Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

ΛΑΣΥ: Η ΜΚΟποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σαρώνει την Θεσπρωτία

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ- ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ- ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Δωρεάν παραχώρηση χώρων του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας σε ΜΚΟ : Η ΜΚΟποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σαρώνει την Θεσπρωτία, με χορηγούς την κυβέρνηση, την 6η ΥΠΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης και φανερούς μεσάζοντες τους Δήμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η δωρεάν παραχώρηση χώρων του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, το οποίο ανήκει στο ΓΝ Φιλιατών,  για 10 έως 14 χρόνια σε 2 ΜΚΟ-εργολάβους υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ώστε αυτοί να συμμετάσχουν με αυξημένη μοριοδότηση σε διαγωνισμό για το ξεκοκάλισμα 250.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί νομοθετημένη πρόβλεψη της κυβέρνησης από το 2022 για να υλοποιηθεί το ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ και για το θεσπρωτικό λαό.

Το σκάνδαλο αυτό δεν είναι άλλο από την παράδοση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε κάθε λογής εργολάβους-ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας. Άλλωστε και το οικοτροφείο στους Φιλιάτες με παραχώρηση δωρεάν κτιρίου από τον Δήμο Φιλιατών σε ΜΚΟ εδώ και 1 χρόνο ( καταψήφισε η ΛΑΣΥ) αλλά και το Κέντρο Ημέρας για αυτισμό πριν λίγες ημέρες με δωρεάν παραχώρηση σχολείου στο Δήμο Σουλίου στην ίδια ΜΚΟ (καταψήφισε η ΛΑΣΥ), δείχνουν ότι στη Θεσπρωτία άνοιξε φάμπρικα για ξεκοκάλισμα κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με μεσάζοντες τους Δήμους ΝΔ,ΠΑΣΟΚ.

Το σκάνδαλο αυτό υλοποιείται στο έδαφος των συνειδητά διαλυμένων κρατικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ, από αυτούς που σήμερα τρέχουν να στηρίξουν τους εργολάβους-ΜΚΟ. Το ΓΝ Φιλιατών δεν έχει ψυχίατρο στα Εξωτερικά του Ιατρεία και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας το οποίο αποτελεί αποκεντρωμένη Μονάδα του ΓΝ Φιλιατών, δεν έχει δικό του ψυχίατρο και μισθώνει τις υπηρεσίες ιδιώτη ψυχιάτρου με μπλοκάκι, για κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Οι ίδιοι λοιπόν κρατικοί και «αυτοδιοικητικοί» παράγοντες, με όλους τους συνδυασμούς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα τρέχουν να στηρίξουν τις ΜΚΟ, άφησαν εδώ και χρόνια χωρίς σύγχρονες υπηρεσίες ψυχικής υγείας τον Θεσπρωτικό λαό.

Την ίδια στιγμή, υπονομεύουν την ανάγκη του Θεσπρωτικού λαού να έχει σύγχρονη οργανωμένη επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση. Ενώ το ΓΝ Φιλιατών δεν έχει δικό του ΤΕΠ με διευθυντή και γιατρούς ΤΕΠ, αλλά λειτουργεί με ειδικευόμενους ιατρούς και μετακλητούς από τις κλινικές, το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας που κατασκευάστηκε για να καλύψει αυτήν την ανάγκη δεν έχει λειτουργήσει ποτέ ως ΤΕΠ. Από την παραλαβή του κτιρίου και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με χρήματα του λαού από το ΕΣΠΑ και μετά τα εγκαίνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φιλοξενεί στους χώρους του το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και το ΕΚΑΒ και μόνο!!!  

Τώρα με την παραχώρηση από το ΔΣ του ΓΝ Φιλιατών, με την σύμφωνη ψήφο της εκπροσώπου εργαζομένων (στέλεχους της ΝΔ, όπως άλλωστε έγινε και πριν 1 χρόνο στο ΔΣ του ΠΓΝΙ) αλλά και του εκπροσώπου των ιατρών, μπαίνει οριστική ταφόπλακα στην εκκίνηση της λειτουργίας του.

 Αποτελεί μνημείο υποκρισίας των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας, το γεγονός ότι, αφού επικύρωσαν με την συνεργασία τους με τις 2 ΜΚΟ την παραχώρηση του ΤΕΠ για 10 και 15 έτη , αναφέρουν στο πρακτικό της απόφασης: «η Δημοτική Επιτροπή επισημαίνει ότι η τυχόν στέγαση του Κέντρου Ημέρας για την Άνοια στο Τ.Ε.Π. – Κ.Υ. Ηγουμενίτσας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις!!! στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των συγκεκριμένων δομών υγείας και πολύ περισσότερο να επέλθει αλλοίωση του περιεχομένου και του αντικειμένου της δράσης τους. Επίσης, η Δ.Ε. εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξοπλισμού του Τ.Ε.Π., καθώς και για την πλήρη στελέχωσή του, ώστε όσο το δυνατό πιο σύντομα να επιτευχθεί η κανονική λειτουργία του». ΠΟΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΙΑ!!!

Η μόνη διαφωνία που εκφράστηκε από  επικεφαλής παράταξης του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Αντ. Μπέζα με δημόσια ανακοίνωση του για «¨προνομιακή μεταχείριση  μιας μόνο  ΜΚΟ», δεν αφορά βέβαια στην παραχώρηση σε εργολάβους-ιδιώτες των ευαίσθητων Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αλλά στο άνοιγμα του ανταγωνισμού και για άλλες ΜΚΟ. Έτσι 1 ημέρα μετά την δημόσια παρέμβαση του κ. Μπέζα, συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ του ΓΝ Φιλιατών στις 13 Φεβρουαρίου  για να εγκρίνει παραχώρηση του ίδιου χώρου και σε δεύτερη ΜΚΟ. 9πμ  συνεδρίασε το ΔΣ του ΓΝ Φιλιατών και 10 πμ ( μια ώρα μετά), η Δημοτική Επιτροπή σε συνεδρίασή της αποφάσισε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης και με τις 2 ΜΚΟ.

Δεν πρωτοπορούν. Στην ίδια δωρεάν παραχώρηση χώρων σε ΜΚΟ Ψυχικής Υγείας για 10 χρόνια, προχώρησε η Διοίκηση του ΠΓΝΙ το 2022 με την έγκριση της 6ης ΥΠΕ, για να «αρπάξει» μια ΜΚΟ-εργολάβος Ψυχικής Υγείας την πρώτη και μοναδική πανελλαδικά Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβαση στην Ψύχωση από την Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ, με πρωταγωνιστή μάλιστα το ίδιο τον Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής ( και πρώην σύμβουλο του υπουργού υγείας κ. Ξανθού), ο οποίος ταυτόχρονα είναι και  μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ. ΜΚΟ που έλαβε δωρεάν χώρο και κληρονόμησε σε μια νύχτα το κλινικό και επιστημονικό έργο 10ετίας της κρατικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, για να ξεκοκαλίσει χιλιάδες ευρώ του Τ. Ανάκαμψης, με τη βούλα του Υπουργείου.

Οι ΜΚΟ- εργολάβοι υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας  είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΝΠΙΔ, που διοικούνται από αυτοτελές ΔΣ, που φέρει την ευθύνη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εντάσσονται στον ιδιωτικό τομέα αγοράς εργασίας, κάνοντας χρήση των εξευτελιστικών ελαστικών μορφών εργασίας. Εμφανίζονται με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ, τη στιγμή που ως ιδιωτική επιχείρηση διανέμει εισοδήματα στα μέλη του ΔΣ και τους εργαζόμενους, δέχεται δωρεές και ιδιωτικές χορηγίες. Απλώς δεν εμφανίζει στον ισολογισμό της κέρδη για να επανεπενδυθούν  ώστε να μεγαλώσει το μέγεθος της επιχείρησης. Το ότι δεν εμφανίζουν κέρδη δεν τις καθιστά λιγότερο ιδιωτικές από τις άλλες. Εκτελούνε χρέη εργολάβου, παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας απαλλάσσοντας το κράτος από αυτήν την βασική του ευθύνη απέναντι στους φορολογούμενους. π.χ. αν κάτι συμβεί σε ασθενή ή εργαζόμενο η ευθύνη βαραίνει το ΔΣ της ΜΚΟ και όχι το υπουργείο Υγείας!

Άλλωστε στο νομοσχέδιο που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να βγει σε διαβούλευση, με τίτλο «ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» (το οποίο περιλαμβάνει και την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ και των δομών πρόληψης από τις εξαρτήσεις), στο άρθρο 23 προβλέπεται όλες οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από κρατικά ή ευρωενωσιακά κονδύλια, να περάσουν με μεταβατικές διατάξεις στην χρηματοδότησή τους μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία που μόνο εμείς οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πληρώνουμε.

Ασφαλιστικά ταμεία τα οποία με νόμο  του 2021 και τροπολογία της 9ης Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, έχουν μετατρέψει τον ΕΟΠΠΥ ασφαλιστικό Οργανισμό κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, με ελέγχους που εκχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρίες και προεγκρίσεις. Ασφαλιστικά ταμεία στα οποία  συνεισφέρουν πλέον μόνο οι εργαζόμενοι. Το κράτος αποσύρεται, οι εργοδοτικές εισφορές εκμηδενίζονται για να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές. Πληρωμή  από τα ασφαλιστικά ταμεία ΛΟΙΠΟΝ σημαίνειπληρωμή από την συλλογική τσέπη των ασφαλισμένων με το κράτος και τους εργοδότες απαλλαγμένους από ευθύνες και συμμετοχή στη χρηματοδότηση. Άρα ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Και επειδή  η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως μία ιδιωτική ασφαλιστική σημαίνει νέους κόφτες (στις παροχές στους ασφαλισμένους, σε αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις, σε φάρμακα, σε θεραπείεςείναι κοντά η ώρα ΚΑΙ των άμεσων ιδιωτικών πληρωμών.

Καλούμε το λαό της Θεσπρωτίας να καταδικάσει το ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Καλούμε τα σωματεία εργαζομένων της Θεσπρωτίας, τους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και την στέρηση υπηρεσιών επείγουσα ιατρικής από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Να πάρουν θέση ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις που συνενώνει δημόσιες και ιδιωτικές δομές Ψυχικής Υγείας σε μια ενιαία αγορά με πελάτες τους ασθενείς.

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ  ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ  ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.