Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η ομιλία του Γιόγιακα για το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών

Βασίλης Γιόγιακας για το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών: ανάπτυξη – για ενίσχυση του εισοδήματος και στήριξη των πιο αδύναμων – με δημοσιονομική υπευθυνότητα

Το  στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή  ανάπτυξη – για ενίσχυση του εισοδήματος και στήριξη των πιο αδύναμων – με δημοσιονομική υπευθυνότητα, δίνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας επεσήμανε τρία πεδία που χαρακτηριστικές προβλέψεις του νομοσχεδίου. Το πρώτο είναι η πρόθεση να στηριχθεί η οικογένεια και οι νέοι που θέλουν να κάνουν οικογένεια, με τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», με την αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου για όσους έχουν εξαρτώμενα τέκνα και με την οικονομική ενίσχυση των νέων 18 και 19 ετών για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς του Πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών (Youth Pass). Το δεύτερο πεδίο είναι η στήριξη των πιο ευάλωτων, με την οριστική απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή για την αγορά φαρμάκων, με παράταση του Market Pass μέχρι και τον Οκτώβριο και του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» έως το τέλος του χρόνου, και με το άνοιγμα των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα απασχόλησης 55+. Η τρίτη κατηγορία διατάξεων αφορά την αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, την πρώτη ύστερα από 14 χρόνια, η οποία σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα αντιστοιχεί σε έναν – ή και περισσότερο – επιπλέον μισθό για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Βασίλης Γιόγιακας αναφέρθηκε στην απώλεια των δύο πιλότων της Πολιτικής Αεροπορίας. «Στη θυσία τους τιμούμε και αναγνωρίζουμε τον επαγγελματισμό, την αυταπάρνηση και το θάρρος όλων όσοι δίνουν τη μάχη στα πολλά, δύσκολα μέτωπα των πυρκαγιών». Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Να ευχηθώ με τη σειρά μου μια παραγωγική κοινοβουλευτική περίοδο και καλή δύναμη σε νεότερους και παλαιότερους συναδέλφους.

Σήμερα όλη η χώρα θρηνεί τους δύο πιλότους μας που χάθηκαν δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατέψουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες αλλά και να σώσουν τα δάση μας από μεγαλύτερη καταστροφή.

Στη θυσία τους τιμούμε και αναγνωρίζουμε τον επαγγελματισμό, την αυταπάρνηση και το θάρρος όλων όσοι δίνουν τη μάχη στα πολλά, δύσκολα μέτωπα των πυρκαγιών.

Η σκέψη μας τούτες τις μέρες είναι σε αυτούς και στους δικούς τους ανθρώπους, και η ευχή μας να είναι μην θρηνήσουμε άλλες απώλειες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία που συζητάμε σήμερα με τρεις λέξεις, αυτές θα μπορούσαν να είναι: πρώτον, αμεσότητα, δεύτερον, ειλικρίνεια, και τρίτον, συνέχεια.

Αμεσότητα, γιατί μόλις 1 μήνα μετά τις εκλογές του Ιουνίου και σε λιγότερο από είκοσι μέρες από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, εισάγονται προς ψήφιση κομβικές εξαγγελίες του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ειλικρίνεια, γιατί αυτά που γίνονται είναι αυτά που υποσχεθήκαμε.

Αλλά και γιατί – κόντρα στο κύμα της πλειοδοσίας – είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα ρισκάρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, που καταφέραμε με τόση προσπάθεια όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Συνέπεια, γιατί η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιάνει το «νήμα» των πολιτικών της από εκεί που το άφησε, με την ίδια φιλοσοφία, με κοινές προτεραιότητες:

ανάπτυξη – για ενίσχυση του εισοδήματος και στήριξη των πιο αδύναμων – με δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Και το νομοσχέδιο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δίνει ένα καθαρό στίγμα της οικονομικής πολιτικής σε αυτή τη δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας.

Προσωπικά θα ήθελα να σταθώ σε τρεις «περιοχές», σε τρία πεδία που καλύπτουν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Είναι, πρώτα απ’ όλα, η πρόθεση να στηριχθεί η οικογένεια και οι νέοι που θέλουν να κάνουν οικογένεια.

Με τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΥΠΑ, έχει φτάσει ήδη κοντά στο αρχικό στόχο της κάλυψης των 5.000 δικαιούχων.

Με αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου για όσους έχουν εξαρτώμενα τέκνα.

Αλλά και με την οικονομική ενίσχυση των νέων 18 και 19 ετών για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς του Πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Ένα δεύτερο πεδίο είναι η στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Με τη μόνιμη, δηλαδή οριστική, απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τα έξοδα που τους αναλογούν για την αγορά φαρμάκων.

Με το άνοιγμα των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα απασχόλησης 55+, καθώς απαλείφεται ο όρος της μακροχρόνιας ανεργίας ενώ ανοίγει ο δρόμος ώστε να μπορούν να ενταχθούν άνεργοι από 67 έως και 74 χρονών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να θεμελιώσουν  συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Με παράταση του MarketPass για τρεις μήνες, μέχρι και τον Οκτώβριο, αλλά και του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» έως το τέλος του χρόνου.

Δύο μέτρων που ανακούφισαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας από το κύμα ακρίβειας που έφερε η εισαγόμενη πληθωριστική κρίση.

Μαζί με τα μέτρα αυτά, διατηρείται το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους για απαραίτητα σε ένα νοικοκυριό είδη, στα οποία για πρώτη φορά εντάσσονται και τα σχολικά είδη.

Η τρίτη κατηγορία διατάξεων αφορά ασφαλώς την αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, την πρώτη ύστερα από 14 χρόνια.

Η οποία, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα, αντιστοιχεί σε έναν – ή και περισσότερο – επιπλέον μισθό για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Σε αυτές τις αυξήσεις δίνεται έμφαση στους πιο χαμηλόμισθους, αυτούς που έχουν εξαρτώμενα τέκνα και σε όσους υπηρετούν σε θέση ευθύνης.

Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για κατηγορίες όπως οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και το επιστημονικό προσωπικό των πανεπιστημίων και άλλων φορέων, σε συμμόρφωση με τη νομολογία του ΣΤΕ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Με το νομοσχέδιο αυτό καλύπτεται όπως είναι γνωστό περίπου ο μισός προϋπολογισμός του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Προφανώς θα υπάρχει και συνέχεια, πάντα στην κατεύθυνση της τόνωσης του εισοδήματος, τόσο με οριζόντια όσο και με στοχευμένα μέτρα.

Να θυμίσουμε ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνονται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% επιπλέον.

Επίσης, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες, αλλά και το νέο μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας για τους νέους μας.  

Μέτρα που θα υλοποιηθούν χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του 2%.

Με λίγα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς λέμε αυτά που μπορούμε.

Και κάνουμε αυτά που λέμε.

Και αυτήν την τετραετία θα πορευθούμε με ρεαλισμό, με υπευθυνότητα, με ειλικρίνεια.

Αυτά οι αρχές εκτιμήθηκαν άλλωστε από τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Και οι οποίοι με την ψήφο τους είπαν ότι οι εποχές της ανευθυνότητας, της πλειοδοσίας και των μαγικών συνταγών πρέπει να παρέλθουν οριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ