Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ομόφωνο ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου δήμου Ηγουμενίτσας για διεκδικήσεις αγροτών

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηγουμενίτσας

σχετικά με τις διεκδικήσεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού

 κόσμου του Νομού Θεσπρωτίας

( ομόφωνη απόφαση Δ.Σ. αρ. 16/2024 )

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 σχετικά με τις διεκδικήσεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της Θεσπρωτίας που βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

<< Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας θεωρεί ότι ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας, συμπεριλαμβανομένης της μελισσοκομίας, είναι βασικός πυλώνας της πραγματικής οικονομίας της Θεσπρωτίας και μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την  επανεκκίνηση και την αναβίωση της υπαίθρου μας ώστε να ανακοπεί  στον νομό μας η οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση των τελευταίων ετών.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν πλήξει τον αγροτικό κόσμο μειώνουν το αγροτικό εισόδημα, απομακρύνουν τους νέους από την αγροτική παραγωγή και δημιουργούν συνθήκες ανισότητας και φτώχιας. Είναι επιτακτική ανάγκη οι αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους όχι απλά με όρους επιβίωσης αλλά πραγματικού εισοδήματος γι αυτούς και τις οικογένειές τους.

Συμπαραστέκεται στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας, καθώς η  δρομολογημένη από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) περικοπή των επιδοτήσεων/ενισχύσεων σε συνδυασμό με τις απώλειες παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της  εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης σε συνέχεια της υγειονομικής, έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στον  πρωτογενή  τομέα της περιοχής μας και έχουν επιδεινώσει δραματικά  θέση του  αγροτικού κόσμου.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους για κρατική παρέμβαση με σκοπό τη μείωση του κόστους (καύσιμα, ενέργεια, λιπάσματα, αρδευτικό νερό, αγροεφόδια, σπόροι), τις πρωτοβουλίες για αύξηση των τιμών παραγωγού, την αναγνώριση ελληνικών και ποιοτικών προϊόντων, την απλοποίηση των διαδικασιών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τη μείωση της φορολόγησης, τη ρύθμιση των οφειλών, την καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών από τα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης στους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους και την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου Δικαιώματος Βασικής Ενίσχυσης που προβλέπεται από την ΚΑΠ, τη βελτίωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης για όλα τα προϊόντα ζωικής, φυτικής και μελισσοκομικής παραγωγής, την άτοκη ρύθμιση των κτηνο-πτηνοτροφικών δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, την αναπλήρωση των απωλειών παραγωγής από την κλιματική αλλαγή (ελαιοκομία, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, μελισσοκομία), την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ως το τέλος του 2024 και την εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για τη  φέτα και τα ελληνοποιημένα  αγροτικά  προϊόντα (κρέας και γάλα) με δημοσιοποίηση των παραβατών και των προστίμων.

Καλούμε την Κυβέρνηση καθώς και όλα τα κόμματα να απαντήσουν στα αγροτικά αιτήματα βρίσκοντας ουσιαστικές λύσεις και ζητάμε από την κοινωνία να σταθεί αλληλέγγυα προς τους αγρότες.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα συνεχίσει να στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή ασκώντας τις αρμοδιότητες που του αποδίδει ο νομοθέτης. Η αγροτική οδοποιία, με την διάνοιξη νέων και συντήρηση υπαρχόντων δρόμων, η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας προς όφελος των καλλιεργητών, η προώθηση και προβολή τοπικών προϊόντων με έμφαση στην ελιά και το λάδι, την κτηνοτροφία, την οινοποιία, τη μελισσοκομία κ.α. και η σύνδεση πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

Τέλος, μαζί με τους αγρότες και άλλους φορείς διεκδικούμε την ολοκλήρωση του αναδασμού Μαργαριτίου, την αποτελεσματική λειτουργία των ΤΟΕΒ, την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και άλλων έργων αγροτικών υποδομών. >>

Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί  στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και να σταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Βουλευτή Θεσπρωτίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας.

                                                                       Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

                                                                     ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΙΟΥ