Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Πως να προετοιμαστείτε για το μυστήριο της βάπτισης! 

Πως να προετοιμαστείτε για το μυστήριο της βάπτισης! 

Η βάπτιση είναι ένα σημαντικό μυστήριο. Αυτή η τελετή είναι σημαντική και για την οικογένεια, καθώς είναι μια ημέρα μεγάλης γιορτής και χαράς. Η προετοιμασία για την τελετή περιλαμβάνει την επιλογή του νονού ή της νονάς, την αγορά του κουστουμιού για το αγοράκι ή του φορέματος για το κοριτσάκι, καθώς και των υπόλοιπων αξεσουάρ. Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι είναι και η προετοιμασία του στολισμού της εκκλησίας μαζί με τα προσκλητήρια της βάπτισης. Η τελετή είναι γεμάτη παράδοση και συμβολισμούς, καθιστώντας την ένα πραγματικά ξεχωριστό και σημαντικό γεγονός για όλη την οικογένεια.

Η προετοιμασία πριν την Τελετή

Η προετοιμασία για την τελετή ξεκινά πολύ πριν την βάπτιση. Η οικογένεια πρώτα  προγραμματίζει ένα ραντεβού με τον ιερέα και την εκκλησία όπου θα γίνει η τελετή. Στη συνέχεια, ο ιερέας θα συναντηθεί με την οικογένεια για να συζητήσει για το μυστήριο και το νόημά του, καθώς και τις απαιτήσεις για τους νονούς.

Οι νονοί, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της τελετής. Είναι υπεύθυνοι για την αγορά των βαπτιστικών ρούχων, που συνήθως είναι σε λευκό χρώμα από μετάξι ή βαμβάκι. Τα φόρεματα για βάπτιση συμβολίζουν την αγνότητα και τη νέα πνευματική ζωή που έρχεται με το βάπτισμα. Εκτός από τα κυρίως ρούχα του μωρού μπορεί επίσης να φοράει καπέλο, μαζί με κάλτσες και παπούτσια. Όσον αφορά τα χρώματα, ορισμένοι προτιμούν το γαλάζιο, το ροζ ή το κρεμ. Τα παστέλ χρώματα, συμβολίζουν την αθωότητα και τη νέα πνευματική ζωή του νεοφώτιστου. Οι νονοί επίσης θα πρέπει να αγοράσουν ένα σταυρό χρυσό η ασημένιο για να φορέσει το μωρό, κάτι που επιβάλλεται κατά το μυστήριο. Ο Βαπτιστικός σταυρός θα το συντροφεύει σε όλη του την ζωή. 

Οι γονείς, οι νονοί και τα άλλα μέλη της οικογένειας που θα παραστούν θα πρέπει να ντυθούν σεμνά και με σεβασμό. Οι γυναίκες φορούν καθημερινά φορέματα https://enzzo.gr/collections/dresses ή φούστες που καλύπτουν τα γόνατα και τους ώμους, ενώ οι άνδρες φορούν κοστούμια ή παντελόνια με πουκάμισο και γιακά. Μετά την τελετή, η οικογένεια θα συγκεντρωθεί μαζί με τους καλεσμένους για το εορταστικό γεύμα, που συχνά πραγματοποιείται σε ένα καλό εστιατόριο. 

Εκτός από το φόρεμα της βάπτισης και τα αξεσουάρ, υπάρχουν και άλλα σημαντικά στοιχεία της τελετής τα οποία προετοιμάζουν οι οικογένειες. Ένα από αυτά είναι το λάδι που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της τελετής. Ο ιερέας θα αλείψει το μωρό με λάδι κατά τη διάρκεια της βάπτισης και άγιο μύρο, το οποίο συμβολίζει τη σφράγιση του Αγίου Πνεύματος πάνω στο παιδί. Το λάδι συνήθως ευλογείται από τον ιερέα κατά την προετοιμασία της τελετής.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της τελετής είναι το κερί, που αντιπροσωπεύει το φως του Χριστού. Οι νονοί θα ανάψουν ένα κερί κατά τη διάρκεια της τελετής και είναι δική τους ευθύνη να φροντίσουν ώστε η φλόγα να παραμείνει αναμμένη σε όλη τη διάρκεια της βάπτισης. Στη συνέχεια, το κερί δίνεται στους γονείς στο τέλος της τελετής, ως σύμβολο του φωτός του Χριστού που έχει περάσει στο παιδί τους.

Σε ορισμένες παραδόσεις, οι γονείς και οι νονοί μπορούν επίσης να φέρουν προσφορές στην εκκλησία την ημέρα της τελετής. Αυτές οι προσφορές μπορεί να περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως κεριά, κρασί ή ψωμί, τα οποία θα ευλογηθούν από τον ιερέα και θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τελετής.

Όσον αφορά τον τόπο της τελετής, οι περισσότερες Ορθόδοξες βαπτίσεις γίνονται σε εκκλησία. Η οικογένεια μπορεί να επιλέξει να γίνει η τελετή στη δική της εκκλησία ή στην εκκλησία των νονών, αν ανήκουν σε διαφορετική ενορία. Η εκκλησία είναι χαρακτηριστικά διακοσμημένη με λουλούδια και κεριά για την περίσταση.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι περισσότερες Ορθόδοξες βαπτίσεις γίνονται μετά τις πρώτες εβδομάδες της γέννησης του μωρού. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ευελιξία ως προς το χρονοδιάγραμμα, αρκεί η τελετή να γίνει πριν το παιδί συμπληρώσει τα επτά του χρόνια.