Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Συνάντηση Καχριμάνη με θέμα την συρρίκνωση του νεανικού πληθυσμού

Συνάντηση Περιφερειάρχη με κλιμάκιο της 

Γεν. Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε.

Οι προοπτικές που δημιουργούνται στην Ήπειρο για την απασχόληση των νέων, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εργάζεται για την αντιμετώπιση του ζητήματος της συρρίκνωσης του νεανικού πληθυσμού σε Ευρωπαϊκές  περιοχές- περιφέρειες. 

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η συρρίκνωση του νεανικού πληθυσμού είναι ένα πραγματικό γεγονός  και ειδικά για την Ήπειρο,    είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και προτεραιότητας και το οποίο απαιτεί  συνδυασμένη και μακροχρόνια εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική. «Η Περιφέρεια μέσω των δράσεων της έχει συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, ενώ έθεσε σε λειτουργία και πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων εργαζόμενων με επιστημονικές και ειδικές γνώσεις, όμως αυτές δεν επαρκούν γιατί απαιτούνται πολύ περισσότερες παρεμβάσεις». 

Μεταξύ των αιτιών που προκάλεσαν τη μείωση του νεανικού πληθυσμού, ονομάτισε την απαξίωση που επί δεκαετίες υπέστησαν παραγωγικοί  τομείς (όπως ο πρωτογενής), οι οποίοι αποτελούσαν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας.  

Η Περιφέρεια Ηπείρου, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, «επενδύει» με τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτει τόσο σε «παραδοσιακούς» κλάδους, όπως ο πρωτογενής και ο τουρισμός, όσο και σε νέους που αφορούν την υψηλή τεχνολογία και έρευνα.  «Για τον πρωτογενή τομέα- υπογράμμισε- για μας υπάρχει μία λέξη: ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα. Εάν δεν επενδύσουμε στην ποιότητα σε λίγα χρόνια θα έχουν εξαφανιστεί από την αγορά τα Ελληνικά ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα».  

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το κλιμάκιο για το  πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου που αφορά την τουριστική ανάπτυξη με  τους συνδυασμένους προορισμούς που υπάρχουν, για  πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη  για αναστηλώσεις και ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών και κτισμάτων κ.α.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Έχουμε σε εξέλιξη ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας και έρευνας. Ετοιμάζουμε ένα σύγχρονο πάρκο στο οποίο θα εγκατασταθούν εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ήπειρο, αλλά και νέες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εγκατάστασης. Μέσω αυτών δημιουργήθηκαν και θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον θέσεις εργασίας  για νέους κατά βάση εργαζόμενους και με πολύ καλές αποδοχές. Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί επιστημονικό δυναμικό από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και άλλες χώρες».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν η πανδημία και οι αρνητικές επιπτώσεις του Ρωσοουκρανικού πολέμου, έχουν γίνει βήματα προς θετική κατεύθυνση, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες άρσης αντικινήτρων που υπάρχουν ειδικά στον πρωτογενή τομέα (όπως είναι η  πλήρης εφαρμογή του άρθρου 48 του ν. 4685/2020) για τις δασικές εκτάσεις), για να καταλήξει λέγοντας ότι «αν  συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σε λίγα χρόνια θα έχουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα που  θα είναι ικανή για να διατηρήσει τους νέους, αλλά και να προσελκύσει νέους στην Ήπειρο».