Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Νέο εργατικό ατύχημα στον δήμο Φιλιατών

ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Δεν πρόλαβε να κλείσει μήνας και νέο εργατικό ατύχημα με θύμα συμβασιούχα εργάτρια καθαριότητας του Δήμου Φιλιατών  συνέβη  την Δευτέρα  14-8-2023 και ώρα 14.30 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα ,η βάρδια ξεκινάει στις 7 π.μ. και το απορριμματοφόρο παρέλαβε τις εργάτριες από συγκεκριμένο σημείο στις 8:00 .

 Κατά τη διάρκεια της αποκομιδής, ο κάδος  απορριμμάτων έπεσε απότομα με αποτέλεσμα , να χτυπήσει  την συναδελφισσα στο δεξί της χέρι και να της το σπάσει. Η συνάδελφος μεταφέρθηκε  μόνη  της  στο νοσοκομείο Φιλιατών όπου της  παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ,της χορηγήθηκε αντιτετανικός ορός, φαρμακευτική αγωγή και 30ήμερη  αναρρωτική άδεια. .

Στη συναδέλφισσα δίνουμε τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση και να γυρίσει σιδερένια για δουλειά.

Για το περιστατικό προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα:

  1. Υπάρχει σχετική απόφαση εργασίας στο δήμο Φιλιατών για εργασία  πέραν του ωραρίου (το ωράριο είναι 7 με 13.30) ; 
  2. Το απορριμματοφόρο είχε προβλήματα στη λειτουργία του. Δεν λειτουργούσε η αντλία ανύψωσης των κάδων με αποτέλεσμα πότε οι κάδοι να ανεβαίνουν απότομα και πότε απότομα να κατεβαίνουν  .

Επειδή η Διοίκηση του Δήμου και διάφοροι «ειδικοί» θα ξαναμιλήσουν για «λάθος» και «αβλεψία», να τους ρωτήσουμε:

— Τι έκαναν για να εξαλείψουν τις αιτίες που γεννούν τα «λάθη»

— Ευθύνονται για τα «λάθη» οι ελλείψεις προσωπικού, απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων που φέρνουν την εντατικοποίηση της εργασίας

— Η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για τα μέτρα προστασίας και ασφαλείας δεν παίζει ρόλο για τα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα» στον Δήμο; 

-Η εγκληματική πολιτική της διοίκησης που θεωρεί τα μέτρα προστασίας κόστος που πρέπει να μειώσει, ούτε αυτή έχει σημασία;

Και αυτό το ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που έχουμε στον κλάδο, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την επικινδυνότητα της εργασίας ,σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς που τη θερινή περίοδο που διανύουμε έχει χτυπήσει κόκκινο. 

Είναι επίπονο και βλαβερό για την ασφάλεια και την υγεία τους τα εξαντλητικά και αλλοπρόσαλλα ωράρια που έχουν επιβληθεί και αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέσα στη ζέστη ,θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα.

Καλούμε τους συναδέλφους ,τώρα να διεκδικήσουμε:

-Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

-Προμήθεια απορριμματοφόρων και μηχανημάτων έργου στην καθαριότητα

-Έλεγχος των υπηρεσιακών αυτοκινήτων που να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την καλή κατάστασή τους

-Να χορηγηθούν στην ώρα τους τα ΜΑΠ

-Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.