Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η λίμνη της Άρτας

Η λίμνη με φόντο το πράσινο τοπίο, το ηλιοβασίλεμα που αντανακλάται στην επιφάνειά της και η θέα τόσο της πόλης από τη μία, όσο και της φύσης από την άλλη, είναι ορισμένες από τις εικόνες που θα δεις πηγαίνοντας στο παραλίμνιο. Οι χήνες που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης και συνθέτουν αυτόν τον ζωντανό υδροβιότοπο που απλώνεται στην άκρη της πόλης συμπληρώνουν το σκηνικό του τοπίου. Ο επισκέπτης ξεφεύγει από την καθημερινότητα επισκεπτόμενος το πάρκο λόγω της μοναδικότητας του τοπίου.

Η λίμνη του πάρκου είναι τεχνητή. Πριν την κατασκευή της το μόνο που έβλεπε κανείς ήταν μία άχαρη περιοχή για την οποία κανείς δεν είχε λάβει μέριμνα. Η δημιουργία της λίμνης ήταν απαραίτητη για την άρδευση και την ηλεκτρική ενέργεια σε συνάρτηση με την υποστήριξη του φράγματος Πουρναρίου – που κατασκευάστηκε το 1975 με σκοπό την αξιοποίηση υδάτινων πόρων του ποταμού Αράχθου. 

Έτσι, το 2000 η ΔΕΗ ανέλαβε να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει τη λίμνη αυτή και το παραποτάμιο πάρκο, μία έκταση περίπου 165 στρεμμάτων, ως χώρο ανάπλασης και αναψυχής, ενώ στη συνέχεια συνέβαλε και ο Δήμος Αρταίων σε αυτό. Σήμερα η λίμνη είναι ένα μικρό οικοσύστημα με διάφορα είδη – στο οποίο απαγορεύεται το ψάρεμα – ενώ το πάρκο είναι ένας χώρος με προοπτικές, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Περπατώντας στο παραλίμνιο οι πρώτοι που θα δεις είναι οι περιπατητές. Κάνουν τη βόλτα τους χαλαρά, ήρεμα, άλλοτε με παρέα και μπόλικη κουβέντα και άλλοτε μόνοι τους με συντροφιά την αγαπημένη τους μουσική. Αποτελούν συχνά εμπόδιο στους πιο αθλητικούς που τρέχουν αδιάκοπα και ακούραστα γεμάτοι ένταση γύρω από τη λίμνη τρεις και τέσσερις φορές, τη στιγμή που οι περιπατητές βρίσκονται ακόμη στη μέση της διαδρομής που πριν λίγο ξεκίνησαν!

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι ποδηλάτες. Στην πορεία θα συναντήσεις τους ηλικιωμένους. Σε αντιδιαστολή λοιπόν με τους εφήβους, που επισκέπτονται το μέρος λιγότερο συχνά, οι ηλικιωμένοι πηγαίνουν καθημερινά και φαίνεται να ευχαριστιούνται το περπάτημα δίπλα στη λίμνη και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει.

Στη συνέχεια θα συναντήσεις πολλές οικογένειες να κάνουν τη βόλτα τους, με τα μικρά παιδιά να κερδίζουν τις εντυπώσεις στην προσπάθειά τους να ταΐσουν τις χήνες, προσδίδοντας έτσι μία χαρούμενη νότα στο γενικότερα ευχάριστο κλίμα που επικρατεί στο παραλίμνιο πάρκο.

Βέβαια, από αυτή την παρέα δε λείπουν τα κατοικίδια ζώα, που κάνουν και αυτά τη βόλτα τους στο αγαπημένο τους περιβάλλον μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, που όπως φαίνεται, απολαμβάνουν και αυτοί τη φύση με συντροφιά τους καλύτερούς τους φίλους.

Και δεν είναι μόνο οι παραπάνω.. επισκέπτες στο πάρκο. Αν είσαι πιο intellectual και ασχολείσαι με τη φωτογραφία, η θέα και η ομορφιά της λίμνης του πάρκου θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το αποτέλεσμα που θες. Επίσης, αν είσαι λάτρης της “ψιλής” κουβέντας με φίλους, μπορείς να οργανώσεις και κανένα πικ-νικ στην όχθη της λίμνης.

Τέλος για να εκφράσεις και τα φιλοζωικά σου αισθήματα, σου προτείνουμε να ταΐσεις τα συμπαθητικά πτηνά – χήνες που υπάρχουν εκεί. 

Κείμενο (Με πληροφορίες του Άρτα voice):  Δονάτος Παππάς  (Μέλος της ένωσης συντακτών διαδικτύου & Μέλος της ένωσης Ευρωπαίων δημοσιογράφων)

Φωτογραφίες: Φώτης Μαραζόπουλος

περιοδικό Step / Απρίλιος – Μάιος 2018