Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Το επιμελητήριο Πρέβεζας σε σύσκεψη για ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη εκπροσώπων Επιμελητηρίων στην Καρδίτσα για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια . 

  Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13/01/2024 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Πρέβεζας κ. Ιωάννης Μπούρης με τα μέλη του Δ.Σ. κ. Γεώργιο  Γιολδάση και κ. Βασίλειο Ευαγγέλου.       
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων, καθώς και η πρόταση για την ανάληψη της διαχείρισης του Μητρώου Αγροτών από τα Επιμελητήρια .
Ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπούρης κατά την τοποθέτηση του υποστήριξε ότι το Επιμελητήριο Πρέβεζας θα επενδύσει στην ίδρυση και λειτουργία Αγροτικού Τμήματος , ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, να ενδυναμωθεί και να υποστηριχθεί ο αγροτικός τομέας, ο οποίος κατέχει ξεχωριστή θέση στην οικονομία της περιοχής .
Η δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες δομές και να συμμετέχουν, σε μια σειρά προγραμμάτων, εκπαιδευτικών δράσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Παράλληλα, θα έχουν άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στις αγορές προϊόντων, καθώς και στήριξη για την προώθηση των προϊόντων τους.
Στα Αγροτικά Τμήματα θα εγγράφονται μέλη όσοι παραγωγοί είναι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΜΗ έχουν αναπτύξει δηλαδή και μια μεταποιητική-επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να θεωρούνται και ενεργά μέλη των Επιμελητηρίων.
Παράλληλα, το ΥΠΑΑΤ προτείνει στα Επιμελητήρια να αναλάβουν τη διαχείριση και του Μητρώου Αγροτών όπου θα εγγράφονται όλοι οι αγρότες με τις συνδρομές όπως διευκρίνισε ο κ. Αυγενάκης να είναι διασφαλισμένες με παρακράτηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς οι εγγεγραμμένοι να θεωρούνται μέλη του εκάστοτε Επιμελητηρίου.
Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιχειρείται να καλυφθεί το κενό εκπροσώπησης που υπάρχει από την μεριά των αγροτών στα όργανα θεσμικής πολιτικής, και τους παρέχεται έμπρακτη στήριξη, συνδέοντας ακόμα παραπάνω τον πρωτογενή τομέα με την επιχειρηματικότητα. Τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια είναι ένα ακόμα κομμάτι του σχεδίου της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα. Ενός τομέα που διαχρονικά αποτελεί στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας, ειδικά στην επαρχία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν  επίσης οι Υφυπουργοί κ.κ. Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, οι ΓΓ Δημήτρης Παπαγιαννίδης και Κώστας Μπαγινέτας, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.Ανδρέας Λυκουρέτζος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Νεκτάριος Βιδάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, οι βουλευτές κ.κ. Κωνσταντίνος  Τσιάρας, Γεώργιος Κωτσός και Αριστοτέλης Σπάνιας .