Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Νάουσα: Ένας τόπος με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά

Η Νάουσα ή επίσημα η Ηρωική πόλη της Νάουσας, ανήκει στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, κτισμένη στους πρόποδες του όρους Βερμίου, είναι ορεινή πόλη και, βάσει της τελευταίας απογραφής, το μεγαλύτερο ορεινό αστικό κέντρο της Ελλάδας. Φέρει τον τίτλο «Ηρωική» με Βασιλικό Διάταγμα του 1955 (ΒΔ.17/8./1955 ΦΕΚ 240/Α/3-9-1955) για την συνεισφορά της στον αγώνα ανεξαρτησίας από τον Τουρκικό Ζυγό.

Η Αράπιτσα της Νάουσας είναι ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που έχουν ονομασία θηλυκού γένους. Ένα ποτάμι που έχει μείνει στην ιστορία για τη μεγάλη θυσία των γυναικών της πόλης, τον Απρίλιο του 1822, οι οποίες προτίμησαν να πέσουν αυτές και τα παιδιά τους στα νερά του παρά στα χέρια των Τούρκων. Στο σημείο της θυσίας των γυναικών, στην περιοχή Στουμπάνοι δίπλα στο ποτάμι της Αράπιτσας, υπάρχει το χαρακτηριστικό μνημείο, με το άγαλμα της Ναουσαίας με τα παιδιά στην αγκαλιά της.

Οι κοινότητες της Νάουσας στο βουνό και στον κάμπο έχουν αναπτύξει την γεωργία, παράγουν ροδάκινα, κεράσια, μήλα, ακτινίδια, σταφύλια, λαχανικά.

Η Νάουσα είναι γνωστή για το ξινόμαυρο κρασί, την κλωστοϋφαντουργία, διότι αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα κλωστοϋφαντουργίας κατά τον 19ο αιώνα, για το μοναδικής ομορφιάς άλσος του Αγίου Νικολάου, το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 πηγάδια.

Η πρώτη βιομηχανική μονάδα της οθωμανικής Μακεδονίας, η κλωστοϋφαντουργία Λόγγου, Κύρτση και Τουρπάλη, ιδρύθηκε στην Νάουσα το 1874. Στον επόμενο μισό αιώνα πολλά ακόμα εργοστάσια Ναουσαίων επιχειρηματιών θα ιδρυθούν στην πόλη, εκμεταλλευόμενα τον «λευκό άνθρακα» της Αράπιτσας. Η Νάουσα κατέστη κέντρο της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, έχοντας 7 εργοστάσια,  με χιλιάδες εργάτες να συρρέουν από την γύρω περιοχή.

Που να πάμε!

Το άλσος του Αγίου Νικολάου, (ή απλά ο Άγιος Νικόλας για τους Ναουσαίους),  είναι μάλλον το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Νάουσας. Βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου χλμ από τη Νάουσα και η πρόσβαση είναι εύκολη, είτε με Ι.Χ., είτε με αστικό λεωφορείο ή ταξί.

Πρόκειται για μία καταπράσινη έκταση με μεγάλα πλατάνια, την οποία διασχίζει το ποτάμι της Νάουσας, η Αράπιτσα. Είναι ένας τόπος που προσφέρεται για χαλάρωση και ηρεμία αλλά και ποικίλες δραστηριότητες.

Το δημοτικό πάρκο βρίσκεται στο κέντρο της Νάουσας, κοντά στην πλατεία Καρατάσου. Υπάρχουν τουλάχιστον 4 κύριες είσοδοι στο πάρκο, το οποίο απλώνεται σε μία έκταση 30 στρεμμάτων.

Το πάρκο δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και σε αυτό υπάρχουν δέντρα και άλλα φυτά και λουλούδια, τεχνητή λίμνη (εμβαδού περίπου 1,5 στρέμματος) με ξύλινες γέφυρες, δρομάκια, σιντριβάνι και πλακόστρωτο, ενώ μόνιμοι κάτοικοί του είναι πάπιες, περιστέρια και παγωνιά καθώς και σκίουροι (οι οποίοι είναι κάπως δυσεύρετοι).

Στο πάρκο, φιλοξενούνται προτομές και άλλα γλυπτά.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει αξιοποιηθεί από τον δήμο ένας χώρος που έχει παραχωρηθεί από την οικογένεια ΛΑΝΑΡΑ και έχει δημιουργηθεί ένα μουσείο με όλη την ιστορία των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας, όπου πραγματικά αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να το επισκεφθείτε.

Την περίοδο της Αποκριάς αναβιώνει το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες». 

Συνολικά, η Νάουσα είναι ένας προορισμός που προσφέρει μια μοναδική συνδυαστική εμπειρία φυσικής ομορφιάς, ιστορίας  και παραδοσιακής κουλτούρας. Είναι ένας τόπος που αναδεικνύει την πλούσια ιστορία και την αυθεντική φυσική ομορφιά της Μακεδονίας και αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στην περιοχή.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε τον δήμαρχο της Νάουσας Νίκο Καρανικόλα και τον αντιδήμαρχο τουρισμού Γιώργο Τριανταφύλλου για την ξενάγηση σε κάποια σημεία της πόλης και τις πληροφορίες.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Σταμάτη Σιδηρόπουλο και το ξενοδοχείο Αρχοντικό Αγκωνάρι για την άψογη φιλοξενία. Ο Σταμάτης Σιδηρόπουλος, ένας ευγενέστατος κύριος, μας υποδέχθηκε με χαμόγελο σε έναν χώρο παραδοσιακό που πραγματικά ξεχωρίζει. Δεν είναι τυχαία η πολύ υψηλή του βαθμολογία από τους πελάτες του.

Στο χωριό Μεταμόρφωση, το πετρόχτιστο Archontiko Agonari έχει ρουστίκ σουίτες με τζάκι, δωρεάν Wi-Fi πρόσβαση και μπαλκόνι με θέα στο όρος Βέρμιο. Σερβίρεται στο δωμάτιο σπιτικό πρωινό με σπιτικές πίτες, τηγανίτες και ντόπιο μέλι. Ένας πανέμορφος ξενώνας, με θέα και με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την πέτρα και το ξύλο, τόσο στο ζεστό χώρο υποδοχής, όπως και στα ευρύχωρα γήινα δωμάτια, στολισμένα με κάθε στοιχείο του περιβάλλοντος!

Σε απίστευτη τοποθεσία

Με ντόπια αντικείμενα και παραδοσιακά χαλιά, οι σουίτες στο Agonari περιλαμβάνουν μικρή κουζίνα με ψυγείο και τραπεζαρία. Καθεμιά περιλαμβάνει καθιστικό με τηλεόραση και DVD player.

Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν πιάτα με κυνήγι και άγρια ​​μανιτάρια, φασολάδα και παραδοσιακά γλυκά στην παραδοσιακή ταβέρνα του ξενοδοχείου. Το χιονοδρομικό κέντρο στα 3-5 Πηγάδια απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα. Η πόλη της Νάουσας με το διάσημο πάρκο του Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων. Υπάρχει δωρεάν ιδιωτικός χώρος στάθμευσης στις εγκαταστάσεις.

Αν είστε άνθρωποι που θέλετε να έρθετε κοντά στην φύση, ήρθατε στο σωστό μέρος!

Τηλέφωνο επικοινωνίας +30 2332 044 588 | +30 693 74 81 603

Κείμενο – Φωτογραφίες: Φώτης Μαραζόπουλος