Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Συνάντηση για τον τουρισμό στον δήμο Ηγουμενίτσας (φωτό- Βίντεο)

Σε μια γεμάτη αίθουσα στο πολιτιστικό κέντρο Συβότων και με κόσμο και εκτός (καθώς για λόγους ασφαλείας οι καρέκλες ήταν σε απόσταση τοποθετημένες) έγινε χθες συνάντηση για να συζητηθεί το τοπίο και το τι μπορεί να γίνει για τον τουρισμό στον δήμο Ηγουμενίτσας κάτω από τις νέες συνθήκες λόγω κορονοϊού.

Από τις επίσημες αρχές ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος και ο αντιδήμαρχος για τον τουρισμό Ελευθέριος Κώστας. Επίσης ήταν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Οικονομίδης.

Επίσης στην συζήτηση ήταν από την αντιπολίτευση του δήμου Ηγουμενίτσας Θωμάς Δημητρίου και Θεόδωρος Δήμας. Το επιμελητήριο Θεσπρωτίας εκπροσωπούσε ο Ηλίας Τσακίρης.

Ο Ελευθέριος Κώστας ήταν ο κεντρικός εισηγητής (Ολόκληρη η εισήγηση του στο τέλος).

Διάχυτη ήταν η ανησυχία των επιχειρηματιών για το φετινό καλοκαίρι, μια ανησυχία και για τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και για τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν καθόλου ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τον φόβο οικονομικών ζημιών. Οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι η βοήθεια από την κυβέρνηση δεν τους καλύπτει, τα δάνεια για ρευστότητα δίνονται με δυσκολία και έχουν βαρύ τίμημα στην εξόφληση τους καθώς τα επιτόκια μετά την διετία είναι μεγάλα, ο ΦΠΑ παραμένει υψηλός, ενώ και οι υποδομές στην υγεία είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Με την ευκαιρία οι επαγγελματίες έθεσαν και γενικότερα προβλήματα στα Σύβοτα που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα προς τους τουρίστες όπως τον ελλειπή φωτισμό, τα σκουπίδια και την κακή κατάσταση των δρόμων.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη την συζήτηση όπως την κατάγραψε η κάμερα του periodikostep.gr

Ομιλία αντιδημάρχου τουρισμού Ελ. Κώστα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΣΥΒΟΤΑ

Αγαπητοί φίλοι,

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου σε μια συζήτηση για τη δυνατότητα επανεκκίνησης του τουρισμού στην περιοχή μας με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Όπως όλοι γνωρίζετε η Ελλάδα έχει κατακτήσει μια πολύ καλή θέση στην κατάταξη με τις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού. Η καλή πορεία που κατέγραψε ως τώρα, μας έκανε όλους να ελπίζουμε ότι πιθανόν τα άσχημα σενάρια για κατάρρευση του τουρισμού δεν θα έχουν το ίδιο μέγεθος για την χώρα μας. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνουν με κάθε τρόπο την πρόθεσή τους να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο προσέλκυσης επισκεπτών στην Ελλάδα, ως κατεξοχήν ασφαλής προορισμός. Ήδη από 1η Ιουνίου έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους οι χώροι κατασκήνωσης και τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιούνη αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και να περάσουμε στο 1ο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την άρση των μέτρων απαγόρευσης εισόδου στην χώρα, και σε μια νέα περίοδο διαχείρισης υγειονομικών δεδομένων. ». Επιπλέον ενισχύεται ο εσωτερικός τουρισμός με την διάθεση voucher Κοινωνικού Τουρισμού σε περισσότερους δικαιούχους και την έναρξη του Προγράμματος ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Μέχρι σήμερα ο Δήμος Ηγουμενίτσας, δεν έχει καταγράψει, ευτυχώς, κανένα κρούσμα, αν και φιλοξενεί το 2ο σε κίνηση επιβατών λιμένα της χώρας. Τα μηδενικά κρούσματα στον Δήμο μας, δεν θεωρούμε φυσικά ότι ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας όλων των πολιτών που επέδειξαν υπεύθυνη συμπεριφορά, και συμμορφώθηκαν άμεσα με τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Κυβέρνηση και τις επιπλέον ενέργειες του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Κυρίες και κύριοι,

Επιλέξαμε τα Σύβοτα, έναν εμβληματικό για την περιοχή μας τουριστικό προορισμό για να θυμίσουμε την ομορφιά που υπάρχει στην περιοχή μας και για να δηλώσουμε εξαρχής την συμπαράστασή μας σε όλους τους τουριστικούς επιχειρηματίες της περιοχής μας. Πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να γίνει κατανοητό ότι μια τέτοια δύσκολη κατάσταση δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο από τις ενέργειες της Πολιτείας. Οι συνέργειες, οι μικρές ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ο προσεκτικός σχεδιασμός είναι τα συστατικά στοιχεία που θα κερδίσουν την μάχη του τουρισμού κατά του κορωνοϊού. Ήδη για την ενημέρωσή σας έχει τεθεί σε λειτουργία τετραψήφιος αριθμός 1572 από το Υπουργείο Τουρισμού.  

Ως την στιγμή που μιλάμε, ο Δήμος Ηγουμενίτσας με τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα αποτελεί έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό, που αξίζει να αποτελέσει επιλογή των τουριστών είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό. Εντούτοις δεν είναι η τωρινή εικόνα που θα κάνει τους επισκέπτες να αποφασίσουν να κλείσουν τις διακοπές τους σε καταλύματα της περιοχής μας, αλλά η βεβαιότητα ότι στην περιοχή μας εφαρμόζονται αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι επιπλέον όλες οι ενέργειες προώθησης που υλοποιούν οι ίδιες οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός προβολής του τουριστικού μας προϊόντος από την τοπική αυτοδιοίκηση που θα οδηγήσουν βαθμιαία στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού οφείλω να σας διαβεβαιώσω ότι συνεχίζεται χωρίς καθυστέρηση η υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν από το εγκεκριμένο από τον ΕΟΤ Σχεδιο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ηγουμενίτσας για το 2020. Μέσα από αυτό:

–  Έχουμε ολοκληρώσει την τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου και την ψηφιακή μας παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του λογαριασμού μας visitigoumenitsa

– Έχουμε προχωρήσει σε διαγωνισμό για την δημιουργία τουριστικού λογότυπου που θα είναι το σήμα κατατεθέν του Δήμου μας σε όλες τις δράσεις προβολής του τουριστικού του προϊόντος.

–  Έχουμε έρθει σε επαφή με επαγγελματίες φωτογράφους για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου φωτογραφικού υλικού από κάθε παραλία, από κάθε μνημείο, από κάθε γιορτή και τοπικό έθιμο, το οποίο θα είναι στη διάθεσή σας.

–  Έχουμε πραγματοποιήσει επαφές με εταιρείες marketing για την ολοκληρωμένη προώθηση του προορισμού μας.

–  Διεξάγουμε έρευνα σε όλες τις περιοχές του Δήμου για την ανίχνευση και προβολή της γαστρονομικής μας ταυτότητας, της οποίας τα αποτελέσματα στην πορεία θα προωθηθούν σε ξενοδόχους και εστιάτορες.

–  Έχουμε ήδη επεξεργαστεί προτάσεις π.χ. δημιουργία έξυπνης εφαρμογής τουρισμού και διεκδικούμε την υλοποίησή τους μέσω του Ελλάδα 2021.

–  Είμαστε σε διαδικασία υλοποίησης ενός πολυσέλιδου διαφημιστικού φυλλαδίου πολύπλευρης προβολής του Δήμου.

–  Ικανοποιούμε τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ σε 4 παραλίες του Δήμου μας

–  Τέλος, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια Ηπείρου για την καλύτερη αντιμετώπιση της εξαιρετικά δύσκολης αυτής κατάστασης. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι με βάση την τρέχουσα εγκύκλιο των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, κατά την οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται σε πιστοποιημένη εκπαίδευση, αυτή θα πραγματοποιηθεί, αφού τύχει έγκρισης από το Υπουργείο Τουρισμού, με διαδικτυακά δωρεάν μαθήματα από την Περιφέρεια, απ’ όπου οι συμμετέχοντες θα λάβουν και βεβαίωση συμμετοχής.

Επιπλέον, υπηρεσίες τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου και ισότητας ΑμεΑ εξυπηρετούνται από την πρόσφατη τοποθέτηση ραμπών, ξύλινων προσβάσεων, χημικών τουαλετών, αποδυτηρίων και χώρων στάθμευσης ΑμεΑ σε 4 παραλίες του Δήμου (Μέγα Άμμος, Αγία Παρασκευή, Καραβοστάσι και Πλαταριά).

Κυρίες και κύριοι,

Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε μια θερινή περίοδο ειδικών συνθηκών. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σήμερα εδώ για να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς σας και να στηρίξει στο μέτρο του δυνατού και του επιτρεπτού όλους εσάς. Η διαχείριση της υγειονομικής πτυχής, με παράλληλη στόχευση της επανεκκίνησης του τουρισμού είναι μια κατάσταση που απαιτεί επιμονή, υπομονή και προσήλωση στον στόχο. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Υπάρχει όμως η θέληση να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας και κάνουμε ότι μπορούμε για να το πετύχουμε.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!