Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την δραστηριότητα μονάδων βιομάζας στο δήμο Σουλίου

Λαϊκή Συσπείρωση: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚHΣ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧH ΜΑΣ

Μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό δημιουργεί στους κατοίκους του Δήμου μας η ξαφνική δραστηριότητα στις μονάδες καύσης βιορευστων, ταυτόχρονα σε Προδρομι/ Καμίνι και Χόικα τις τελευταίες μέρες και μάλιστα λίγες μόνο μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές. 

Οι κάτοικοι που επαγρυπνούν όλο αυτό το διάστημα, μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στη λειτουργία των μονάδων , διαπίστωσαν ενέργειες σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ στη μια μονάδα και την έντονη δραστηριότητα εργασιών στη δεύτερη. 

Ακριβώς πριν έναν χρόνο είχαμε κρούσει και πάλι τον κώδωνα του κίνδυνου , όταν η μονάδα της Χόικας είχε λειτουργήσει δοκιμαστικά . 

Όπως ακριβώς ένα πρωί πριν δυο  χρόνια έκπληκτοι αντιληφθήκαμε την εγκατάσταση των εν λόγω μονάδων και τις “αθόρυβες” εργασίες για τη λειτουργία τους , έτσι επιχειρείται και τώρα . Να μας πιάσουν στον “ύπνο”. Ο συντονισμένος,  συλλογικός και συνεχόμενος αγώνας των κατοίκων άφησε τέτοια παρακαταθήκη , που θα πρέπει άμεσα να δοθεί το μήνυμα ότι κάθε ενέργεια από πλευράς επενδυτών και κράτους θα πέσει στο κενό! 

Οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων θα σταθούν εμπόδιο απέναντι σε αυτά τα σχέδια ! 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων ενεργειακής καύσης βιομάζας και βιορευστών, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη υγείας των λαϊκών στρωμάτων που προκαλούν, ειδικά εντός κατοικημένων περιοχών . Στη λογική αυτή στηρίξαμε και στηρίζουμε από τη πρώτη στιγμή τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων και συμμεριζόμαστε τις έντονες ανησυχίες τους .

Απαιτούμε από κάθε αρμόδια αρχή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (Δήμο , Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη) την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των κατοίκων.

Η αλήθεια είναι εμφανής σε όλους μας. 

Με την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων :

1. δεσμεύεται καλλιεργήσιμη γη και έτσι απομειώνονται εκτάσεις που προσφέρονται για επισιτιστικές, κτηνοτροφικές και βιομηχανικές καλλιέργειες. Και μάλιστα σε εποχή επικείμενης επισιτιστικής κρίσης 

2. ο κύκλος παραγωγής των υπόψη βιοκαυσίμων καταναλώνει πόρους και παράγει ρύπους περισσότερους από αυτούς που (υποτίθεται) εξοικονομεί η χρήση τους 

3. η περίφημη ανάπτυξη του τόπου (μέσω επενδύσεων ) είναι ψευδεπίγραφη. Δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας και οδηγεί σε βίαιη αλλαγή χρήσεων γης 

4. τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο αυτό προέρχονται αποκλειστικά από το άγριο χαράτσι υπέρ των ΑΠΕ που επιβάλλονται σε βάρος της λαϊκής οικογένειας μέσω των λογαριασμών του ρεύματος ( τα χωριά μας θα παράγουν ρεύμα αλλά το ρεύμα θα είναι όλο και πιο ακριβό για τους κατοίκους των χωριών).     

Κανένας εφησυχασμός, άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των κατοίκων  του Δήμου Σουλίου !