Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

“Κυρα Βασιλική” διά χειρός Γεωργίας  Καρλατήρα στο Αρχοντικό Μίσιου

“Κυρα Βασιλική” διά χειρός Γεωργίας  Καρλατήρα στο Αρχοντικό Μίσιου

Με μια παράσταση- ωδή στην ιστορία της Βασιλικής Κονταξή, κατά κόσμον Κυρά- Βασιλικής, συζύγου του Αλή Πασά, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου,το Αρχοντικό Μίσιου ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται στις 10 Ιουλίου 21.00, με ελεύθερη προς όλους είσοδο. 

Η Σοφία Ζήση ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, ενώ η Γεωργία Καρλατήρα κρατά την σκηνοθετική μπαγκέτα της εν λόγω ιστορικής παράστασης.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Κατά τα χρόνια εκείνα “όπου τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά” γνωρίζουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν παραδόθηκαν στην μοίρα τους. Τέτοια φάνηκε και η Κυρά Βασιλική η οποία ήταν επίσημη σύζυγος του Αλή Πασά. Ένα πλάσμα σχεδόν μυθικό όπου κατάφερε να αναρριχηθεί και να επικρατήσει στο πλευρό του .Υπήρξε άλλωστε ,αν όχι η πλουσιότερη, μια εκ των πλουσιοτέρων γυναικών επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με πάντα σεβαστή την άποψη της επί των θεμάτων που άπτονταν διαχείρισης και πολιτικής. Διατηρούσε στενές σχέσης με το Πατριαρχείο και έχτισε εκκλησιές παρότι ήταν σύζυγος του Πασά. Γλύτωσε πολλούς από το μαχαίρι. Είναι βέβαιο ότι και μετά το τέλος του Αλή θα μας είχε δώσει σπουδαία δείγματα της αξιοσύνης και της ευφυΐας της αλλά δυστυχώς έφυγε νωρίς. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μην καταπιαστούμε με μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση γυναίκας θέλοντας να αποδώσουμε φόρο τιμής .Σε αυτήν και σε τόσες άλλες γυναικείες φιγούρες που δυστυχώς πέρασαν στα ψιλά γράμματα της ιστορίας .

Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Καρλατήρα

Ερμηνεία: Σοφία Ζήση

Πρωτότυπη  Μουσική σύνθεση: Γιάννης Γαλίτης

Φωτογραφία: Πολυδεύκης Ασωνίτης

Κόμμωση: Χριστόδουλος Ζώης

Μακιγιάζ: Βούλα Κοντογιάννη

Επιστημονικός συνεργάτης της παράστασης: Χρήστος Γ. Δήμτσιος – Ιστορικός Νεοτέρων Χρόνων, με ειδίκευση στον 19ο αι. και ειδικότερα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, παιδαγωγός, λογοτέχνης, ποιητής

Θεατρική Ομάδα Rektis

Διάρκεια παράστασης:50’

Τοποθεσία: Αρχοντικό Μίσιου ( Ασωπίου 13)

Ώρα: 21.00

Ευγενικές χορηγίες:

Εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών. Νίκου Πλακίδα, Κατοχή Μεσολογγίου

Χειροποίητη παραδοσιακή φορεσιά από τα χρυσά χεράκια του αείμνηστου Γιαννιώτη ράφτη, Διαμάντη Πλαχούρα, εις μνήμην.

Κοσμήματα Γιαννιώτικης τέχνης, Γεωργίου Μόσχου ,Αβέρωφ 65 Ιωάννινα. 

Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθειά τους το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, τον καλλιτεχνικό διευθυντή  κ. Χάρη Πεχλιβανίδη, τον κ. Χρήστο Δήμτσιο, Ιστορικό Νεοτέρων Χρόνων, με ειδίκευση στον 19ο αι. και ειδικότερα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, επιστημονικό συνεργάτη της παράστασης, τον κ. Βασίλη Γουργούλη, τον κ. Νίκο Πλακίδα και τον κ. Πολυδεύκη Ασωνίτη.