Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Συνέντευξη Θανάση Ντάνη: Να οδηγήσουμε το Δήμο Σουλίου στο μέλλον που του αξίζει

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θανάσης Ντάνης: Να οδηγήσουμε το Δήμο Σουλίου στο μέλλον που του αξίζει

Ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, η ΠΟΛΙΤΙΚΗ συνάντησε για μια συνέντευξη τον Θανάση Ντάνη, υποψήφιο Δήμαρχο Σουλίου με τον συνδυασμό «ΝΑΙ, Γυρίζουμε Σελίδα».

κ. Ντάνη, είστε ένας καταξιωμένος επιστήμονας με μια σημαντική καριέρα. Αποφασίσατε, λιγάκι ξαφνικά θα έλεγε κανείς, να διεκδικήσετε το αξίωμα του Δημάρχου στο Δήμο Σουλίου. Ποιο είναι το βασικό κίνητρο γι’ αυτή σας την απόφαση;

Η ανακοίνωση της απόφασής μου, ίσως ήταν όντως ξαφνική. Η απόφασή μου όμως καθόλου. Πάντα με απασχολούσαν τα προβλήματα του τόπου μου, πάντα έκανα σκέψεις και είχα ιδέες για το πως ο Δήμος Σουλίου θα μπορούσε να έχει την αναπτυξιακή πορεία που του αρμόζει. Παρακολουθούσα συνεχώς τα τεκταινόμενα και διαπίστωνα μετά λύπης μου ότι ο Δήμος είχε επέλθει σε μια στασιμότητα, οι ρυθμοί ανάπτυξής του ήταν και είναι εξαιρετικά βραδείς, γεγονός που ενέτεινε την αγωνία μου για το μέλλον και για μια πιθανή παρακμιακή πορεία. Οι προσλαμβάνουσες που είχα από μεγάλη μερίδα συνδημοτών μου, αποδείκνυαν ότι ο προβληματισμός ήταν ευρύτερος και έτσι προέκυψε η απόφασή μου να θέσω τον εαυτό μου ως υποψήφιο. Το βασικό κίνητρό μου, είναι η αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Το κίνητρο αυτό μοιράζομαι και με όλους τους ανθρώπους που με πλαισιώνουν.

Μπήκατε σαν σίφουνας στην πολιτική ζωή της τοπικής κοινωνίας και με φρενήρεις ρυθμούς συνθέσατε ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο. Γενικά λειτουργείτε αποτελεσματικά σε καταστάσεις «υπό πίεση»;

Στη δουλειά μου ως γιατρός, επιβάλλεται να αξιολογώ τα δεδομένα και να παίρνω τη βέλτιστη απόφαση γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεν χωρούν λάθη, δεν συγχωρούνται λάθη. Ταυτόχρονα, η διοίκηση ενός υγειονομικού οργανισμού απαιτεί απόλυτα σωστές και γρήγορες αποφάσεις. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Οι καταστάσεις «υπό πίεση» λοιπόν, είναι ήδη μέρος της καθημερινότητάς μου και έχω μάθει να τις αντιμετωπίζω αποτελεσματικά.

Σε σχέση με το ψηφοδέλτιο που συνθέσαμε, είναι εξαιρετικά αξιόλογο και αξιόμαχο. Σε αυτό βοήθησε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, με την ίδια αγάπη για τον τόπο. Στην ομάδα μας υπάρχουν άτομα έμπειρα, αλλά επίσης και νέα με φρέσκιες και σύγχρονες ιδέες. Όλοι έχουν αποδείξει την αξία τους. Μαζί τους θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες λύσεις για τα προβλήματα και να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα χωρίς καθυστερήσεις. Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο.

Μία από τις πρώτες κινήσεις που κάνατε ήταν να επισκεφθείτε το χώρο κατασκευής του νέου εργοστασίου φαρμακευτικής κάνναβης και να συνομιλήσετε με τον κ. Χάρη Καγκιούζη. Για ποιο λόγο επιλέξατε αυτήν σαν μία από τις πρώτες βασικές επαφές σας;

Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί μια απόδειξη ότι ο τόπος μας έχει αναπτυξιακή προοπτική και μπορεί να προσελκύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η επιχείρηση του κ. Καγκιούζη, πρόκειται να απασχολήσει μεγάλο αριθμό συνδημοτών μας και θα είμαστε παρόντες σε τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά και σε κάθε μεγάλη ή μικρή επιχειρηματική κίνηση εντός του Δήμου μας. Οφείλουμε να ενισχύουμε κατά προτεραιότητα τις νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, παρέχοντας τους εκτός από τις απαραίτητες υποδομές αρμοδιότητας του Δήμου (πρόσβαση, νερό κ.α.) και επιπλέον κίνητρα εγκατάστασης και λειτουργίας.

Πριν λίγο καιρό επισκέφτηκαν την Παραμυθιά μέλη της οικογένειας Βούλγαρη και είχατε και εσείς μία συνάντηση μαζί τους. Ποια θα πρέπει να είναι κατά την γνώμη σας η επιδίωξη του Δήμου σε σχέση με την οικογένεια Βούλγαρη;

Ο Παραμυθιώτης Σωτήριος Βούλγαρης και ιδρυτής της γνωστής εταιρίας Bvlgari γεννήθηκε, μεγάλωσε και δούλεψε στο πρώτο κατάστημα που διατηρούσε στο κέντρο της πόλης με τον πατέρα του. Έφυγε για την Κέρκυρα και μετά για την Ιταλία, όπου δημιούργησε την αυτοκρατορία κοσμημάτων που όλοι γνωρίζουν. Δεν ξέχασε ποτέ την πόλη από όπου καταγόταν. Από τις τελευταίες του επιθυμίες ήταν να κατασκευαστεί ένα σχολείο στην Παραμυθιά, οποίο και κατασκεύασαν το 1937 μετά τον θάνατο του οι γιοί του Γεώργιος και Κωνσταντίνος. Το σχολείο λειτουργούσε μέχρι το 2009, ενώ εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ το 2018 με συνολικό προϋπολογισμό ανακατασκευής 2,5 εκ. ευρώ περίπου.

Η επαφή με την οικογένεια Βούλγαρη αναθερμάνθηκε το 2017 έπειτα από συνεχείς προσπάθειες και με την επίσκεψη αντιπροσωπείας της τότε Δημοτικής Αρχής στη Ρώμη. Εκεί παρουσιάστηκε και το όραμα της ανακαίνισης και επανάχρησης του κτιρίου.

Ο εγγονός του Σωτηρίου Βούλγαρη, κ. Νικόλαος Βούλγαρης επισκέφθηκε την Παραμυθιά με την οικογένεια του πρόσφατα, όπως έχει ξανακάνει και στο παρελθόν, και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών. Συναντήθηκα μαζί τους και είχαμε μία ωραία συζήτηση. Ο ενθουσιασμός όλων ήταν μεγάλος και εξέφρασαν την επιθυμία να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Για εμένα η επαφή με την οικογένεια Βούλγαρη είναι επιβεβλημένη και οι απόγονοι του Σωτηρίου θα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Παραμυθιά. Και αυτή η επαφή έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Αποδεικνύει αφενός ότι η αγάπη για την πόλη δεν σβήνει με το πέρασμα των χρόνων, ούτε με την αλλαγή των γενεών. Όμως αποδεικνύει και τη διάθεση για έμπρακτη συμμετοχή. Θα κάνω τα πάντα ώστε το έργο στο κτίριο Βούλγαρη να ολοκληρωθεί, εφαρμόζοντας και τις ιδέες της οικογένειας για τη διαμόρφωσή του. Στα εγκαίνια θα είναι παρόντες, για να χαρούν το κτίριο κόσμημα του τόπου μας, στο οποίο θα έχουν και αυτοί συμμετοχή.

Η εικόνα του Δήμου Σουλίου είναι αυτή που θα θέλατε; Αν όχι τι μπορεί να αλλάξει;

Ο Δήμος Σουλίου παρουσιάζει μια αδικαιολόγητη στασιμότητα. Πολλές υποδομές δεν έχουν συντηρηθεί για χρόνια. Δεν ξεκινούν τα απαραίτητα έργα και τα περισσότερα από αυτά που εκτελούνται σήμερα είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή (2014-2019). Δρόμοι και πλατείες μοιάζουν ξεχασμένες στο χρόνο. Το σύνολο των διαδικασιών πρέπει να επιταχυνθεί, από την εξυπηρέτηση των πολιτών μέχρι την εκτέλεση των έργων. Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα γίνει ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου είτε πρόκειται για έργα, προμήθειες, μελέτες ή για παρεχόμενες υπηρεσίες. Θα δοθεί επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση του προσωπικού. Όλα αυτά, αφού γίνει μιας πλήρης καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων-αδυναμιών, πάντα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Κατά την γνώμη σας ποια είναι τα προτερήματα του Δήμου Σουλίου και ποιος είναι ο τρόπος για να τα εκμεταλλευτούμε;

Τα προτερήματα του Δήμου μας είναι εξαιρετικά πολλά και ο τρόπος εκμετάλλευσής τους, είναι κομμάτι των προγραμματικών μας θέσεων. Οποιαδήποτε ενέργειά μας, σημειώνω ότι θα γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Φυσικό περιβάλλον (ποτάμια, λίμνες, δάση κ.α.), όπου θα εφαρμόσουμε ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη, θα προωθήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, θα δημιουργηθούν νέα δίκτυα μονοπατιών, ενώ θα ενισχύσουμε την προβολή και θα εφαρμόσουμε αυστηρούς κανόνες προστασίας.  
  • Ιστορία, μυθολογία, μνημεία (αρχαία, βυζαντινά και νεότερα). Θα γίνει μια βάση δεδομένων καταγραφής της ιστορίας, της μυθολογίας καθώς και των παραδόσεων του τόπου και θα υπάρξουν δράσεις ανάδειξης και προβολής τους. Θα εξασφαλιστούν οι προσβάσεις και φυσικά θα γίνει συντήρηση, ανάδειξη και προβολή των μνημείων.
  • Αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Θα υπάρχει πλήρης στήριξη και αρωγή στην επίλυση των προβλημάτων άρδευσης και πρόσβασης στις αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Θα προωθηθούν προγράμματα επιμόρφωσης, προώθηση προϊόντων τοπικών παραγωγών σε εκθέσεις.

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες αν γίνετε δήμαρχος;

Από τις πρώτες μας προτεραιότητες, πέρα από τη διασφάλιση της συνέχειας του Δήμου σε όλα τα επίπεδα, θα είναι:

  • Πολιτική προστασία (αντιπλημμυρική προστασία, αντιπυρικές ζώνες και απαραίτητος εξοπλισμός).
  • Ασφαλείς παιδικές χαρές, δημοτικά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Ασφαλές δημοτικό οδικό δίκτυο.
  • Καθαριότητα σε κάθε γωνιά του Δήμου.
  • Ανάπλαση δρόμων και πλατειών καθώς και διαπλατύνσεις και δημιουργία πεζοδρόμων με προτεραιότητα στη διευκόλυνση των ατόμων με διαφορετική κινητικότητα.

Αν σας ρωτήσει ένας δημότης «γιατί να σας ψηφίσω» τι θα του απαντήσετε;

Θα ήθελα να πω στις συνδημότισσες και τους συνδημότες μου ότι ο Δήμος Σουλίου είναι ένας Δήμος με εξαιρετικά πολλά πλεονεκτήματα και προοπτικές ανάπτυξης. Οι επερχόμενες εκλογές, είναι μία ευκαιρία να δώσουμε επιτέλους την ώθηση που χρειάζεται για μια πραγματική αναπτυξιακή πορεία, να ξεφύγουμε από μια απλή διαχείριση της καθημερινότητας που εκ των πραγμάτων μας οδηγεί σε στασιμότητα και μιζέρια. Η ομάδα του συνδυασμού «ΝΑΙ Γυρίζουμε σελίδα» πράγματι και θέλει και μπορεί…. Ζητάμε την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το Δήμο Σουλίου στο μέλλον που του αξίζει.