Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Επιστολή για να γίνει στην Ηγουμενίτσα το Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο

Όμιλος Οικονομικοπολιτικού 

και Κοινωνικού Προβληματισμού 

Νομού Θεσπρωτίας

«ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ»

                                                                                  Ηγουμενίτσα 03-8-23

                                                                                  Αρ. πρωτ.:19

                                                                                  Προς 

Τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής 

Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ)

κ. Χρυσόστομο (Μάκη) Κιάμο

                                                                         ΑΘΗΝΑ

Κοινοποίηση: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 

                                                                          ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Κύριε Πρόεδρε, 

Οι ηπειρώτες, όπως γνωρίζετε, αποτελούν από τα πανάρχαια χρόνια ένα δυναμικό στοιχείο του Ελληνισμού, που διακρίθηκε στα γράμματα, τις τέχνες και τους αγώνες για την ελευθερία καθώς και σε άλλους σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η Ήπειρος είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας αλλά διαθέτει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σχεδόν σε όλους τους τομείς. Έχει αυθεντική φυσιογνωμία, ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, αναξιοποίητες πλουτοπαραγωγικές πηγές και αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά. 

Η Θεσπρωτία είναι ένας από τους πιο φτωχούς νομούς της Ελλάδας και αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή της.

Η κατάργηση του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και η ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, η αναβολή κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων  η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου της Ηγουμενίτσας και η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, τα σοβαρά προβλήματα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού και της απασχόλησης ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, η περιβαλλοντική θωράκιση της Ηπείρου, η κατασκευή υδατοδρομίου, η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στους  δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, η ενίσχυση και  η περαιτέρω ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, η κατασκευή του «μπλέ διαδρόμου» κ.λ.π. είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, να παρθούν αποφάσεις και να διεκδικηθούν δυναμικά με σκοπό την επίλυσή τους το συντομότερο δυνατό, διότι η Θεσπρωυία και η Ήπειρος δεν μπορούν να περιμένουν και δεν πρέπει να είναι τελευταίες.

Παρά τις αντιξοότητες και τα μεγάλα προβλήματα οι προοπτικές ανάπτυξης της Ηπείρου είναι μεγάλες κυρίως λόγω της στρατηγικής της θέσης και των αξιόλογων φυσικών πόρων της, οι οποίοι, με την κατάλληλη στρατηγική, μπορούν ν’ αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Για να αναπτυχθεί οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χρειάζεται η συνδυασμένη συμβολή του δημόσιου (κράτος – περιφέρεια και τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού) και του ιδιωτικού τομέα.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ως η κορυφαία οργάνωση των απόδημων ηπειρωτών, που αριθμεί στους κόλπους της πάνω από 400 σωματεία, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην προώθηση και επίλυση των προαναφερθέντων σοβαρών προβλημάτων. Άλλωστε η Συνομοσπονδία έχει αποδείξει έμπρακτα ότι, από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα, αυτό πράττει και μάλιστα με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για τους προαναφερθέντες λόγους παρακαλούμε κ. Πρόεδρε να εισαχθεί το αίτημά μας για διεξαγωγή στην Ηγουμενίτσα του Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας με δική σας θετική εισήγηση. 

Είναι πλέον καιρός να ενσκύψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με επιμονή, σοβαρότητα και προσοχή στα προαναφερθέντα προβλήματα και ν’ αναζητήσουμε, μέσα από το συνέδριό μας, τις καλύτερες και πρακτικά εφικτές λύσεις. 

Προσβλέπουμε σε ένα ΕΝΩΤΙΚΟ συνέδριο, σε ένα συνέδριο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ με ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ.  

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος

Untitled-1
C:\Users\Inkstation\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Untitled-2.jpg

Πέτρος Γ. Ζήγος