Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ο Μπέζας για την κατάργηση Πανεπιστημιακού Τμήματος Ηγουμενίτσας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ», Αντώνης Μπέζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως ανακοινώθηκε, με νόμο που αναμένεται σύντομα στη Βουλή, θα καταργηθούν μετά από αξιολόγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), τα 36 από τα 37 νέα Τμήματα «Γαβρόγλου», τα οποία είχαν τεθεί σε αναστολή έναρξης  της λειτουργίας τους. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας που δημιουργήθηκε προεκλογικά το 2019 μετά τη συνένωση του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, που αποτελεί στην ουσία την προτελευταία πράξη ενός «προαναγγελθέντος θανάτου», ειδικά για την Ηγουμενίτσα είναι απαράδεκτη.  Ευθύνες έχει η Διοίκηση του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνη, που δεν τεκμηρίωσε στην ΕΘΑΑΕ, μέσω επαρκούς μελέτης σκοπιμότητας, την ανάγκη λειτουργίας του Τμήματος (μήπως δεν έστειλε καθόλου φάκελο τεκμηρίωσης;) αλλά και το Υπουργείο Παιδείας που για δημοσιονομικές σκοπιμότητες αποδέχεται τη γνώμη της ΕΘΑΑΕ.

Για να προλάβω κάποιους, το θέμα  δεν είναι τι έγινε στο παρελθόν αλλά τι κάνουμε σήμερα. Κατά τη γνώμη μου πρέπει  να συσταθεί άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τους άλλους Δήμους της Θεσπρωτίας (η ύπαρξη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι μόνο θέμα της Ηγουμενίτσας), Επιτροπή Διεκδίκησης απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις και με τη συμμετοχή θεσπρωτών πανεπιστημιακών. 

Αν δεν αποτραπεί η τυπική κατάργηση του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, να ξεκινήσει τουλάχιστον ένας ουσιαστικός διάλογος με το τωρινό Συμβούλιο Διοίκησης  για να υπάρξουν άλλες, εναλλακτικές, δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα».