Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Εργαζόμενοι στον τουρισμό: Δεν δεχόμαστε να μετατραπούμε σε σύγχρονους δούλους

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

 ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Δεν δεχόμαστε να μετατραπούμε σε σύγχρονους δούλους

Τα πρόσφατα περιστατικά με τον συνάδερφο διανομέα που έχασε τη ζωή του πηγαίνοντας παραγγελία, με τον σερβιτόρο που σέρβιρε προσπαθώντας να μείνει πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, με τον μάγειρα που κάηκε ολόκληρος σε μια επαγγελματική κουζίνα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, με τον συνάδερφο που αρνήθηκε να δουλέψει υπερωρίες και τον ξυλοφόρτωσε ο εργοδότης, με τον μετανάστη που αντιμετώπισε την αστυνομία και τον εργοδότη επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά! Όλα αυτά αποτελούν το λεγόμενο “τουριστικό θαύμα” για το οποίο όλοι, και οι κυβερνήσεις και οι σύνδεσμοι των εργοδοτών υπερηφανεύονται!

Η αλήθεια πίσω από τα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας είναι 10ωρες και 7ήμερες βάρδιες, τσάμπα εργασία από μαθητές και πρακτικάριους, χαμηλά μεροκάματα για μετανάστες, ευέλικτες μορφές απασχόλησης από 4ωρα και 4ήμερα, σε μονοήμερες συμβάσεις για χρόνια, βάρδιες με 1 μάγειρα ή 1 σερβιτόρο.

Θέλουν να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους!

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες στον Τουρισμό πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την πανδημία, απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα για επενδύσεις. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να κρύψει τις αμέτρητες ευθύνες της κυβέρνησης. Ούτε καν οι τυχαίοι, δειγματοληπτικοί ή τακτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ, που είναι υποστελεχομένος, και που καλούνται να εφαρμόσουν νόμους που εκ προοιμίου είναι αντίθετοι με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Φέτος το καλοκαίρι, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον Τουρισμό δεν θα πάει διακοπές. Ο Τουρισμός στην Ελλάδα είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα και ένας πολύ επικερδής κλάδος. Μεγαλοξενοδόχοι και μονοπωλιακοί όμιλοι στον Τουρισμό εκμεταλλεύονται τους ελεύθερους χώρους, τις παραλίες, τις θάλασσες, τα βουνά και τα δάση της χώρας, καταστρέφοντας το περιβάλλον. 

Για εμάς τους εργαζόμενους στον Τουρισμό η μόνη αποτελεσματική λύση απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε, είναι να οργανωθούμε και να παλέψουμε κόντρα στα κέρδη της εργοδοσίας, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης που τα υπηρετεί, μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, αγωνιζόμενοι για τα δικά μας συμφέροντα.

Με τη συμμετοχή μας στο σωματείο που είναι εργαλεία του αγώνα  να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να φτιαχτούν νέα σωματεία μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, όπου δεν υπάρχουν.

Απαιτούμε

 Να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία, να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυσή του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.

Να διασφαλιστεί πριν το τέλος της σεζόν η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με επίδομα 600 ευρώ.

 Να αναγνωριστεί ως εποχική εργασία με αντίστοιχα δικαιώματα που ορίζονται από τον νόμο για τους εποχικούς, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης ΒΑΕ του υπουργείου Εργασίας, ώστε να ενταχτούν ξανά στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012, όπως και οι διανομείς.

Να επανέλθει το ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπάλληλους και να επεκταθεί και στον Επισιτισμό με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

 Να καταργηθεί ο νόμος 3986/11 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για την εργολαβική ενοικιαζόμενη εργασία.

 Η πρακτική άσκηση να πληρώνονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου.

Παράλληλα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που απεργούν στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.