Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Οι έξι οικισμοί στο Κεντρικό του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

 ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ

Ανάμεσα στο Ξεροβούνι και τα Τζουμέρκα ,στην μέση κοιλάδα του ποταμού Άραχθου βρίσκεται άλλη μια Τ.Κ του Δήμου Κεντρικών Τζουμερκων .Το Κεντρικό.

Το Kεντρικο ειναι ενα σύμπλεγμα 6 οικισμών (Ανδρειας ,Βαθυκαμπος,Πτερη η Φτέρη,Κρυονέρι,Λαγκάδια και Κεντρικό η Ναζαιοι) με τον Άραχθο να κυλάει δίπλα από τα χωριά και με συνολικό πληθυσμό 248 ατόμων ,βάση της απογραφής του 2011.

Ακριβώς επειδή αποτελείται απο πολλούς οικισμούς ,θα αναφερθούμε στο καθένα ξεχωριστά με λίγα λόγια .

ΓΕΦΥΡΑ ΤΖΑΡΗ

Το Κεντρικό ειναι μόλις 2 χιλιόμετρα απο την Γέφυρα Τζαρη που και ξεκινάει το μονοπάτι της Βιδρας κατά μήκος του Ποταμού .. Το μονοπάτι ενώνει την περιοχή με την γέφυρα Πλάκας και ειναι απόσταση 17 χιλιομέτρων Είναι μαγεία το περπάτημα σε αυτό το σημείο και ανάλογα με την εποχή προσφέρει τις δικές του συγκινήσεις.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ

Αν πάλι είστε λάτρεις των εξτριμ σπορ ο Άραχθος και ο ιδανικότερος τρόπος να τον γνωρίσετε καλύτερα  ειναι ,το   ραφτινγκ.

Το Κεντρικό αξίζει ν αναφέρουμε ότι έχει την δική του εφημερίδα “Ο Άραχθος”που μπορείτε να γίνετε συνδρομητής και να μαθαίνετε δρωμενα και νέα όλων των οικισμών της Τ.Κ.Κεντρικου.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για το Κεντρικό 

Το Κεντρικό ήταν γνωστό απο παλαιά εγγραφα αγοροπωλησιών απο το 1751 με το όνομα Νησιστα( νησί και η σλαβική κατάληξη ιστα)

Σύνορο ο Άραχθος χώριζε την περιοχή σε πέρα Νησιστα και δώθε Νησιστα.

Η πέρα Νησιστα  ,σημερινή Ροδαυγη ανήκε στην Τουρκική πλευρά  και η δώθε Νησιστα ,σημερινό Κεντρικό στην Ελληνική πλευρά.

Και στις δυο πλευρές φτιάχτηκαν φυλάκια σε καίρια σημεία .Στην Ελληνική πλευρά φυλάκια υπήρχαν στους Ναζαιους, την Φτέρη , στον Βαθυκαμπο και το Κρυονέρι .Ενώ ακόμη και σήμερα σώζεται το Τελωνείο Κρυονεριου το οποίο έως και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί..

Όπως όλα τα χωριά έτσι και οι κάτοικοι των Συνοικισμών Κεντρικού συμμετείχαν σε μάχες κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας  και της Γερμανικής Κατοχής  και υπέστησαν αφάνταστες ζημιές(κάψιμο οικιών ) και με αρκετά ανθρώπινα θύματα .

Το 1941-1949 ο Άραχθος υπήρξε και το σύνορο των Αντάρτικων οργανώσεων στα οποία φυσικά ήταν οργανωμένοι και οι κάτοικοι του Κεντρικοί

Το 1953 μεταξύ τεσσάρων ονόματα τα οποία είχαν προταθεί (Κεντρικό, Καλλιθέα, Ανθηρον και Νησιον )επικράτησε το Κεντρικό ως ονομασία της Δώθε Νησιστας η Νησιστα Παλαιάς Ελλάδος ,όνομα που φέρει έως και σήμερα. Την ίδια εποχή μετονομάστηκαν και Τα Πολυτσιανα σε Βαθυκαμπο.

1.ΚΕΝΤΡΙΚΟ η ΝΑΖΑΙΟΙ

Με συνολικό πληθυσμό 64 ατομων. Ενα μικρο αλλά πανέμορφο,καταπράσινο χωριό,με τους λιγοστούς αλλά φιλόξενους κατοίκους του και με μια υπέροχη θεά προς το ποτάμι απο το υπέροχο ”μπαλκόνι ”της.

Στην Κεντρική του Πλατεία θα βρείτε τον Ιερό Ναό ΑΓ. Νικολαου ,το παλαιό δημοτικό σχολείο το οποίο έχει διαμορφωθεί σε δανειστική  βιβλιοθήκη αλλά φέρει ακόμη τα σημάδια του σχολείου ,μιας και οι κάτοικοι το έχουν διατηρήσει ως σχολικό Μουσειακό χώρο.,και βεβαία το Μνημείο Πεσόντων του χωριού.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΖΑΙΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑΖΑΙΟΙ

 Στην πλατεία γίνονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι κάτοικοι άλλα και ο πολιτιστικός Τοπικός σύλλογος ,όπως η γιορτή Τσίπουρου και Ελιάς ( Νοέμβριο) κλπ

Εδώ και τα δυο μοναδικά μαγαζιά του χωριου. Το παραδοσιακό καφενείο της Παναγιάς Καλιακατσου και το Καφέ /Ψησταριά του Γιώργου και Ευσταθίας Καλιακατσου που θα βρείτε όχι 

μόνο εκλεκτούς μεζέδες ,  παραδοσιακές πίτες  ,ψητά  αλλά και λιχουδιές .διαφόρων ειδών.

Άλλες εκκλησίες του Κεντρικού ειναι η Αγ. Τριαδα και ο Αγ. Γεωργιος ,όπου και τα ερείπια του παλαιού χωριού.

2.ΒΑΘΥΚΑΜΠΟΣ 

Πληθυσμός  54 άτομα. Πρώην ονομασία Πολυτσιανα,Μετονομάστηκε σε Βαθυκαμπο το1953.

Τα λιθόχτιστα  σπίτια του Βαθυκαμπου ειναι το βασικό του χαρακτηριστικό και θα σας εντυπωσιάσει άμεσα. .

Εδώ σε ενα καταπράσινο περιβάλλον απο Πλατάνια και καρποφόρα δέντρα  διπλά ακριβώς απο τον Άραχθο θα ανακαλύψετε την τέλεια ομορφιά της φύσης.

 Θα δείτε  Το τοξωτό γεφύρι ”Μηλιά “Βαθυκαμπου και ίσως ανακαλύψετε και τα παλαιά πηγάδια του χωριού (ο κάθε κάτοικος του είχε το δικό του ατομικό πηγάδι).

Στην Κεντρική Πλατεία του χωριού βρίσκεται και ο Ιερός Ναός Των Αποστόλων Βαθυκαμπου  με  διήμερες εκδηλώσεις στις 29-30 Ιουλίου ,

Στην περιοχή λειτουργούσε και δημοτικό σχολείο το οποίο είχε κτιστεί απο τους κατοίκους  και το οποίο δυστυχώς έκαψαν οι Γερμανοί κατά την περίοδο της Κατοχής, για να  ξαναχτιστεί  αργότερα βέβαια απο το δημόσιο αλλά δυστυχώς η έλλειψη μαθητών το ανάγκασε στο να μην λειτουργεί πλέον.

Ανάμεσα στον Βαθυκαμπο και την Φτέρη υπάρχει υδατογεφυρα η οποία τροφοδοτούσε με ποτιστικό νερό και τα δυο χωριά 

Κατά την επίσκεψη σας εδώ μην αμελήσετε να κολυμπήσετε στα νερά του Άραχθου ποταμού ,σε φυσικές παραλίες που έχουν δημιουργηθεί ,να δοκιμάσετε την τύχη σας στο Ψάρεμα και να ρουφήξετε τις μαγευτικές εικόνες που θα εναλλάσσονται μπροστά σας ,ανάλογα με την εποχή.

Στον ΒΑΘΥΚΑΜΠΟ  ο Άραχθος σχηματίζει τις ωραιότερες ορεινές παραλίες και τυχεροί όσοι μπορέσουν να δουν αυτό το θέαμα απο κοντά 

Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το κτήμα ΖΕΥΚΙ οπού ο  Κώστας Βασιλείου με πολύ θέληση και μεράκι δημιούργησε το 2010  ,ενα όνειρο ζωής που είχε  απο το 1949 ,όχι μόνο το δικό του οινοποιείο και την Ταβέρνα που μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακά φαγητά ,η να απολαύσετε τον καφέ /ποτού σας  κάθε όλη την διάρκεια της ημέρας σ ενα υπέροχο περιβάλλον αλλά εκεί να βρείτε και ενα μίνι ζωολογικό κήπο .

Το ΖΕΥΚΙ ειναι σταθμός για όλες τις ηλικίες και τα γούστα.

Εδώ διοργανώνονται και διάφορες εκδηλώσεις  όπως η Γιορτή Κρασιού,Γιορτή Σπόρων κλπ

3.ΦΤΕΡΗ

Πληθυσμός 54 άτομα.

Τα τρεχούμενα νερά και τα πέτρινα  σπίτια της Φτέρης σας προκαλούν να επισκεφτείτε αυτό το μικρο αλλά πανέμορφο ,συγκροτημένο χωριό.

Στην κεντρική του πλατεία στέκει ο Ιερός Ναός της Αγ. Παρασκευής με τιμητική εκδήλωση στις 26/7 Εδώ θα βρείτε και το παραδοσιακό καφενείο του Μπαλαούρα 

Στο χωριό μπορείτε επίσης να δείτε το Παλαιό Δημοτικό σχολείο που μαζι με το δημοτικό Ιατρείο Φτέρης παραχωρήθηκε  απο τον Δήμο στο Πολιτιστικό σύλλογο του χωριού και πλήρως ανακαινισμένο λειτουργεί πλέον ως έδρα του συλλόγου, Πολιτιστικό κέντρο ,  μουσείο,βιβλιοθήκη  και φιλοξενεί τα αρχεία της εφημερίδας Άραχθος.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ως το 1970 εδώ στην Φτέρη λειτουργούσε και ο Σταθμός Χωροφυλακής ο οποίος μεταφέρθηκε στο διπλανό Διστρατο και μετέπειτα στην Ανεμορραχη.

Στην Φτέρη βρίσκεται και το τοξωτό γεφύρι Τάτση.

 Ο ένας και μοναδικός ξενώνας του Κεντρικού , η villa Fteri ,βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό  .

Ο πρώτος όροφος ενός πέτρινου σπιτιού έχει διαμορφωθεί σε ξενώνα με 3 υπνοδωμάτια ,για τις ανάγκες των επισκεπτών και πάντα με θέα τον Άραχθο

VILLA FTERI

4.ΛΑΓΚΑΔΙΑ

Πληθυσμός 35 άτομα.

Μικρός συγκροτημένος  αλλά πανέμορφος οικισμός ,μέσα σε καταπράσινη βλάστηση.

Τα Λαγκάδια ειναι φημισμένα για τα ιαματικά του νερά οπού και το επισκέπτονται απο διάφορες περιοχές των Τζουμερκων και ειδικά γι αυτό τον σκοπό. Λέγεται ότι το νερό των πηγών εχει θεραπευτικές ικανότητες.

Η μια και μοναδική εκκλησία του χωριού ειναι αυτή του Προφήτη Ηλία με εορταστική εκδήλωση  προς τιμή του Προφήτου στις 20/7.

5.ΚΡΥΟΝΕΡΙ

Το Κρυονέρι αναγνωρίστηκε ως οικισμός το 1912 και προσαρτήθηκε στην κοινότητα της δώθε Νησιστας .Το 1997 εντάχτηκε στον Δήμο Αθαμανιας και στο τέλος του 2010 στον Δήμο Κεντρικών Τζουμερκων ωσ οικισμός της Τ.Κ Κεντρικού.

Ο πληθυσμός του Κρυονέρι ανέρχεται σε 39 άτομα 

Το Κρυονέρι ειναι κοντά στις όχθες του Άραχθου οπού και τις βραδυνές ώρες ,στην απόλυτη ησυχία και ηρεμία που επικρατεί μπορείς ν ακούσεις τους ήχους της ροής του νερού.

Ακριβώς δίπλα απο την όχθη ,πριν είκοσι περίπου χρόνια ,με προσωπική δουλειά των κάτοικων και σε οικόπεδο το οποίο δωρίστηκε απο κάτοικο του χωριού ,δημιουργήθηκε ο Μύλος /Νεροτριβή Κρυονέρι .με το νερό του Άραχθου απο ενα αυλάκι και να φτάνει ως τον Μύλο.

Ο μύλος ,μέσα στα καταπράσινα πλατάνια του ,λειτουργεί  και μπορείτε να δείτε απο κοντά τον παραδοσιακό τρόπο οπού το σιτάρι και το καλαμπόκι γίνονται αλεύρι και πως η δύναμη του νερού καθαρίζει τα ρούχα.

Ακόμη μην ξεχάσετε να θαυμάσετε την πέτρινη βρύση ,στην είσοδο του Μύλου και βεβαία το παλαιό τελωνείο ,λίγα μόλις μέτρα ποιο πέρα.

Στον Μύλο διοργανώνονται και Πολιτιστικές εκδηλώσεις απο τον τοπικό Πολιστικο σύλλογο .

Το Κρυονέρι έχει δυο εκκλησίες . Α.Τον Ιερό Ναό ΚΩΝ/ΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ και Β.Τον ιερό Ναό  αγ.Αικατερίνης.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως σας στο Κρυονέρι κάντε μια στάση στο ειδυλλιακό περιβάλλον της Ταβέρνας Σφήκας.

Μια Ταβέρνα που μπήκε στο 19ο έτος λειτουργίας της  και που προσφέρει πέραν των ψητών φαγητών της ώρας και μαγειρευτά γεύματα ,πάντα βέβαια με ενα άψογο σέρβις απο το προσωπικό  του και υπο την επίβλεψη του ιδιοκτήτη Στέφανου Σφήκα..

Το βράδυ απολαύστε το ποτό σας   σε ενα ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ταβέρνας που θυμίζει νύχτες μαγικές.

6.ΑΝΤΡΕΙΑΣ

Μεταξύ Ναζαιων και Βαθυκαμπου και πάνω σε ύψωμα, μέσα σε ενα καταπράσινο περιβάλλον με απεριόριστη θέα προς τον Άραχθο ειναι και ο μικρός οικισμός Αντρειάς με λιγοστούς κατοίκους ,μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ /ΚΑΦΕΝΕΙΑ 

ΒΑΘΥΚΑΜΠΟΣ -ΖΕΥΚΙ  6972240257

ΚΡΥΟΝΕΡΙ  ΣΦΗΚΑΣ       2685071965

ΝΑΖΑΙΟΙ  ΚΑΛΙΑΚΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ& ΕΦΗ 2685071247

ΝΑΖΑΙΟΙ ΚΑΦΕ ΚΑΛΙΑΚΑΤΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  2685071931

ΦΤΕΡΗ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 6934282710

ΜΥΛΟΣ ΚΡΟΝΕΡΙΟΥ  6979519620

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΑΧΘΟΣ  210 9921292

ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΤΕΡΗ  6946861864

Μην ξεχνάτε ότι το Κεντρικό ειναι μόλις σε απόσταση 50 χιλιόμετρων απο την Αρτα , έτοιμο να σας υποδεχτεί  να περπατήσετε σε όλα τους οικισμούς του,  κάνοντας ίσως και τις δικές σας μοναδικές ανακαλύψεις.

ΚΕΙΜΕΝΑ ,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΑΘΛΥΝ ΚΡΑΙΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 

ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ