Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Συνεδρίαση στο Προδρόμι για την μονάδα βιομάζας – Τι συζητήθηκε

Σήμερα, Δευτέρα 15/02 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στο Προδρόμι- και σε συνέχεια της ενημέρωσης που προηγήθηκε το πρωί του Σαββάτου, μεταξύ του τοπικού συμβουλίου με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινότητας και του Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, με θέμα συζήτησης την έναρξη εργασιών για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καύσης βιομάζας, εντός κατοικημένης περιοχής μεταξύ των κοινοτήτων Προδρομίου και Καμινίου.

Αναδείχτηκαν οι προβληματισμοί, οι αμφιβολίες και οι ενστάσεις από τους μετέχοντες στη κουβέντα για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας. Εγείρονται και όχι τυχαία ανησυχίες από μεγάλο μέρος των κατοίκων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον. Συμφωνήθηκε πως η αντίδραση δεν αφορά την δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον, η οποία θα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας.

❗️Όχι όμως εντός κατοικημένης περιοχής.❗️

Τόσο ο τρόπος, όσο και ο χρόνος με τον οποίο επισπεύδεται η κατασκευή της εν λόγο μονάδας διεγείρει έντονα ερωτήματα και ανησυχία.

1. Γιατί δεν ήρθε το θέμα για διαβούλευση.

2. Πόσο επιβλαβή θα είναι τα καυσαέρια.

3. Υπολείμματα που αφήνει το μηχάνημα.

4. Πως μια μονάδα καύσης πρώτων υλών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται τόσο κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

5. Από ποιους και πως ελέγχεται μια τέτοια μονάδα για τη διασφάλιση της σωστής και οικολογικής λειτουργίας.

Δεν είναι ωστόσο μία η μονάδα στη περιοχή, είχε προηγηθεί ανακοίνωση-καταγγελία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυκής-Ποταμιάς και του προέδρου του τοπικού συμβουλίου για την αντίστοιχη δημιουργία μονάδας στη Χόικα, επίσης εντός κατοικημένης περιοχής, των ίδιων συμφερόντων. Τασσόμαστε υπέρ κοινής δράσης και καλούμε τα αντίστοιχα τοπικά συμβούλια και τους πολιτιστικούς συλλόγους Καμινίου, Χόικας, Γλυκής-Ποταμιάς αλλά και των υπολοίπων κοινοτήτων του Δήμου μας σε κοινό συντονισμό, επικοινωνία και δράση ενάντια στη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καύσης βιομάζας εντός κατοικημένων περιοχών. Θα προβούμε σε κοινό κείμενο συλλογής υπογραφών.

Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων έως και τη Τετάρτη 17/02, όπου θα λάβουμε ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και πρόσωπα.

Συγκλήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των παραπάνω ενημερώσεων και διαδικασιών, τις επόμενες μέρες προβαίνουμε στην ενημέρωση όλων των κατοίκων και σε δράσεις.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Προδρομίου Το τοπικό συμβούλιο Το Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ.Προδρομίου