Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο περισσότερα από 9.000 σχολεία στη χώρα! Ασφαλώς και του δήμου Σουλίου

  • Μιλάμε και αγωνιζόμαστε για τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου μας –

ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ…

Χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο περισσότερα από 9.000 σχολεία στη χώρα!

Και ασφαλώς και τα σχολεία του Δήμου Σουλίου…

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επαναφέρουμε για πολλοστή φορά το ακανθώδες ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίου του Δήμου μας αλλά και όλων των δημοτικών κτιρίων.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μετά τον σεισμό στην Τουρκία (6 Φλεβάρη), για υποχρεωτικό έλεγχο όλων των δημοσίων κτιρίων (κατά προτεραιότητα των σχολείων), η διαδικασία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, με το πιο αισιόδοξο σενάριο να τοποθετεί την έναρξη των όποιων ελέγχων τον ερχόμενο Οκτώβρη, σε συνεργασία με το ΤΕΕ.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που κατατάσσεται 1η σε σεισμικότητα στην Ευρώπη, η αντισεισμική πρόληψη με τακτικούς και εξαντλητικούς ελέγχους θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για το κράτος. Συμβαίνει όμως το ακριβώς αντίθετο, αν σκεφτεί κανείς ότι από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999 και τις αποφάσεις που υπήρξαν τότε για έλεγχο των κτιρίων, αυτός έγινε περίπου στα μισά σχολεία όλης της χώρας.

Ειδικά για τα σχολικά κτίρια, πάνω από 9.000 είναι χτισμένα την περίοδο 1960 – 1985 και δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ (αφορά τα μισά σχολεία του δήμου μας)! Από το σύνολο των πρωτοβάθμιων ελέγχων υπολογίζεται ότι για ένα περίπου 10% των κτιρίων θα χρειαστεί επανέλεγχος, ενδεχομένως και επισκευαστικές εργασίες, που, εκτός από κινδύνους σε περίπτωση σεισμού, σημαίνει και ανατροπή της εκπαιδευτικής λειτουργίας μέσα στη σχολική χρονιά.

Στον Δήμο Σουλίου άμεσου αντισεισμικού ελέγχου χρίζουν αρκετά σχολεία: το συγκρότημα Γυμνασίου- ΓΕΛ Παραμυθιάς και το ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς (χτισμένα με πολύ παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς) για τα οποία η Λαϊκή Συσπείρωση και τα σωματεία των εκπαιδευτικών (βλέπε παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και σχετικά ψηφίσματα και αιτήματα της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας) διαχρονικά δίνουν μάχες ώστε επιτέλους να ελεγχούν και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και τα σχολεία της ΔΕ Αχέροντα ειδικά μετά τον σεισμό του Μαρτίου του 2020.

Είναι φανερό ότι λόγω και της παλαιότητας πολλών κτιρίων, η συνειδητή υποτίμηση και απαξίωση των προσεισμικών ελέγχων από το κράτος (κυβερνήσεις, Τοπική Διοίκηση) είναι εγκληματική. Η ολοκληρωμένη πρόληψη από τους σεισμούς και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών θυσιάζονται στον βωμό της λογικής «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Γι’ αυτό αποκτά μεγάλη σημασία να δυναμώσουν ο αγώνας και η διεκδίκηση με βάση τα αιτήματα που προβάλλουν οργανωμένα μέσα από τα σωματεία, τα συμβούλια και τους συλλόγους τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, απαιτώντας χωρίς άλλη καθυστέρηση:

  • Να προχωρήσει άμεσα και ολοκληρωμένα ο προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων.
  • Οι έλεγχοι να είναι ουσιαστικοί, όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε όλα τα σχολικά κτίρια και σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
  • Να εξασφαλιστούν κονδύλια για την άμεση εκτέλεση επισκευών που θα κριθούν αναγκαίες.
  • Να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα από την πλευρά του κράτους για τακτικούς, επιστημονικά ολοκληρωμένους προσεισμικούς ελέγχους στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια.
  • Να προσληφθεί γι’ αυτόν τον σκοπό το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Η τωρινή Δημοτική Αρχή διαβεβαίωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ΘΑ προχωρήσει ο προσεισμικός έλεγχος (μετά από συναντήσεις με γραμματείς και βουλευτάδες πριν 2 χρόνια στην Αθήνα…). Τώρα προφανώς αναμένει την έναρξη του προγράμματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Μια 4ετία δηλαδή σχεδόν πλήρους αδράνειας. Όσο για τις άλλες δημοτικές παρατάξεις (παλιότερες και νέες) έχουμε χορτάσει στα προγράμματα τους από σλόγκαν  περί «ανάπτυξης», «αειφορίας», «οραμάτων», «ονείρων», «γυρισμάτων σελίδας» κ.α. Για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας και των ανθρώπων του ούτε κουβέντα, ούτε σχέδιο…

Η στήριξη στη Λαϊκή Συσπείρωση στις

 επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αποτελεί εγγύηση ότι ο αγώνας θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο ώστε να διεκδικήσουμε κτίρια και υποδομές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας βάσει της προόδου της τεχνολογίας και της επιστήμης.