Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η EUROPRAWN Hellas για την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της του κλιμακίου της ΝΔ

Δελτίο τύπου

Η EUROPRAWN Hellas S.A. είχε τη χαρά να υποδεχτεί στις εγκαταστάσεις της μονάδας της, γαριδοκαλλιέργειας στο Βάλτο Ραγίου, τον πρ. Προέδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα,   τον Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, πρ. Υπουργό Ανάπτυξης ‘Αδωνη Γεωργιάδη και την Ευρωβουλευτή Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στη μονάδα και έγινε εκτενής ενημέρωση για το πρότυπο, βιολογικό σύστημα εκτροφής που εφαρμόζεται. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Europrawn Hellas, Ναπολέων Τσάνης, σημείωσε ότι η εταιρεία αναπτύσσει βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον και ηθική υδατοκαλλιέργεια γαρίδας στην Ευρώπη, 

Η κύρια τεχνολογία της μονάδας βασίζεται στην ανακύκλωση του νερού και την μηδενική απόρριψη στο περιβάλλον. 

Το σύστημα χρησιμοποιεί BIOZEST (biosecure zero-exchange shrimp technology), το οποίο είναι ένα σύστημα υδατοκαλλιέργειας που κυριαρχείται από βακτήρια και μικροάλγη επιτρέπει τη βιοαποκατάσταση των λυμάτων και την επαναχρησιμοποίησή τους με μηδενική απόρριψη στο περιβάλλον. Το νερό χωρίς παθογόνους παράγοντες και ρύπους αντλείται από μια γεώτρηση βάθους 80 μέτρων, με σταθερή αλατότητα 30ppt. Το νερό θερμαίνεται το χειμώνα, για να διατηρηθεί η θερμοκρασία από 26 έως 30 βαθμούς Κελσίου, και η εγκατάσταση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση μετάβασης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην ηλιακή ενέργεια.

Οι μαύρες γαρίδες τίγρης (Black tiger) είναι εγγενείς στα ζεστά θαλάσσια ύδατα της Αυστραλίας, της Νότιας Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ανατολικής Αφρικής. 

Το αγρόκτημα εισάγει επί του παρόντος μετανύμφες από πιστοποιημένο προμηθευτή στην Ταϊλάνδη, ο οποίος χρησιμοποιεί γόνο από τη Δυτική Αυστραλία, ενώ η μονάδα έχει δικό της εκκολαπτήριο, στο οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή γεννητόρων, ώστε εντός του επόμενου έτους ο γόνος να παράγεται εγχώρια. 

Η τρέχουσα εγκατάσταση είναι 16.000 τετραγωνικών μέτρων, με χωρητικότητα 50 μετρικών τόνων και έχει εγκριθεί η αδειοδότηση της επέκτασης της μονάδας», όπως σημείωσε ο κ. Τσάνης.  «Σκοπεύουμε να προσθέσουμε τέσσερις ακόμη μονάδες και συσκευαστήριο, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ και έχουμε μελλοντικό στόχο παραγωγής 300 μετρικούς τόνους ετησίως, με επιπλέον περίπου 120 θέσεις πλήρους απασχόλησης», ανέφερε. 

Αυτή τη στιγμή η μονάδα απασχολεί 25 θεσπρωτούς, την προσφορά των οποίων εξήρε ο κ. Τσάνης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι «η εταιρεία επενδύει στη νεολαία της Θεσπρωτίας». 

Χρειάζονται 90 έως 110 ημέρες για να φτάσουν οι μετανύμφες σε εμπορικό μέγεθος 30+ γραμμαρίων, οπότε και συλλέγονται και συσκευάζονται στον πάγο, επί τόπου. 

Οι τρέχουσες πωλήσεις της εταιρείας φτάνουν σε εστιατόρια και καταστήματα λιανικής στην εγχώρια αγορά της Ελλάδας, στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργιάδης, στη σύντομη ομιλία του σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι είχε υποσχεθεί κατά την επίσκεψη των στελεχών της εταιρείας στο γραφείο του στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου συζητήθηκε η ένταξη της επέκτασης της μονάδας στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτεί ο ίδιος τη μονάδα, «καθόσον η μονάδα αυτή αντιπροσωπεύει από πολλές πλευρές το όραμά μας για την Ελλάδα. Έλληνες από την Αυστραλία επιστρέφουν στην πατρίδα τους και επενδύουν τα κεφάλαια τους, βρίσκουν ένα χώρο καινοτομίας στον οποίο καινοτομούν και εξελίσσονται ως παράδειγμα προς μίμηση πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, δίνουν πολλές θέσεις εργασίας και κάνουν πάρα πολλές εξαγωγές. Είναι η Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε κι όπως τη θέλουμε», κατέληξε.