Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Η αγάπη για τον εαυτό σας και ο ρόλος της στην σχέση

Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι μια σημαντική σταθερά στην ζωή μας και απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπορούν να ευημερούν όλων των ειδών οι σχέσεις μας. Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, μας αποδεχόμαστε και μας φροντίζουμε, είμαστε σε θέση να έχουμε πιο υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις με τους άλλους, είτε αυτοί είναι οι φίλοι, οι συνάδελφοι, η οικογένεια ή ο σύντροφος που έχουμε επιλέξει. 

Ιδίως σε μια ερωτική σχέση, η αγάπη για τον εαυτό μας είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον σύντροφό μας. Όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, είναι δύσκολο να δούμε την αξία του άλλου και να του δώσουμε την αγάπη και την υποστήριξη που χρειάζεται. Επιπλέον, όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, τον εκθέτουμε σε κίνδυνο, καθώς είναι πιο πιθανό να ανεχτούμε από τον σύντροφό μας κακοποιητικές συμπεριφορές. 

Ένας ψυχολόγος http://katerinakalliakoudi.gr/psychologos/ μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αγαπήσει τον εαυτό του με διάφορους τρόπους. Αρχικά ο ψυχολόγος θα σας βοηθήσει στους παρακάτω τομείς:

  • Να κατανοήσετε τις αρνητικές πεποιθήσεις και τα μοτίβα συμπεριφοράς που εμποδίζουν την αγάπη για τον εαυτό σας
  • Να αναπτύξετε πιο υγιείς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς
  • Να βάλετε σε εφαρμογή μηχανισμούς φροντίδας του εαυτού σας

Κατανοώντας τις αρνητικές πεποιθήσεις και τα μοτίβα συμπεριφοράς

Μερικοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους, όπως “Δεν είμαι αρκετά καλός” ή “Δεν αξίζω την αγάπη”. Αυτές οι πεποιθήσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραύματος, κακοποίησης ή άλλων αρνητικών εμπειριών. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αμφισβητήσετε αυτές τις αρνητικές πεποιθήσεις.

Αναπτύσσοντας πιο υγιείς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς

Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε πιο υγιείς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, ο θεραπευτής μπορεί να σας δείξει τον δρόμο για να κάνετε θετικές σκέψεις για τον εαυτό σας, να μάθετε να θέτετε όρια και να αναπτύσσετε υγιείς σχέσεις με τους άλλους.

Βάζοντας σε εφαρμογή πρακτικές φροντίδας του εαυτού σας

Οι πρακτικές αυτό-φροντίδας είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της αγάπης για τον εαυτό μας. Ο ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε πρακτικές αυτό-φροντίδας που λειτουργούν, όπως:

  • Πως να φροντίζετε την σωματική υγεία σας, εντάσσοντας την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τον επαρκή ύπνο στην καθημερινότητά σας.
  • Να σας ενθαρρύνει να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας  κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.
  • Να σας συμβουλέψει να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας αγαπούν και σας υποστηρίζουν.

Η συμβολή του ψυχολόγου

Ο ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή και υποστηρικτική ατμόσφαιρα όπου θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας και να αναπτύξετε νέες δεξιότητες. Ο θεραπευτής μπορεί επίσης να παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη καθώς εσείς θα εργάζεστε για να αναπτύξετε την αγάπη για τον εαυτό σας.

Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι μια δια βίου διαδικασία. Με την υποστήριξη ενός ψυχολόγου και την εφαρμογή πρακτικών αυτοφροντίδας, είναι δυνατόν να αναπτύξουμε μια πιο υγιή και ανθεκτική σχέση με τον εαυτό μας.

Εκτός από τις πρακτικές αυτό-φροντίδας που αναφέρονται παραπάνω, επίσης υπάρχει και ο σύμβουλος γάμου https://katerinakalliakoudi.gr/services/%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b3%ce%ac%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%87%ce%ad%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%b6%ce%b5%cf%8d%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%82/ που μπορεί να βοηθήσει εκτός από εσάς και τον σύντροφο/σύζυγο. Ένας σύμβουλος γάμου θα σας δώσει εξηγήσεις για κάθε συμπεριφορά η αρνητική σκέψη που μπορεί να έχετε και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε κάθε τι που σας ενοχλεί. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι προσπαθώντας να αγαπήσουμε τον εαυτό μας παράλληλα αγαπάμε ασυναίσθητα και τον σύντροφο/σύζυγο. Η αγάπη για τον εαυτό μας  είναι μια σημαντική πτυχή της ζωής. Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, είμαστε σε θέση να ζήσουμε μια πιο πλήρη και ικανοποιητική ζωή σε όλα τα επίπεδα!