Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό του δήμου Σουλίου

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (26/2/24)Αποτέλεσμα εικόνας για λαική συσπείρωση

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας σχετικά με τις παρεμβάσεις σας στην τελευταία διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό για την νέα χρονιά δηλώνουμε ότι τον καταψηφίσαμε πολιτικά. Το πρόβλημά μας δεν είναι τόσο τα νούμερα. Αυτό ως προς το λογιστικό κομμάτι φαίνονται σωστά. Ούτε έχουμε πρόβλημα να υπερψηφίσουμε τροποποιήσεις που αφορούν αποδοχές πόρων, πληρωμές και κατασκευές έργων. Όμως πραγματικά και ο φετινός προϋπολογισμός είναι ευκαιρία για πανηγυρισμούς από την Δημοτική Αρχή; Ποιος ευθύνεται γι όλη αυτή την τραγική κατάσταση των δήμων, την υποστελέχωση, το ρήμαγμα των βασικών υποδομών πολιτικής προστασίας κ.α; Που είναι η κριτική τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης για τους ενόχους αυτής της πολιτικής; Και ο φετινός προϋπολογισμός είναι ένα μίζερο σχέδιο, copy paste από τις προηγούμενες χρονιές. 

Πιο συγκεκριμένα: Συνεχίζεται και φέτος η πενιχρή κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους. Και αυτό γιατί ακόμη και αν παρατηρούνται κάποιες επιμέρους αυξήσεις σε πόρους, αυτές είναι πολύ πιο κάτω από τις συνεχώς μεγαλύτερες ανάγκες (σε προσωπικό, υποδομές, υλικά κ.α).

Ως ένα σημαντικό ποσοστό, ο προϋπολογισμός του Δήμου μας (και των περισσοτέρων της χώρας) είναι “εκθέσεις ιδεών” διότι άλλα προϋπολογίζονται και άλλα εκτελούνται (πολύ λιγότερα). Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος των έργων αφορούν σε προγράμματα της ΕΕ που ναι μεν ψηφίζονται όμως το πότε ακριβώς θα εκτελεστούν είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Συνεχίζεται η σκληρή δημοτική φορολόγηση των δημοτών μας μέσα από τα δημοτικά τέλη που ως γνωστόν αυξήθηκαν υπέρμετρα.

Απουσιάζει από τον προϋπολογισμό (όπως και από Τεχνικό Πρόγραμμα) ένα οργανωμένο σχέδιο αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας διότι η ουσιαστική πολιτική προστασία είναι εκτός σχεδιασμού τόσο όλων των τελευταίων κυβερνήσεων όσο και της ΕΕ.

Ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι προϋπολογισμός του Δήμου μας αλλά ένα σχέδιο του “Οικονομικού Παρατηρητηρίου” που τον ελέγχει και τον εγκρίνει πριν ακόμη συζητηθεί.

Για μας «ρεαλιστικός» προϋπολογισμός είναι αυτός που έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες!

Επίσης καταψηφίσαμε τον καθορισμό αντιτίμου των προγραμμάτων άθλησης του Δήμου μας. Στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού πρέπει να υπάρχει η δωρεάν συμμετοχή των δημοτών ακόμη και αν πρόκειται για συμβολικό αντίτιμο διότι ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός είναι λαϊκή ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Είμαστε απέναντι σε κάθε λογική που καλλιεργεί την «κουλτούρα της ανταποδοτικότητας».

Τέλος τοποθετηθήκαμε θετικά σε ψήφισμα για την αποτροπή κλεισίματος του καταστήματος της Alpha Bank στην Παραμυθιά όμως θέσαμε εύλογα ερωτήματα προς την Δημοτική Αρχή. Σε περίπτωση που το ψήφισμα πέσει στο κενό (που είναι και το πιο πιθανό) ποια θα είναι η αντίδραση του δήμου; Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις; Η ιστορία έχει δείξει ότι μόνο με αγώνες και πράξεις έχουμε αποτελέσματα και όχι μόνο με ψηφίσματα που μένουν στην θεωρία.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου

Θοδωρής Μπρέστας