Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Όχι στην μετατροπή του νοσοκομείου Φιλιατών σε Κέντρο Υγείας

  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ  


Δημόσια και δωρεάν Υγεία – Μόνιμες προσλήψεις και ΟΧΙ ΣΔΙΤ

Με την απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Φιλιατών να υπογράψει σύμβαση με το Διαγνωστικό Κέντρο «Ιπποκράτειο Ιωαννίνων» για παροχή απομακρυσμένης διάγνωσης σε εξετάσεις μαγνητικών τομογραφιών, προστίθεται άλλος ένας κρίκος στην ανθυγιεινή πολιτική της υποστελέχωσης της δημόσιας υγείας που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στα χνάρια των προηγούμενων.

Ουσιαστικά η διοίκηση του Νοσοκομείου ανοίγει το δρόμο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της δημόσιας υγείας και στην Ήπειρο αφού είναι η πρώτη που γίνεται τόσο στο Φιλιάτι, όσο και σε όλη την περιοχή.

Είναι μια απόφαση που κουμπώνει με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία, το οποίο προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας. Ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Χρυσοχοϊδη που έγιναν πρόσφατα κατά την επίσκεψή του (8/12/23) στα Γιάννενα όπου αναφέρθηκε για προσλήψεις προσωπικού μόνο στα δύο νοσοκομεία στα Γιάννενα, δηλ. στο Πανεπιστημιακό και στο «Χατζηκώστα». Την ίδια στιγμή ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ προσπαθεί να ρίξει χρυσόσκονη στην πολιτική της υποστελέχωσης, ανακοινώνοντας την προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος σπιρομέτρησης για το νοσοκομείο.

Μήπως τελικά με τον νέο υγειονομικό χάρτη της κυβέρνησης που έχει ως μοναδικό κριτήριο την οικονομική αποδοτικότητα του ιδιωτικοποιημένου ΕΣΥ και των νοσοκομείων επιχειρήσεις και την πολιτική επιμονή για υποβάθμιση των περιφερειακών νοσοκομείων υπάρχει καμία σκέψη να μετατραπεί τελικά το νοσοκομείο Φιλιατών σε κέντρο υγείας;

Το γεγονός ότι το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις δεν έχει υλοποιηθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες που έχουν και το μεθοδευμένο αδιέξοδο που δημιούργησαν στη λειτουργία του νοσοκομείου. Με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα που συνδέεται με την ίδια τη λειτουργία του νοσοκομείου να έχει μείνει στον «αέρα» λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν μόνο δύο μόνιμοι ακτινολόγοι με αποτέλεσμα το νοσοκομείο Φιλιατών να μένει χωρίς ακτινολόγο περίπου 10 μέρες.

Επίσης λόγω ελλείψεων σε παρασκευαστές του μικροβιολογικού εργαστηρίου για να βγουν οι βάρδιες συνεπικουρούν οι παρασκευαστές από το ΤΕΠ της Ηγουμενίτσας, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στις μαίες.

Χαρακτηριστικό της υποστελέχωσης είναι και το γεγονός ότι εκκρεμούν άδειες και ρεπό προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου για το 2021 και 2022.

Δεν μιλάμε για τα αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας τόσο από προσωπικό όσο και από ασθενοφόρα. Χαρακτηριστικό το τελευταίο περιστατικό που συνέβη με μαθητή Δημοτικού Σχολείου στην Παραμυθιά που έπαθε κρίση επιληψίας κατά την διάρκεια του μαθήματος και το μοναδικό ασθενοφόρο της Παραμυθιάς είχε φύγει για Γιάννενα για τις ανάγκες άλλου περιστατικού με αποτέλεσμα να φτάσει το ασθενοφόρο από την Ηγουμενίτσα μισή ώρα μετά. Δεν μπορεί να μπαίνει σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή μας λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης της δημόσιας υγείας.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που αποτελούν έκφραση της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού “κόστος” και εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ. Είναι ο «ώριμος» καρπός του αντιλαϊκού έργου και νόμων όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής, που στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 προβλέπει μόνο 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2023, τα οποία με τίποτα δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό κ.τ.λ Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση των δημοσίων μονάδων υγείας όχι μόνο δε θα μείνει σταθερή στα σημερινά απαράδεκτα επίπεδα αλλά θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Οι υγειονομικοί μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Θεσπρωτίας δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα θετικό, από την κυβέρνηση και όλους αυτούς που διαγκωνίζονται ποιος θα προωθήσει την παραπέρα  εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία στο χώρο της υγείας και του Νοσοκομείου στους Φιλιάτες.

Καμία σκέψη για μετατροπή του νοσοκομείου Φιλιατών σε Κέντρο Υγείας.

Τώρα να σημάνει ξεσηκωμός, ενάντια στο νέο ΕΣΥ, για την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων. Για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Μόνη λύση ο αγώνας για την ανάπτυξη ενός ενιαίου, σύγχρονου, αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.

Η προάσπιση της Υγείας του λαού και των δικαιωμάτων των υγειονομικών δεν μπορεί να περιμένει.