Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ο Γιόγιακας για την επιστολική ψήφο

Βασίλης Γιόγιακας: «όσοι πιστεύουμε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία θέλουμε η επιστολική ψήφος να πετύχει τον σκοπό της»

Σημαντική εξέλιξη για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών χαρακτήρισε ο Βασίλης Γιόγιακας τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το θέμα ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε στη διευκόλυνση των πιο ηλικιωμένων ψηφοφόρων, των απόδημων Ελλήνων, των ετεροδημοτών και των εποχικών εργαζόμενων να ψηφίσουν χωρίς να μετακινηθούν. Υπογράμμισε επίσης ότι έχουν ληφθεί όλες οι προβλέψεις οι οποίες εγγυώνται την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος, τον μυστικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Χαρακτήρισε  αυθαίρετη την αντίδραση ορισμένων κομμάτων με επιχειρήματα τα οποία, όπως είπε, «δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική» αφού παραβλέπουν ότι η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται με επιτυχία σε δεκάδες χώρες για δεκαετίες, χωρίς να αμφισβητηθεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

«Η καθολική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο αποδεικνύει τον σεβασμό σε μια θεμελιώδη ιδιότητα του πολίτη. Υπόσχεται να αναζωογονήσει την εκλογική διαδικασία και τη γνήσια έκφραση της λαϊκής εντολής, εφόσον αυτή νομιμοποιείται από την αυξημένη συμμετοχή. Όσοι πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική, κοινοβουλευτική δημοκρατία θέλουμε η επιστολική ψήφος να πετύχει το σκοπό της», σημείωσε ο βουλευτής στο κλείσιμο της ομιλίας του, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η νομοθέτηση της επιστολικής ψήφου είναι, θεωρώ, η απαρχή μιας σημαντικής εξέλιξης για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους απόδημους Έλληνες, είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς τη δυνατότητά τους να ψηφίσουν, με αρχή τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, χωρίς πρακτικές δυσκολίες, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από τον τόπο τους.

Ένα βήμα που έρχεται σε συνέχεια του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και με τον οποίο καταργήθηκαν όλοι οι νομικοί περιορισμοί σε όσους Έλληνες επιθυμούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό.

Η επιστολική ψήφος αποτελούσε, άλλωστε, ένα διαχρονικό αίτημα των εκτός Ελλάδας Ελλήνων, γι’ αυτό και γνωρίζουμε ότι υποδέχονται τη θεσμοθέτησή της με ικανοποίηση.

Αυτό επιβεβαίωσαν σε συνάντησή μας την περασμένη εβδομάδα και οι ομογενείς βουλευτές που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Πιστεύω μάλιστα ότι το παράδειγμα της εκλογικής μου περιφέρειας, της Θεσπρωτίας, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της διπλής στόχευσης – εξωτερικής και εσωτερικής – που έχει αυτή η νέα, για τα δικά μας εκλογικά πράγματα, διαδικασία.

Είναι μια περιοχή από την οποία κατάγονται πολλοί συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό.

Μια περιοχή με υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων και γενικότερα συμπολιτών μας με προβλήματα κινητικότητας, αρκετοί από τους οποίους ζουν σε δεκάδες ορεινά και απομονωμένα χωριά.

Με εποχικούς εργαζόμενους στον Τουρισμό.

Και, ασφαλώς, με ετεροδημότες που ζουν μακριά, στην Αθήνα και αλλού, που, όσο και να θέλουν να συνδυάσουν τις εκλογές με μια επίσκεψη στα πάτρια εδάφη, δεν έχουν πάντα την άνεση να το κάνουν…  Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και για τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι μακριά από την οικογένειά τους…

Οι προσεχείς εκλογές για την Ευρωβουλή προσφέρουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια ιδανική ευκαιρία να εφαρμοστεί για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος.

Από τη μία, γιατί το ψηφοδέλτιο κάθε κόμματος είναι ενιαίο για όλη την επικράτεια, κάτι που απλοποιεί τη σχετική προεργασία.

Και από την άλλη, γιατί ο χρόνος των ευρωεκλογών είναι κάθε φορά γνωστός πολύ καιρό πριν, επιτρέποντας έτσι τον έγκαιρο προγραμματισμό.

Επίσης, επειδή κάποιοι πολίτες δεν έχουν ισχυρό κίνητρο να πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, ίσως είναι πιο κατάλληλες για να δούμε αν και κατά πόσο η επιστολική ψήφος μπορεί από μόνη της να κάνει τη διαφορά, ενισχύοντας τη συμμετοχή.

Η επιτυχία της επιστολικής ψήφου κρίνεται από την αποδοχή της στους ψηφοφόρους.

Και η αποδοχή της μεταξύ των εκλογέων κρίνεται και – αλλά όχι μόνο – από την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Και εδώ, στις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητούμε, η αξιοπιστία διασφαλίζεται με τρόπο, θεωρώ, αδιαμφισβήτητο.

Έχουν ληφθεί όλες οι προβλέψεις οι οποίες εγγυώνται την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος, τον μυστικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας, την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Πέρα από την τήρηση των οκτώ προϋποθέσεων του αρμόδιου Γραφείου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, του ΟΑΣΕ, προβλέπονται πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας.

Οι προβλέψεις αυτές, θεωρώ, ότι απαντούν στις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση σχετικά με τη διαδικασία.

Γι’ αυτό και προκαλεί έκπληξη – αν όχι προβληματισμό – η αντίδραση ορισμένων κομμάτων που έσπευσαν, αυθαίρετα και προκαταβολικά, να υποσκάψουν την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου.

Με επιχειρήματα όπως ότι «υποβιβάζεται η συμμετοχή του λαού στις εκλογές» ή ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «πάει να κάνει λαθροχειρία και καλπονοθεία».

Επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.

Και που παραβλέπουν ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται με επιτυχία σε δεκάδες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, για δεκαετίες, χωρίς να αμφισβητηθεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας…

Είναι ξέρετε, και αυτή η λογική που μάς έχουν συνηθίσει κάποιοι από την αντιπολίτευση, του «όλα ή τίποτα» ή του «ναι μεν, αλλά»…

Δύσκολα μπορεί να αρνηθεί κανείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η καθολική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο αποδεικνύει τον σεβασμό σε μια θεμελιώδη ιδιότητα του πολίτη.

Υπόσχεται να αναζωογονήσει την εκλογική διαδικασία και τη γνήσια έκφραση της λαϊκής εντολής, εφόσον αυτή νομιμοποιείται από την αυξημένη συμμετοχή.

Όσοι πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική, κοινοβουλευτική δημοκρατία θέλουμε η επιστολική ψήφος να πετύχει το σκοπό της.

Έχοντας πάντα επίγνωση ότι είναι ένας μόνο από τους τρόπους που έχουμε στη διάθεσή μας με σκοπό να ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας και τη συμμετοχή στους θεσμούς της.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΌ VIDEO