Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24/10/2023

Ο κόσμος των ρομπότ, οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία, η απομακρυσμένη εργασία, οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας, συζητήθηκαν αναλυτικά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Ιωάννινα. 

Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» της Άννας Στεργίου από τις εκδόσεις Κομνηνός στην αίθουσα Δημήτρης Χατζής, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Έκθεσις στα Ιωάννινα, ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. 

Το βιβλίο της Άννας Στεργίου, υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Θεσπρωτία στις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2023, παρουσιάστηκε από την πρώην υφυπουργό Παιδείας και νυν βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μερόπη Τζούφη, τον επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών – Ώρα Ευθύνης» στην Περιφέρεια Ηπείρου και πρώην βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννη Στέφο και τον βουλευτή Κέρκυρας και κοινοβουλευτικό τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέκο Αυλωνίτη με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Βάσω Γκόρου

Οι ομιλητές εξήγησαν πως τους συνδέουν και πολιτικοί δεσμοί και δεσμοί φιλίας με τη συγγραφέα και μίλησαν για τα ζητήματα, που ανοίγει το βιβλίο πάνω στην Κλιματική Κρίση, στις Κοινωνικές Ανισότητες, στην Ψηφιακή Τεχνολογία κι Εκπαίδευση, στις γεωπολιτικές αλλαγές κ.ά. Εξήγησαν πως το βιβλίο είναι επίκαιρο κι υπήρξε προφητικό  λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία και σε ό, τι αφορά στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Η κ. Μερόπη Τζούφη χαρακτήρισε το βιβλίο «επίπονη, πολύ ουσιαστική κι αναλυτική δουλειά  που συγκεντρώνει σφαιρικά και κριτικά, όλα τα σχετιζόμενα με το θέμα, επίκαιρα και φλέγοντα θέματα». Η ίδια επικεντρώθηκε σε τρία βασικά ζητήματα, που θίγει το βιβλίο, στις έμφυλες ανισότητες, στην ψηφιακή εκπαίδευση και στις υγειονομικές ανισότητες. Όπως εξήγησε, το βιβλίο είναι κοινωνιολογικό κι έχει ως «βασικό στόχο να γίνει αφετηρία για μια νέα κοινωνική πολιτική υπέρ των ανθρώπων που θίγονται ή αναμένεται να θιγούν από τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών». Η κ. Τζούφη τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πάλι η Κοινωνιολογία έμεινε απέξω από την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών της ΝΔ και μίλησε για το γεγονός ότι υπήρξαν εκ νέου παλινωδίες και στα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.   

 «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός από μόνος του αποτελεί ένα ορόσημο στη βιβλιογραφία κι η Άννα Στεργίου τον καθιερώνει και τον εξηγεί», υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Κοινό των Ηπειρωτών – Ώρα Ευθύνης στην Περιφέρεια Ηπείρου, Γιάννης Στέφος. Σημείωσε πως «ο όρος του «ταξικού ετεροφωτισμού» είναι δικό της εφεύρημα κι αναφέρεται στην ταξική θέση της γυναίκας, η οποία μέχρι σήμερα ετεροκαθορίζεται από τον πατέρα, τον σύζυγο ή τον σύντροφό της». Μίλησε για το θέμα της Ψηφιακής Εκπαίδευσης και του Υβριδικού Συνδικαλισμού και τόνισε πως «το βιβλίο θίγει ακόμη και τις «χωρικές και στεγαστικές ανισότητες ακόμη και μετά θάνατον. Δείχνει πως ακόμη και μετά θάνατον, δεν είναι είμαστε όλοι ίσοι ή όλοι ίδιοι». Εξήγησε όμως ότι θέτει ζητήματα και πάνω στην πρόληψη και στη διαχείριση της Πολιτικής Προστασίας σε ό, τι αφορά στην αυτοδιοίκηση.

 Την ανάγκη των αλλαγών στην νομοθεσία, προκειμένου οι κοινωνίες ν΄ αντιμετωπίσουν την Κλιματική Κρίση και το νέο περιβάλλον, που διαμορφώνει η Ψηφιακή Τεχνολογία, υποστήριξε ο Αλέκος Αυλωνίτης. Μίλησε για τον μύθο του άπληστου Ερυσίχθωνα, που αναφέρει η συγγραφέας, τονίζοντας ότι «το κλειδί», που προτείνει η συγγραφέας είναι η «βιώσιμη ανάπτυξη» σε αντίθεση με τη ΝΔ, που βλέπει το περιβάλλον μόνο ως πλουτοπαραγωγικό πόρο. Ο κ. Αυλωνίτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ψηφιακών παρακολουθήσεων και της κυβερνοασφάλειας. Εξήγησε πως «το βιβλίο δημιουργεί μία νέα θεωρία πάνω στην περιβαλλοντική ανάπτυξη και πάνω στην ανάπτυξη της ψηφιακής κοινωνιολογίας. Αυτό είναι από μόνο του σημαντικό αλλά επιπλέον εμπλουτίζει τη μαρξιστική θεωρία ανάλυσης με σύγχρονα εργαλεία». 

Η κ. Άννα Στεργίου τόνισε ότι το βιβλίο «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» αφορά στην επιστήμη, που σπούδασε και σήμερα είναι έξω από την εκπαίδευση με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. Σημείωσε πως ο κόσμος μας αλλάζει δραματικά, καθώς αλλάζει ο γεωπολιτικός χάρτης της ενέργειας κι η Ασία περνά μπροστά εξαιτίας της κατοχής των ψηφιακών πρώτων υλών. Μίλησε για την φτώχεια και την ενεργειακή φτώχεια, που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά κι είναι σχεδόν διπλάσια από την κοινωνική φτώχεια, αφού αγγίζει και τα μικροαστικά και τα μεσαία στρώματα πια.  

«Η Κοινωνιολογία – εξήγησε η συγγραφέας – παραμένει μία αδικημένη επιστήμη, που βολοδέρνει, καθώς τρεις φορές ήταν στο αναλυτικό πρόγραμμα και τρεις φορές βγήκε, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά την ελληνική κοινωνία, στα κοινωνικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει». Σημείωσε ότι έρχονται κατακλυσμιαίες αλλαγές για τις οποίες η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη. Υποστήριξε ότι εφεξής όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν τη ρήτρα της κλιματικής αλλαγής και τόνισε ότι χρειάζονται νέα εργαλεία, διότι οι θέσεις εργασίας ψηφιοποιούνται, δημιουργούνται νέα επαγγέλματα και μπαίνουν δυναμικά στην αγορά εργασίας και τα ρομπότ, γεγονός που θα δημιουργήσει εργασιακή ασφυξία στα λαϊκά στρώματα.