Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η “αναζήτηση του Οδυσσέα” στο δημαρχείο Ηγουμενίτσας

Δημιουργία τοιχογραφίας στο κέντρο της Ηγουμενίτσας

Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του Δήμου Ηγουμενίτσας για τη δημιουργία τοιχογραφίας με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση της πόλης, τοποθετώντας την Ηγουμενίτσα στον παγκόσμιο χάρτη της μεγαλύτερης κοινότητας Δημόσιας Τέχνης Street Art Cities (https://streetartcities.com/).

Το έργο με τίτλο “Odysseus’ quest” (Η αναζήτηση του Οδυσσέα) φιλοτεχνήθηκε από τον διακεκριμένο εικαστικό Λεωνίδα Γιαννακόπουλο και βρίσκεται στον τοίχο της πολυκατοικίας που εφάπτεται με το Δημαρχείο Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για μια εικαστική αναφορά που συνδυάζει το φυσικό τοπίο του Δήμου Ηγουμενίτσας και τον μύθο του πολύπαθου και πολυμήχανου Οδυσσέα. Η σύνθεση του έργου αναπαριστά το πνεύμα του θρυλικού ήρωα, που αναδύεται μέσα από το άνθος των νουφάρων του έλους Καλοδικίου, φέροντας το κουπί που συμβολίζει, σύμφωνα με τον μύθο, τον ερχομό του στη Θεσπρωτίδα. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει την κεντρική ιδέα του Ομηρικού έπους, που είναι η αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου για τη γη της επαγγελίας, ως τρόπος σκέψης και βούλησης μέσα από τη διαδρομή του ταξιδιού.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος σε σχετική του δήλωση ανέφερε τα εξής:

«Ομορφαίνουμε το κέντρο της πόλης μας με μια συμβολική τοιχογραφία με αναφορές στη μυθολογία και στο φυσικό περιβάλλον του Δήμου μας. 

Η Δημόσια Τέχνη έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει σημεία του αστικού ιστού και να καλλιεργεί ένα αίσθημα καλαισθησίας, στοχεύοντας ταυτόχρονα  στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και στη διαμόρφωση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης. Για το λόγο αυτό υλοποιήσαμε τη συγκεκριμένη εικαστική παρέμβαση, η οποία χαρίζει ομορφιά στο αστικό μας τοπίο και αναδεικνύει την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Συγχαίρω και ευχαριστώ τον εικαστικό Λεωνίδα Γιαννακόπουλο, ο οποίος κατάφερε να μας παραδώσει ένα εξαιρετικό έργο που εύχομαι όλοι να το αγκαλιάσουν με αγάπη και σεβασμό». 

Ευχαριστούμε τον φωτογράφο Γιώργο Μαλαμίδη για την εθελοντική προσφορά του στη φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση της τοιχογραφίας μας.