Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Το Αντάμωμα Καλλιτεχνών Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 10 Αυγούστου η συναυλία ηπειρώτικης μουσικής με τίτλο «Αντάμωμα Καλλιτεχνών Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου» στο εξαιρετικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής υπαίθριο θέατρο «Άγγελος Κίτσος» στο Μονοδένδρι Ζαγορίου. Την συναυλία διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής (ΔιΚΗΜ), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ζαγορίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κήπων Ζαγορίου «Η Μπάγια», ενώ τελούσε υπό την Αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

Το μεγάλο αυτό αντάμωμα 30 νέων οργανοπαικτών και 20 τραγουδιστών, συμπεριλάμβανε σκοπούς και τραγούδια 16 ιδιωμάτων ολόκληρης της Ηπείρου καθώς και πολυφωνικά τραγούδια από την ιδιαίτερη μουσική παράδοση του Πωγωνίου. Στο Αντάμωμα συμμετείχε χορευτικά το Λύκειο Ελληνίδων φορώντας παραδοσιακές φορεσιές από την πλούσια συλλογή του Λυκείου.

Κατά την διάρκεια της συναυλίας έγινε και η παρουσίασης της ομώνυμης συλλεκτικής συλλογής από 92 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν τον Απρίλιο του 2022 από τους ίδιους καλλιτέχνες. Η συλλογή είναι διαθέσιμη για αγορά από το ΔιΚΗΜ.

Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη και το θέατρο γέμισε από νωρίς. Την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Μάκης Κιάμος, οι αντιπεριφερειάρχες Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης και Αγνή Νάκου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, η βουλευτής Μερόπη Τζούφη, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και πολιτιστικών συλλόγων. Η συναυλία διήρκησε 3 ώρες, ενώ κατέληξε σε συμμετοχή του κοινού με χορό στο κοίλο του θεάτρου σε μία διονυσιακού τύπου γιορτή και ολοκλήρωση της βραδιάς με κέρασμα τσίπουρου και λουκουμιών. Οι εντυπώσεις του κοινού ήταν διθυραμβικές για την ποιότητα της μουσικής, του ήχου, και των υπηρεσιών της διοργάνωσης.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Ριζάρειο Ίδρυμα, οι εταιρείες Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Φουγάρο Art Center, Tritoxo Project Management, Mellon Technologies, Natech καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κήπων «Η Μπάγια».Υποστηρικτές  είναι το νερό Ζαγόρι, η Τοπική Κοινότητα Μονοδενδρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοδενδρίου «Αδελφοί Ριζάρη»