Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Ενστάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Αλωνιάδα στο Σεβαστό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΟΥΛΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΩΝΙΑΔΑΣ

Ιδιαίτερη έκπληξη μας προξένησε το πρόγραμμα αλλά και ο τίτλος των εκδηλώσεων της φετινής Αλωνιάδας. Οι φετινές εκδηλώσεις έχουν θέμα τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)… Και ενώ υπάρχουν αξιόλογες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, στο πρόγραμμα «φιγουράρει» μια δραστηριότητα που προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά: «εκδρομή για παιδιά σε αιολικό ή φωτοβολταϊκό πάρκο»!!!

Τι ακριβώς θα δούνε να παιδιά μας σε αυτά τα «πάρκα»;;;

1.               Την δέσμευση γόνιμων εκτάσεων από βιομηχανικού τύπου Φ/Β συστήματα που μειώνουν τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας για αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, τη στιγμή που κάνουν λόγο καθημερινά για επισιτιστικές κρίσεις και την ίδια ώρα που ο κάμπος ήταν απότιστος για μεγάλο διάστημα με τον ΤΟΕΒ ανενεργό.

2.               Την καταστροφή των ορεινών μας όγκων από γιγάντιες εγκαταστάσεις αιολικών συστημάτων.

3.               Την τεράστια κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων από τις ΑΠΕ τη στιγμή που η τιμή του ρεύματος για τη μέση λαϊκή οικογένεια είναι στα ύψη.

Με ποιου ή ποιων πρωτοβουλία θα γίνει η δραστηριότητα αυτή; Πρόκειται για κάποια χορηγία επιχειρηματικού ομίλου ώστε να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι ο τόπος μας θα γίνει αποκλειστικά ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και στήριξης της κερδοφορίας των γιγάντων των ΑΠΕ;

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι μεριμνούν για την προαγωγή του πολιτισμού και της παράδοσης. Προωθούν την πνευματική καλλιέργεια των τοπικών κοινωνιών και σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνονται υποστηρικτές και προπαγανδιστές μεγάλων συμφερόντων και ανωνύμων εταιρειών αν αυτός είναι ο σκοπός της δράσης αυτής.

Καλούμε τον σύλλογο αποδήμων Σεβαστού να αποσύρει αυτή την δραστηριότητα και καλούμε τους άλλους φορείς (δήμος, αντιπεριφέρεια κα) που έχουν δηλώσει στήριξη στις εκδηλώσεις να την αποσύρουν αν πραγματοποιηθεί η δραστηριότητα αυτή.

Δεν συνάδει από την μια να είμαστε εναντίων των ΑΠΕ στην περιοχή μας και από την άλλη να στηρίζουμε δραστηριότητες που να τις προωθούν. Άλλωστε νωπές είναι οι μνήμες από τους μεγάλους αγώνες των κατοίκων Προδρομίου, Καμινίου- Ζερβοχωρίου και Χόικας ενάντια στην βιομάζα αλλά και τα ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στα μεγάλα, βιομηχανικού τύπου, έργα ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή μας.

Και για να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας σχετικά με τις ΑΠΕ πριν μας αποκαλέσουν αρνητές των πάντων να τονίσουμε τα εξής:

Προφανώς και δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ και της δυνατότητας ανάπτυξης νέων τρόπων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διάθεσής της στον λαό σε φθηνές τιμές. Ούτε είμαστε κατά της ενίσχυσης της πραγματικής ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας μας και του λαού της και της πραγματικής εγχώριας και τοπικής ανάπτυξης. Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες η αξιοποίηση των ΑΠΕ εξυπηρετεί κάτι τέτοιο;

Η μέχρι τώρα εμπειρία και μέσα στα πλαίσια του κοινωνικοοικονομικού συστήματος του καπιταλισμού και των κατευθύνσεων της ΕΕ δείχνει περίτρανα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός που να διασφαλίζει ταυτόχρονα και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και προστασία της υγείας των κατοίκων, του περιβάλλοντος, σταθερές θέσεις εργασίας, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει ο λαός να αποφασίσει να ακολουθήσει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική, κρατική ιδιοκτησία μέσω του κεντρικού σχεδιασμού.