Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Εύα Σεγγούνη: Η κίνηση είναι δικαίωμα (βίντεο)

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΗ και στο περιοδικό STEP

Εύα Σεγγούνη: Η κίνηση είναι ένα δικαίωμα που απέκτησες από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης σου

Η Εύα Σεγγούνη είναι μια πρωτοπόρος για την Θεσπρωτία φυσικοθεραπεύτρια εφαρμόζοντας ολιστικές τεχνικές. Εκτός αυτών χρησιμοποιεί την αρχαία μάλαξη αλλά χρησιμποιεί και μέθοδο ηχομασάζ.

Όλα αυτά θελήσαμε να τα συζητήσουμε με μία συνέντευξη ώστε να μας λυθούν και κάποιες απορίες.

Μιλήστε μας λίγο για εσάς…

Ονομάζομαι Εύα Σεγγούνη, είμαι απόφοιτος της σχολής Φυσικοθεραπείας Θες/νίκης.

Μετά την τετραετή ολοκλήρωση των σπουδών μου άνοιξα το δικό μου φυσικοθεραπευτήριο, το οποίο σταδιακά μετέτρεψα σε ένα χώρο ευεξίας και χαλάρωσης.

Έχω λάβει εξειδικεύσεις πάνω σε φυσικοθεραπευτικές τεχνικές (manual therapy, dry needling,…), τις οποίες εφαρμόζω και συνδυάζω με άλλες μεθόδους..

Έχοντας σαν κινητήριο δύναμη τη δημιουργικότητα , το πάθος και τη συνεχή μου ανάγκη για εξέλιξη, αναζητώ τρόπους , που ίσως βοηθήσουν τους θεραπευμένους  να συνδέσουν σώμα και μυαλό, ώστε με επίγνωση  να χτίσουμε παρέα  τα δικά τους εφόδια που θα τους οδηγήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους..

Οι σπουδές μου στη σχολή φυσικοθεραπείας και η συνεχής αλληλεπίδραση με τους θεραπευόμενούς που με εμπιστεύτηκαν, αποτέλεσαν σημαντικό εφόδιο ώστε πλέον να έχω δημιουργήσει τη δική μου οπτική ευεξίας.

Τι υπηρεσίες  μπορεί να λάβει κάποιος στο Healing & The Therapies ;

Οι θεραπείες που πραγματοποιούνται στο κέντρο “healing ….” Είναι:

  • η μέθοδος PILATES, (GRAFTS, MK PILATES)
  • αρχαία ελληνική μάλαξη -Έλλη Τσουκνάκη-
  • ηχομασάζ, PETER HESS ACADEMY
  • συμβουλευτική με στόχο την ανεύρεση λύσεων.
  • τεχνικές διαλογισμού (nada yoga, soundbath,…)

Στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται επιπρόσθετα  yoga classes , events , workshops, soundbaths. Με το νέο χρόνο θα λειτουργήσουν και ολιγομελή τμήματα Pilates Circuit.

Πως και γιατί επιλέξατε να εμβαθύνετε στη θεραπεία σας ακολουθώντας αυτές τις τεχνικές;

Οι τεχνικές που εφαρμόζω αποτελούν σε συνδυασμό μία ολιστική προσέγγιση για ψυχή και σώμα.

Είμαι γενικά άνθρωπος που εμπιστεύομαι την διαίσθηση μου.

Στόχος μου ήταν και είναι, μέσα από τη βιωματική εφαρμογή των τεχνικών ,να δημιουργήσω  μια προσέγγιση στις θεραπείες μου όσο πιο  αποτελεσματική και άμεση σε κάθε στάδιο γίνεται.

Έχω εξελιχθεί σαν άνθρωπος μέσα από αυτή τη διαδικασία και νιώθω ευγνώμων για τους ανθρώπους που έχω συναντήσει στη διαδρομή αυτή μέχρι τώρα.

Πως μπορεί η μέθοδος Pilates να βοηθήσει έναν θεραπευόμενο;

Αυτό που μου έχει διδάξει η δωδεκαετής εμπειρία μου είναι ότι οι συνθήκες που γνωρίζαμε , μέσα στο χρόνο εξελίσσονται και διαμορφώνονται με βάση τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το σημαντικό κομμάτι, λοιπόν είναι οι μαθητές μου να διδαχθούν πως είναι σχεδιασμένο το σώμα, ώστε να καταλάβουν πως να «αυτοδιορθώνονται».

Αν ο ασκούμενος οραματιστεί μέσα από την καθοδήγηση μου, πως έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί το σωμα του, να γίνει δηλαδή ένα με την κίνηση, τότε θα αρχίσουν ίσως να βιώνουν τα οφέλη της μεθόδου  και να τα απολαμβάνουν κάθε στιγμή.

Η ίδια μας η ύπαρξη είναι μία αλληλεπίδραση της βαρύτητας ,της αναπνοής, της κίνησης και της χρήσης του μυαλού μας.

Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε κάθε ένα από τα παραπάνω ώστε να ξέρουμε εάν ο τρόπος που σκεφτόμαστε , ο τρόπος που κινούμαστε και ο τρόπος που αναπνέουμε είναι επιλογή μας ή όχι.

Όσο μεγαλώνουμε τρία πράγματα εμποδίζουν την λειτουργικότητα:

  1. Η κακή στάση, η οποία έχει να κάνει με το σύγχρονο τρόπο ζωής(καθιστική ζωή ,χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, …)
  2. Η υπερβολική τάση κάποιων μυών  , κάτι το οποίο οδηγεί σε μια αποσύνδεση- δεν νιώθεις σημεία του σώματος σου.

Αν κάτι δεν το νιώθεις δεν μπορείς να το διορθώσεις.

  • Κινούμαστε με τέτοιο τρόπο , ο οποίος είναι ενάντια στον τρόπο που είμαστε κατασκευασμένοι να κινούμαστε. Όσο πιο δυσλειτουργική είναι η κίνηση, τόσο μεγαλύτερη η φθορά των αρθρώσεων.

Η κίνηση είναι μια κατάσταση που σε κάνει να νιώθεις ωραία . Είναι ένα δικαίωμα που απέκτησες από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης σου

Σου αξίζει λοιπόν, να τη βιώνεις σαν μια υπέροχη εμπειρία.

Εάν συγκεντρώσεις την προσοχή σου , συγκεντρώσεις το μυαλό σου και οργανώσεις το σώμα σου,  οδηγείς εσύ την κίνηση με επίγνωση και ασφάλεια.

Μέσα από την εμπιστοσύνη, όλα τα παραπάνω δημιουργούν συνθήκες που εμπνέουν και τον μαθητή και εμένα την ίδια σα δασκάλα και κάνουν την μέθοδο PILATES μία μοναδική εμπειρία κάθε φορά.

Τι είναι η Aρχαία ελληνική μάλαξη;

Η Αρχαία Ελληνική Μάλαξη, βασίζεται στις αρχές της Ιπποκρατικής προσέγγισης.

 Αποτελεί μία πρωτότυπη και αποτελεσματική θεραπευτική/ χαλαρωτική προσέγγιση που γεφυρώνει το ένδοξο παρελθόν μας με την σύγχρονή ψυχοσωματική θεραπεία.

Είχα την τιμή να διδαχθώ την μέθοδο από την κα Έλλη Τσουκνάκη, την δημιουργό αυτής της μεθόδου, κάτι το οποίο προσωπικά θεωρώ προνόμιο και πολύ τιμητικό.

Ο μοντέρνος τρόπος που έχει επικρατήσει μέσα από τα σύγχρονα «εργαλεία» που χρησιμοποιούμε  (βούρτσες, cupping therapy,…) ,  καθιστούν αυτή τη μάλαξη μια μοναδική detox εμπειρία, χαλάρωσης αλλά και ταυτόχρονα ενεργοποίησης, σώματος και ψυχής.

Βλέπουμε στο βιογραφικό σας για την εκπαίδευση που έχετε λάβει και αφορά το ηχομασαζ και τη συμβουλευτική. Τι ακριβώς είναι αυτό και σε ποιους απευθύνεται;

Το Ηχομασάζ του Peter Hess, είναι κατά κύριο λόγο μία μέθοδος χαλάρωσης.

Στο  Ηχομασαζ τοποθετούνται ηχητικά σκεύη πάνω στο σώμα με συγκεκριμένη διαδικασία και δονούνται με προγραμματισμένα χτυπήματα.

Το σώμα εναρμονίζεται με τις δονήσεις και εισέρχεται σε μία κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.

Μέσω αυτής της βαθιάς χαλάρωσης ενεργοποιούνται οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού.

Ο Ήχος αποτέλεσε και αποτελεί για εμένα , ένα από τα σημαντικότερα εφόδια μου , ώστε να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, τόσο μέσα από το ηχομασάζ που προσφέρω στους θεραπεύομενούς μου , όσο και από τον τρόπο που το βίωσα όλα αυτά τα χρόνια.

Υπήρξε η κινητήριος δύναμη μου για να βρω απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις που είχα κρυμμένες μέσα μου.

Η συμβουλευτική καθοδήγηση με εστίαση στη ανεύρεση λύσεων  συνοδεία με τους Ήχους, η καθοδήγηση και η γνώση που έχω λάβει από τα σεμινάρια διαλογισμού από τη δασκάλα μου ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, την οποία ευγνωμονώ ,καθώς και τα event-δράσεις  που ανά διαστήματα οργανώνω ,με οδήγησαν στην αναζήτηση τρόπων που θα ενέπνεαν και άλλους ανθρώπους και θα τους έβαζαν σε μία άλλη κατάσταση συνειδητότητας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην απαιτητική καθημερινότητα του σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της διαλογιστικής χαλάρωσης ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου (αμυγδαλή , ιππόκαμπος, υποθάλαμος,…)  τα οποία είναι υπεύθυνα για λειτουργίες χαλάρωσης, ρύθμισης μνήμης, συναισθημάτων (LAazar et al,2000)

Το ήχομασαζ απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και είναι η αρχή για να αρχίσεις να αναρωτιέσαι…και όταν αρχίσεις να αναρωτιέσαι , ίσως αυτό να είναι το πρώτο βήμα της εξέλιξης σου.

“Change happens through movement abd movement heals.”

-Joseph Pilates-

Στοιχεία επικοινωνίας:

Εύα Σεγγουνη

Κύπρου 73

Ηγουμενίτσα , 46100

6973098189

Social Media

Instagram : eva.sengouni.pilates 

Facebook : Eva Sengouni

Mail.          : eva.sengouni@gmail.com