Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η αναβίωση του εθίμου με τα πολυσπόρια στην Αθήνα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
Η αναβίωση του εθίμου για τα πολυσπόρια με τους Πρεβεζάνους ετεροδημότες

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21η Νοεμβρίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η οποία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών (Ακαδημίας 67), στο Αρχονταρίκι της εκκλησίας, εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου με τα «Πολυσπόρια» στην οποία συμμετείχαν οι Πρεβεζάνοι ετεροδημότες της Αθήνας.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης η Εταιρεία μας είχε απευθύνει πρόσκληση προς τους Πρεβεζάνους ετεροδημότες της Αθήνας να συνεορτάσουν όλοι μαζί την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση συμμετείχαν πάρα πολλοί Πρεβεζάνοι ετεροδημότες, αρκετοί επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων στους οποίους προσφέρθηκαν τα παραδοσιακά «Πολυσπόρια». 

Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν: ο Βουλευτής της Ν.Δ. του Νομού Πρέβεζας κ. Σπύρος Κυριάκης, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών κ. Αικατερίνη Δελαπόρτα, το μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Χριστόφορος Ευθυμίου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΜΙΔΑ κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παργινών Αθήνας κ. Θανάσης Βέργος, ο Αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ ε.α. κ. Ιωάννης Γκογκοζώτος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίνας κ. Θεόδωρος Δράκος.

Χαιρετισμό απέστειλαν στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μάκης Κιάμος και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κ. Χρήστος Τεντόμας.

Για το συμβολισμό που έχουν τα «Πολυσπόρια» μίλησε ο κ. Ευάγγελος Κυτίνος.

Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, γιατί πέτυχε να συγκεντρώσει τους ετεροδημότες Πρεβεζάνους της Αθήνας και να αναβιώσει ένα παραδοσιακό έθιμο της ημέρας που τηρείται ακόμη στην Πρέβεζα και τα χωριά της.