Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Το ΚΚΕ Θεσπρωτίας για το σχολικό γεύμα που είχε σκουλίκια

 Ποιοτικά σχολικά γεύματα: πολυτέλεια ή ανάγκη;

Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να μας προκαλέσει η είδηση για την κατάσταση που επικρατεί με τα σχολικά γεύματα στο Σούλι.

Η καταγγελία που έγινε από γονείς μαθητών για αλλοιωμένο φαγητό που μοιράστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Γλυκής είναι αποκαλυπτική της κατάστασης, αφού σύμφωνα με αυτή μέσα στο σχολικό γεύμα μαθητή βρέθηκαν σκουλήκια!!

Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Εργασίας έχουν εξολοκλήρου σήμερα την ευθύνη που δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε τα παιδιά μας να έχουν ποιοτικό γεύμα μέσα στο σχολείο. Από κοντά κι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάθε μία με τη σειρά της, που νομοθέτησαν το συνολικό πλαίσιο των σχολικών γευμάτων, έδωσαν σε επιχειρήσεις και ΜΚΟ το παχυλό οικονομικό κονδύλι για να τα φτιάχνουν. Τώρα ΟΛΟΙ τους, κάνουν πως δεν ξέρουν τι είναι αυτό που φταίει.

Η λογική της ζυγαριάς του κόστους-οφέλους οδηγεί στο να ταΐζουν τα παιδιά μας με χαλασμένα γεύματα, ακατάλληλα και επικίνδυνα για την υγεία τους.

Είναι εγκληματικό τη στιγμή που η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης, η εκτίναξη των τιμών σε Ενέργεια και καύσιμα, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση λαϊκές οικογένειες φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να περικόπτουν δαπάνες από τη σίτιση των παιδιών τους, να χρηματοδοτούνται ιδιωτικές εταιρείες για την προετοιμασία και τη διάθεση των σχολικών γευμάτων στα σχολεία όλης της χώρας. Πολιτική που η ίδια η ζωή δείχνει ότι έχει αρνητικές συνέπειες ακόμα και στην ποιότητα αυτών των λίγων σχολικών γευμάτων, αφού το εν λόγω πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται σε όλες τις σχολικές δομές. Συγκεκριμένα, στον νομό Θεσπρωτίας το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων εφαρμόζεται σε 13 από τα 24 Δημοτικά Σχολεία (54%), ενώ είναι εκτός τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό είναι το «επιτελικό κράτος» που βάζει τα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών πιο πάνω από τις ανάγκες σίτισης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες (σχολικά γεύματα, διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, βοηθητικού προσωπικού, τραπεζοκόμων, καθαριστριών κλπ) το κράτος τους αδιαφορεί. Όταν ακούει για αντισεισμική προστασία, σύγχρονη σχολική στέγη, κωφεύει, αφού το μόνο που το νοιάζει είναι το πώς θα διευρύνει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Αντί, λοιπόν, να αξιοποιηθούν όλες οι κρατικές δομές και να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό, στην κατεύθυνση της κάλυψης αυτών των αναγκών, η κυβέρνηση νομοθετεί και προχωράει στην εφαρμογή της αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής της, της αξιολόγησης και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή, ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, να προληφθούν ασθένειες, να προαχθεί η υγεία τους. Επομένως, δεν μπορεί να παίζεται στα «ζάρια» της κερδοφορίας των ιδιωτικών εταιρειών. Είναι ανάγκη με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτών να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ενιαίο επιστημονικά καταρτισμένο διατροφικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.

Καλούμε τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Γλυκής και όλο τον λαό να μην συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή την πολιτική που δίνει σκουπίδια στα παιδιά και φιλέτα στις επιχειρήσεις.

  • Άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χορήγηση ασφαλών και ποιοτικών σχολικών γευμάτων.
  • Καμία εμπλοκή επιχειρήσεων και ΜΚΟ στα σχολικά γεύματα – αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Καθολική κάλυψη όλων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων με σχολικά γεύματα και διεύρυνση του προγράμματος στην Προσχολική και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

                                                                                                Ηγουμενίτσα 28/11/2023