενα βράδια έβλεπαν ένα παράξενο φως , ακολουθώντας το βρήκαν την  εικόνα της ΑΓ.ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ . Θεωρώντας το  σημαδιακό έκτισαν σε εκείνο ακριβώς το σημείο ένα μικρό εκκλησάκι και βάλανε μέσα την εικόνα. Το Μοναστήρι ιδρύθηκε χρόνια αργότερα το 1827 μετα από προτροπή τεσσάρων Καλογήρων (Γαβριήλ ,Γρηγόριος  , Ιάκωβος, Δαμιανός) και μιας καλόγριας ( Μαγδαληνής) και βέβαια με την συμμετοχή των Καταρρακτινων . Άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 1827 προσελκύοντας  προσκυνητές από όλη την Ελλάδα. Ιστορικά διατηρητέο Μνημείο από το 1955. 

Διαδικτυακές φωτογραφιες

C:\Users\bagia\Desktop\αγ αικατερινη λειτουργια.jpg
C:\Users\bagia\Desktop\images.jpg
C:\Users\bagia\Desktop\εικονα αγ.αικατερινης.jpg

Έξω από το Μοναστήρι είναι και το  α)παλιό υδραγωγείο του 1850 , γνωστού ως Καναλες το οποίο εγκαταλείφθηκε το 1920 και β) το αλώνι της Αγ Αικατερίνης.

φωτο διαδικτύου

C:\Users\bagia\Desktop\παληο υδραγωγειο.jpg

Κάθε Χρόνο στην επετειακή γιορτή της Αγ Αικατερίνης  (25/11) πλήθος πιστών και προσκυνητών επισκέπτονται την Μονή για να παρευρεθούν στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τις εκδηλώσεις που ακολουθούν .

6.2 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 

Ο Κεντρικός Ναός στην Πλατεία του Χωριού ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς , όπως έχουμε προ αναφέρει,  από τους Γερμανούς το 1943 .Το μόνο που διασώθηκε από εκείνη την αποφράδα ημέρα ήταν η Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου .

Το 1952 στα ερείπια , στα ίδια θεμέλια της εκκλησίας  και μετα από ανασκαφές χτίστηκε η δεύτερη και σημερνή εκκλησία του χωριού.

Τριήμερες  πανηγυρικές  εκδηλώσεις προς τιμήν της Θεοτόκου στα μέσα Αυγούστου.

Φωτο διαδικτύου

C:\Users\bagia\Desktop\Καταρράκτης-Άρτας-7.jpgΙ.Ν.ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.jpg

6.3 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στην πάνω πλατεία του χωριού ο οποίος καταστράφηκε το 1943 από τους Γερμανούς αλλά ξανά χτίστηκε.

C:\Users\bagia\Desktop\59742e4874f86.jpgΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.jpgφωτο διαδίκτυο

6.4 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

Ο Κων/νος Παλαιολόγος κατά την διάρκεια της εκστρατείας του (1445) και κατά γοητευμένος με την τοποθεσία ίδρυσε το παρεκκλήσι του Αγ Κωνσταντίνου το οποίο καταστράφηκε το 1821 κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και ανακατασκευάστηκε το 1825.

6.5 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 

Σε υψόμετρο 1500 μ.  στο ύψωμα Καστρί στέκει ο Ναός της Αγίας Παρασκευής με πανηγυρικές εκδηλώσεις 26 & 27 Ιουλίου.

6.6 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Ο Ναός χτισμένος από τους κατοίκους του χωριού στην περιοχή που φέρει την ονομασία Σκοτωμένος και προς τιμήν του  Κων/νου Δεβελεγκα , αστυνομικού του Α .Τ Καταρράκτη και  ο οποίος έχασε την ζωή του υπερασπιζόμενος τους κατοίκους του χωριού κι ενώ αυτοί αποχωρούσαν από αυτό για να προστατευτούν .

Αναφέρουμε και τους υπολοίπους Ιερούς Ναούς μόνο με τα ονόματά τους και τοποθεσίες ώστε να κλείσουμε το κεφάλαιο περί Ναών

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  (ΣΓΑΡΑ)

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΤΕΡ ΚΟΣΜΑ (ΣΓΑΡΑ)

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΟΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ (ΜΗΛΙΑ)

Ι.Ν.ΑΝΑΛΥΨΕΩΣ (1980) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΣΟΥΚΑ

Ι.Ν ΑΓ .ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ( ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ)

Ι.ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 

7.ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Σε ένα υψόμετρο 1671 μ., κρυμμένο μέσα στο βουνό και πάνω ακριβός από το χωριό , βρίσκεται το πετροχτειστο Ορειβατικό Καταφύγιο του Καταρράκτη. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 14 ατόμων και προσφέρει ύπνο, φαγητό , πρωινό και ροφήματα.

Συνιστάτε σε Ορειβατικούς Ομίλους ,φυσιολάτρες και είναι ιδεώδες έστω  και  για μια οικογενειακή βόλτα όπου μπορείτε ν απολαύσετε την υπεροχή θέα από τα μπαλκόνια του .

C:\Users\bagia\Desktop\49342937_1612569542221925_988710323466797056_o.jpg

8.Μπορειτε επίσης να επισκεφτείτε το πετροχτιστο  παλιό Δημοτικό σχολείο του Καταρράκτη , το οποίο μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια , αλλά υπάρχουν  σκέψεις επιδιορθώσεως και ανακαινίσεως του , ώστε να λειτουργήσει σύντομα ως Μουσείο.

C:\Users\bagia\Desktop\596ff0d48538f.jpgΠΑΛΗΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.jpg

*****Λίγες αλλά σημαντικές ακόμη πληροφορίες  σχετικά με ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ*******

Α. Εδώ γεννήθηκε το 1874 και συγκεκριμένα στον συνοικισμό Αλώνι  (1250 μ. υψόμετρο) ο αείμνηστος Ιωάννης Τσαμακος ,ευρύτερα γνωστός ως Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ.

    Υπήρξε ο παλαιότερος και γεροντότερος  Έλληνας  ορειβάτης με 38400 ώρες ορειβασίας στο ενεργητικό του .Ξεκίνησε την ορειβασία σε πολύ μικρή ηλικία και την συνέχισε έως τα βαθιά του Γεράματα κορυφή του Όρους Ψυχρού φέρει το όνομα του εις ένδειξη  τιμής προς το πρόσωπό του. Υπήρξε Προέδρος Ορειβατών Ελλάδος . (αναλυτικότερα  την  Ιστορία του Έλληνα Ορειβάτη μπορείτε να βρείτε σε βιβλία και στο διαδίκτυο)**

ta-nea-tis-mikrospilias-24_1415_orig

Β.Το κρατικό κανάλια της Ελληνικής Τηλεοράσεώς ΕΤ3 και στα πλαίσια της εκπομπής του Κυριακή στο Χωριό αφιέρωσε μια εκπομπή στον Καταρράκτη με φανταστικά τηλεοπτικά πλάνα όπου αναδεικνύονται οι ομορφιές του υπέροχού αυτού χωριού.(ανατρέξτε για προβολή στο ΥΤUBE)

Ο Καταρράκτης όπως ακριβώς και τα Άγναντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση εξορμήσεων και προς διάφορους , κοντινούς και άξιους επισκέψεως προορισμούς ( Μονή Κηπινας ,Γέφυρα Πλάκας , Rafting στον Άραχθο κλπ)

C:\Users\bagia\Desktop\download.jpgΚΕΔΡΟΣ.jpg

.ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΕΔΡΟΣ

Σε υψόμετρο 920μ στην θέση Κέδρος βρίσκεται ο τουριστικός αυτός οικισμούς που αποτελείτε από 20 πλήρως εξοπλισμένα σπιτάκια μέσα σε μια καταπράσινη έκταση 45 στρεμμάτων , με εστιατόριο και μπαρ. 

Στον Καταρράκτη  στην κεντρική πλατείας του χωριού θα βρείτε Ταβέρνες που προσφέρουν Παραδοσιακά φαγητά/ της ώρας/ χειροποίητα  γλυκά και μπορείτε να απολαύσετε τον πρωϊνό /απογευματινό καφέ η το βραδινό σας ποτό στις Καφετέριες του χωριού

Εδώ θα βρείτε και ξενώνες και ξενοδοχεία.

Πραγματικά συνιστώ ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στο γοητευτικό και υπέροχο αυτό χωριό

ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ 

ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ