Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Στο καρναβαλικό Φεστιβάλ Surva ο πολιτιστικός σύλλογος οικισμού Εθνικής Αντίστασης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε στο Πέρνικ της Βουλγαρίας  συμμετέχοντας  στο διεθνές  καρναβαλικό Φεστιβάλ Surva  που διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. 

Εφέτος το φεστιβάλ έγινε από τις 27 έως 29 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή πολλών συλλόγων από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Ιταλία, Σλοβενία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Κίνα και τεσσάρων χορευτικών από την Ελλάδα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το φεστιβάλ  έχει πανευρωπαϊκή αναγνώριση και είναι ενταγμένο στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο, με το γεγονός αυτό, να αντανακλάται σε κάθε πτυχή της διοργάνωσης, στην οργάνωση , στις ιδέες, στον σεβασμό στις παραδόσεις και στα δημιουργήματα των ντόπιων καλλιτεχνών . Στο χώρο του φεστιβάλ όλοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα από υπαίθριες κουζίνες και στο περιθώριο να ξεναγηθούν στην έκθεση μάσκας.

Σε αυτή την όμορφη βουλγαρική πόλη έσμιξαν μουσικές και τραγούδια από διαφορετικές χώρες, συναντήθηκαν διαφορετικοί πολιτισμοί και κουλτούρες , χόρεψαν και ξεφάντωσαν μαζί ντόπιοι και ξένοι, σατιρίστηκε η καθημερινότητα που  έχει τις  κωμικές και τραγικές πλευρές αλλά παντού, εκεί και εδώ,  ίδια.  Αυτό το καρναβάλι δικαίως εντάσσεται στα κορυφαία της Ευρώπης αφού δεν αφορά μόνο τους καρναβαλιστές αλλά όλον τον κόσμο  που αθρόα συμμετέχει, αφού ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί δεσμούς φιλίας και ευγενούς άμιλλας. 

Ο τόπος αυτός ανήκει στα βαλκάνια της ειρήνης και της αγάπης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Ηγουμενίτσας παρουσίασε χορούς και τραγούδια της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου,ανέδειξε στοιχεία της παράδοσης και της ιστορίας μας και ενίσχυσε τους δεσμούς φιλίας με τους διοργανωτές της εκδήλωσης που είχαν  αρχίσει το καλοκαίρι με την συμμετοχή του χορευτικού τους στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Ηγουμενίτσας. Αισθανθήκαμε την πραγματική φιλοξενία  και την αγάπη τους  και αυτή την αίσθηση  την εκφράσαμε  κατά την επίσκεψή μας, μαζί με την εντεταλμένη σύμβουλο του Δήμου Ηγουμενίτσας κυρία Μαρίνα Κοσιώρη ,στον Δήμαρχο του Πέρνικ που μας υποδέχτηκε στο Δημαρχείο.

Ήταν ένα ευχάριστο και δημιουργικό τριήμερο που εγγράφεται στις επιτυχίεςτου συλλόγου, έκανε την ιστορία του πιο πλούσια και κυρίως πρόβαλε την πόλη μας και την ταυτότητά της.

Ευχαριστούμε θερμά, για άλλη μια φορά, τον  Δήμο Ηγουμενίτσας  και την εντεταλμένη σύμβουλο Μαρίνα Κοσιώρη που μας συνόδευσε και που  με την προσωπικότητά της και τη ζωντανή παρουσία της  έκανε την εμφάνισή μας πιο φωτεινή και ολοκληρωμένη, τους μουσικούς μας, την ορχήστρα του Χρήστου Μαρτίνη, που συνόδευσαν και κατέπληξαν με τις εκτελέσεις όχι μόνο στη διάρκεια της παράστασης αλλά και στο γλέντι που διοργανώθηκε αλλά και τους χορευτές μας που εκστασιασμένοι από το Φεστιβάλ Surva, χόρεψαν και τραγούδησαν με την ψυχή τους και εντυπωσίασαν με την παράσταση που έδωσαν.

Ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά, υγεία με πολλές πολιτιστικές δράσεις.