Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ο Ηλίας – Δημήτρης Χρήστου για την Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση ή «οράματα θερινής νυκτός»;

Γράφει ο Ηλίας- Δημήτρης Χρήστου

Πολιτικός Μηχανικός

Δημοτικός σύμβουλος Σουλίου

και εκ νέου υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Μέσα από την εμπειρία μου 4 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο ως εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες απόψεις μου τόσο για την ως τώρα δράση μας όσο και για το μετά.

Ο λαός του Δήμου μας, μας ξέρει καλά. Δεν τον «ενοχλήσαμε» 40 μέρες πριν τις εκλογές. Είμαστε εδώ σταθερά, αδέσμευτα και πάνω απ’ όλα αγωνιστικά.

Οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (είτε το αποκαλύπτουν είτε όχι) επιδίδονται, ειδικά αυτό το προεκλογικό διάστημα, σε διάφορα ανέξοδα ευχολόγια με μπόλικα ωραία λόγια περί ανάπτυξης, αλλαγής, οραμάτων κα.

Η καθημερινότητά όμως που βιώνουμε όλοι μας είναι εντελώς διαφορετική. Ζούμε σε μια κοινωνία φτώχειας, εγκατάλειψης της υπαίθρου, μείωσης του πληθυσμού, εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, υποκατάστασης της αγροτικής παραγωγής από βιομηχανικού τύπου ενεργειακά έργα (από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες μέχρι «οικολογικές» βιομάζες), απουσίας έργων αντιπλημμυρικού, αντιπυρικού και αντισεισμικού σχεδιασμού. Και φυσικά σε όλα τα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε τα συντριπτικά μέτρα ενάντια στις εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις, την ακρίβεια, την υποστελέχωση κάθε δημόσιας κοινωνικής δομής (από νοσοκομεία και κέντρα υγείας μέχρι σχολεία και δήμους).

Για όλα αυτά δεν έχω δει να γίνεται καμία νύξη στα προγράμματα των άλλων συνδυασμών. Το ξέχασαν; Θεωρούν ότι δεν είναι αντικείμενο των τοπικών οργάνων; Ή απλά δεν θέλουν να χαλάσουν τη ζαχαρένια όλων των τελευταίων κυβερνήσεων; Τα συμπεράσματα δικά σας…

Το συμπέρασμα το δικό μου είναι ότι οι άλλοι συνδυασμοί είναι ευθυγραμμισμένοι με την πολιτική που αντιμετωπίζει σαν βάρος τις ανάγκες του λαού. Αυτό που η ΕΕ μας έμαθε ως λογική κόστους- οφέλους. Την πολιτική που μας έφερε το δυστύχημα των Τεμπών, τις καταστροφές των πυρκαγιών και των πλημμύρων, το κλείσιμο μέχρι νεοτέρας του ακριβοπληρωμένου ΟΑΚΑ και άλλα πολλά.

Δεν απορρίπτω ότι υπάρχουν άνθρωποι στους άλλους συνδυασμούς που και ικανοί είναι και νοιάζονται για το καλό του τόπου. Όμως όσες καλές προθέσεις και έχουν όταν ακολουθούν τέτοιες πολιτικές επιλογές εξουσίας τότε γρήγορα απογοητεύονται ή ακολουθούν τη λογική του μικρότερου κακού.

Σαν απολογισμό της παρούσας θητείας μας με τον Ηλία Κουτσή να θυμίσω ότι:

Συμμετείχαμε και πρωτοστατήσαμε στους αγώνες ώστε τα χωριά μας, τα βουνά μας και οι κάμποι μας να μη γίνουν «εργοστάσια» παραγωγής ρεύματος πότε με τα απαράδεκτα σχέδια για τις μονάδες βιομάζας, πότε με τα φαραωνικά έργα αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Και θα ξαναμπούμε μπροστά τώρα που όπως φαίνεται η βιομάζα πάει να πάρει μπρός…

Ξεμπροστιάσαμε τα σχέδια για παραχώρηση του ηλεκτροφωτισμού από την Δημοτική Αρχή σε ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ και με fast truck διαδικασίες μέσω οικονομικής επιτροπής. Ήμασταν η μόνη παράταξη που ζήτησε επίσημα και εγγράφως να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, πήραμε τη γνώμη του συλλόγου των εργαζομένων, ζητήσαμε, λάβαμε και αναλύσαμε την «περίφημη» μελέτη, την ώρα που οι άλλες παρατάξεις έμειναν μόνο σε προφορικές αναφορές και σε πύρινους λόγους στα καφενεία…

Πρωταγωνιστήσαμε στον αγώνα των αγροτών του κάμπου μας για οριστική λύση στο θέμα του ΤΟΕΒ τόσο εντός Δημοτικού Συμβουλίου όσο κυρίως και εκτός με τη συμμετοχή και στήριξη των πολύμορφων κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου.

Διεκδικήσαμε σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους του δήμου. Σταθήκαμε δίπλα σε εργαζόμενους που διεκδίκησαν μονιμοποίηση μέσω δικαστηρίων. Στηρίξαμε και πετύχαμε με πίεση προς την Δημοτική Αρχή, 4 χρόνια τώρα, οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες να δουλεύουν με πλήρες ωράριο.

Αναδείξαμε το τεράστιο θέμα της αποκομιδής και διαχείρισης των Απορριμμάτων. Μαζί με τους εργαζόμενους αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε ενάντια την ιδιωτικοποίηση. Ενημερώσαμε τον λαό της περιοχής για την σκανδαλώδη λειτουργία της ΜΕΑ με ΣΔΙΤ, των Σταθμών Μεταφόρτωσης και της διακομιδής με ιδιώτες, τα «περιβαλλοντικά» χαράτσια της Ε.Ε., και τις οικονομικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.

Αντισταθήκαμε στις αυξήσεις των δημοτικών τελών που ήταν το πρώτο «δώρο» της Δημοτικής Αρχής Καραγιάννη προς τους δημότες μας. Θέσαμε το θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών σε πάνω από 10 συμβούλια. Να σημειωθεί ότι ήταν υπόσχεση της δημοτικής αρχής ότι μόλις αυξηθούν τα έσοδα από τη καταγραφή αδήλωτων τετραγωνικών θα γίνει μείωση τελών. Φυσικά καμία μείωση δεν έγινε. 

Ήμασταν και πάλι η μόνη παράταξη που επέμεινε στην διεκδίκηση του πρώην οικοτροφείου ώστε να γίνει γηροκομείο. Φέραμε το θέμα στο συμβούλιο. Έγιναν συναντήσεις και τραβήχτηκαν ωραίες φωτογραφίες όμως η Δημοτική Αρχή επέλεξε να μην συγκρουστεί με το ιερατείο. Παρότι επαναφέραμε το θέμα πολλάκις στο συμβούλιο η διοίκηση Καραγιάννη δεν έκανε καμία περεταίρω ενέργεια. Τώρα προεκλογικά το θέμα φιγουράρει σε προγράμματα και φυσικά σε αυτό της παράταξης ΔΗΜΟΣ. Πραγματικά τα προεκλογικά τους φυλλάδια έχουν χτίσει 10 γηροκομεία ως τώρα.…

Κάναμε συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόβλημα parking στο κέντρο της Παραμυθιάς όπως και πρόταση για έναρξη μικρής κλίμακας δημοτικής συγκοινωνίας. Καταθέσαμε προτάσεις για πολλά ζητήματα που άπτονται της πόλης της Παραμυθιάς: αποκατάσταση πεζοδρόμου (μετά το άθλιο τσιμεντάρισμα), δημοτικές τουαλέτες, παρεμβάσεις υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο του Λαμπόβου, κατασκευή χώρων αθλητισμού κ.α. 

Γίναμε η φωνή των κατοίκων και των φιλοζωικών οργανώσεων για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στον δήμο μας. 

Προβάλαμε εμπεριστατωμένα το θέμα τη σχολικής στέγης και της επικίνδυνης κατάστασης που βρίσκονται πολλά σχολεία του δήμου μας διεκδικώντας ουσιαστικούς αντισεισμικούς ελέγχους. Αντισεισμικοί έλεγχοι που παρά τις διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής είναι άφαντοι. Ευρύτερα αναδείξαμε και παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα ακανθώδη θέματα της αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας στο δήμο μας.

Προωθήσαμε κάθε τοπικό αίτημα από κάθε γωνιά του δήμου μας και σταθήκαμε δίπλα σε κάθε δημότη.

Είχαμε συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο με πλήρη γνώση κάθε θέματος και προτάσεις τόσο για το αύριο όσο και για το σήμερα. 

Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε. Χωρίς εξαρτήσεις και πρόταξη προσωπικών συμφερόντων. Κάθε ψήφος στη “Λαϊκή Συσπείρωση” θα κατατεθεί στους αγώνες και κάθε δημοτικός σύμβουλός μας θα ασκήσει μια πραγματικά 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός.

ΥΓ Δεν θα μπορούσα να μην σταθώ σε κάποιες αναφορές που γίνονται ειδικά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε σχετικά με τη στάση μας στα Δημοτικά Συμβούλια.

1. Αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αντιδήμαρχος Φάνης Μπέλλος ότι η παράταξή μας ψήφισε υπέρ στα περισσότερα θέματα των δημοτικών συμβουλίων. Ποια είναι η αλήθεια; Κάθε συνεδρίαση έχει πολλά θέματα. Τα περισσότερα από αυτά είναι εντελώς διαδικαστικού χαρακτήρα και αφορούν τυπικά ζητήματα που έρχονται από τις υπηρεσίες του δήμου. Παραδοσιακά τα θέματα αυτά ψηφίζονται ομόφωνα σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας έτσι έγινε και εδώ (από διαγραφές χρέους δημότη λόγω λάθος καταμέτρησης μέχρι κατάθεση πάγιας προκαταβολής σε προέδρους χωριών). Οι συνδημότες μας γνωρίζουν καλά ότι σε όλα τα σοβαρά και κομβικά ζητήματα (προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα, αύξηση δημοτικών τελών, άδειες για ΑΠΕ, ΟΕΥ κ.α) η Λαϊκή Συσπείρωση όχι μόνο καταψήφισε αλλά και εξέδωσε ανακοινώσεις για να κάνει τις εξελίξεις και τα ζητήματα γνωστά σε κάθε δημότη και ειδικά στα ζητήματα αυτά διαφοροποιήθηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να θεωρεί ο κος Μπέλλος ότι επειδή ψηφίσαμε υπέρ σε αυτονόητα θέματα, συμφωνούμε με την διοίκηση Καραγιάννη.

2. Αναφέρονται από διάφορους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης που είναι εκ νέου υποψήφιοι με τον κ. Ντάνη ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερψήφιζε τις τροποποιήσεις προϋπολογισμού. Να ανταπαντήσουμε ότι η παράταξή μας δεν μπήκε στο συμβούλιο για να κάνει απλά εντύπωση… Κάθε τροποποίηση προϋπολογισμού εξετάστηκε από την παράταξή μας ξεχωριστά. Άλλες υπερψηφιστήκαν άλλες όχι. Θα ήταν παράλογο να καταψηφίσουμε αποδοχές επιχορηγήσεων, καταβολές εισφορών ή άλλου διαδικαστικού τύπου ροές. Όποιες τροποποιήσεις ήταν επιζήμιες κατά την γνώμη μας και τις καταψηφίσαμε και το κάναμε γνωστό στους δημότες. Άλλωστε το μεγάλο θέμα έχει να κάνει με τα ψίχουλα που δίνει το κεντρικό κράτος στους δήμους. Γεγονός που δεν καταγγέλλεται από καμία άλλη παράταξη. Αντ’ αυτού στα προγράμματα και των 2 άλλων συνδυασμών δεν βλέπουμε πως θα γίνουν όλα αυτά τα έργα που ευαγγελίζονται. Μήπως από τα ίδια έσοδα του δήμου δηλαδή την αύξηση της δημοτικής φορολόγησης; Γιατί να συγκρούονται με κυβερνήσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν τους βλέπω.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση παντού. Και στον δήμο Σουλίου με υποψήφιο δήμαρχο τον Θοδωρή Μπρέστα και στην περιφέρεια με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιώργο Πρέντζα.