Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας για τις τελικές υπογραφές ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Στις 20 του Οκτώβρη ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην πόλη μας για να υπογράψει την τελευταία πράξη της πώλησης του λιμανιού.

Ο κόπος και το χρήμα του ελληνικού λαού περνά στα χέρια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Μόνο ο λαός αυτού του τόπου μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια τους. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τα παράλια της Θεσπρωτίας πουλήθηκαν σε τιμή ευκαιρίας όπως πουλήθηκε το προηγούμενο διάστημα το εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και του Αστακού, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έρχεται να φωτογραφηθεί περιχαρής για την αρπαγή της περιουσίας του λαού για να μας κάνει για μία ακόμη φορά γνωστό πώς η ανάπτυξη του καπιταλισμού είναι εδώ.

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας φορέας που ξεκίνησε από την μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011 με απαίτηση της τρόικας, ενισχύθηκε επί Σαμαρά και στη συνέχεια μεγαλούργησε και ενίσχυσε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του επί ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία ενός καταλόγου με ακίνητα προς πώληση, όχι μόνο αυτών που χαρακτηρίζονται “στρατηγικής σημασίας” (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι) αλλά και λαϊκή περιουσία σε όλη τη χώρα “μικρότερης εμβέλειας” όπως το Ειρηνοδικείο της Παραμυθιάς, νοσοκομεία κλπ.

Όλα τα παραπάνω με την εποπτεία και την καθοδήγηση του ΔΝΤ και ΕΕ. ΤΑΙΠΕΔ, ένα καλά ακονισμένο πολυεργαλείο που ροκανίζει το δημόσιο πλούτο στο όνομα της αξιοποίησης προς όφελος του κεφαλαίου και οδηγεί τη δημόσια περιουσία στα χέρια των λίγων και εκλεκτών. Αεροδρόμια, δρόμοι, νοσοκομεία, το Ελληνικό, περιοχές σπουδαίας οικολογικής αξίας (όπως ο Ερημίτης), περιέχονται σε έναν κατάλογο ακινήτων -προς μεταβίβαση-, ισοπεδώνοντας το δημόσιο πλούτο προς όφελος ντόπιων και ξένων συμφερόντων.

Το πέρασμα του λιμανιού στα χέρια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου δεν είναι απλά η πώληση ενός ακόμη περιφερειακού λιμανιού της χώρας, είναι κάτι πιο μεγάλο, σε συνδυασμό με την πώληση της Εγνατίας οδού η οποία βοηθά στην προώθηση των κερδών του κεφάλαιο από την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, ο στόχος τους, να μετατραπεί το στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο λιμάνι της Ηγουμενίτσα σε δεύτερο Πειραιά, με όποιες αρνητικές επιπτώσεις έχει αυτό για το λαό αυτού του τόπου.

Από τη πρώτη μέρα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 που ξεκίνησε το μπάζωμα στο όνομα της τότε ανάπτυξης, φορείς της πόλης παρουσίαζαν το έργο διαλαλώντας πως «αυτή η πόλη θα αναπτυχθεί και ο λαός της θα φάει με χρυσά κουτάλια». Δήμος, Νομαρχία, Εμπορικό Επιμελητήριο συναινούσαν και είχαν την αντίληψη ότι «θα δουλέψει ο κόσμος στα έργα του λιμανιού» (την ίδια στάση ζήσαμε και με την Ολυμπιάδα του 2004).

  • Όμως το λιμάνι, δηλαδή ο ΟΛΗΓ, όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε και λειτουργεί για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και των παρατρεχάμενων αυλικών. Τίποτα δεν κέρδισε η Ηγουμενίτσα και ο λαός της από τη λειτουργία το λιμανιού. Μόνο τον καπνό από τα φουγάρα… Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μεγάλη της χαρά και τυμπανοκρουσίες εξαργυρώνει τις μνημονιακές επιταγές και χαρίζει το λιμάνι. Οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν το παραμικρό για αυτό το δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το λιμάνι, παρά μόνον βόλευαν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα. Φοβούμενοι ότι ό κόσμος θα τους πάρει με τις πέτρες όταν κληθεί να πληρώνει εισιτήριο για να πάει στο Δρέπανο (αυτό σημαίνει «ανάπτυξη» για το κεφάλαιο), θυμήθηκαν να «αγωνιστούν» για να μην πουληθεί η παράκτια ζώνη μόνο, το λιμάνι καλώς να ξεπουληθεί!

 Πρόσφατες εξάλλου είναι και εξαγγελίες  στα προγράμματά  όλων των συνδυασμών (ηττημένων και νικητών σήμερα) στη βάση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών όπου άλλοι έκαναν «γαργάρα» το ξεπούλημα του λιμανιού και άλλοι είναι με την ανάπτυξη του τόπου μέσα από την πώληση του λιμανιού!

Μόνο ο λαός μπορεί να μπλοκάρει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και να επιβάλει εργατικό και κοινωνικό έλεγχο!!!!  

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε το Εργατικό κέντρο τα εργατικά σωματεία, φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και οργανώσεις να καλέσουν σε πανθεσπρωτική κινητοποίηση απέναντι στην επικείμενη επίσκεψη.

Ο αγώνας του λαού της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου μπορεί να σταματήσει τις υπογραφές. Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε!!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ