Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Δακτυλίωση Πελαργών από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΑΚΤΥΛΙΩΣΗ ΠΕΛΑΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟΥ ΟΦΥΠΕΚΑ 

Ιωάννινα, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023 Πιστή στο ραντεβού της δακτυλίωσης Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia), η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ, πραγματοποίησε για τρίτη χρονιά δακτυλιώσεις στις 19 Ιουνίου 2023 στο Δήμο Πωγωνίου με την υποστήριξη του Δήμου και για έκτη συνεχόμενη χρονιά, στις 20 Ιουνίου 2023, στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Η δράση εντάσσεται στο Υποέργου 1 της Πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων» και υλοποιήθηκε από το προσωπικό της Μονάδας σε συνεργασία με την κα. Eva Stets, συντονίστρια για τις δακτυλιώσεις Λευκού Πελαργού στην Ελλάδα του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών, τον κ. Μαμάση Διονύση, Περιβαλλοντολόγο και δακτυλιωτή λευκών πελαργών, καθώς και με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και εθελοντών.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε 4 φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Χαροκόπι, Λογγάδες, Άνω Λαψίστα, Νεοχώρι) και δακτυλιώθηκαν 10 νεοσσοί πελαργοί του είδους Ciconia ciconia, ενώ στο Δήμο Πωγωνίου πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε 12 φωλιές (Παρακάλαμος, Καλπάκι) και δακτυλιώθηκαν 36 νεοσσοί πελαργών

Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η διεθνώς πλέον διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων, της αναπαραγωγικής διαδικασίας και της διάρκειας ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από την κάθε φωλιά στο έδαφος, την τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά.

Παράλληλα με τη δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στην Αμπελιά Ιωαννίνων, κατά τη δακτυλίωση, εντοπίστηκαν στην φωλιά δύο νεκροί νεοσσοί και ένας τρίτος μπλεγμένος με σχοινιά – σπάγκους που είχαν σφίξει το πόδι του δημιουργώντας φλεγμονή. Αφού αφαιρέθηκε ο σπάγκος και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ο νεοσσός στάλθηκε για περίθαλψη στη «Δράση για την Άγρια Ζωή».

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου ευχαριστεί θερμά, την κα. Eva Stets και τον κ. Μαμάση Διονύση που για μία ακόμα φορά βρέθηκαν στα Ιωάννινα για την υλοποίηση των δακτυλιώσεων λευκών πελαργών, καθώς και τους εθελοντές κ.κ. Στέργιο Κασσαβέτη, Καραδήμου Κυριακή, Παναγιώτη Ντούμα, Αλέξανδρο Μπατσή, Έλενα Ηλία και Νικόλα Λιούπη για τη σημαντική τους συνεισφορά στη διαδικασία των δακτυλιώσεων. Επιπλέον, ευχαριστεί την κα Κυριακή Καραδήμου για τη μεταφορά του νεοσσού στη Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη καθώς και τον Αντιδήμαρχο Δήμου Πωγωνίου κ. Φωτίου Αθανάσιο. 

Επίσης ευχαριστούμε τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος και την άψογη συνεργασία, , και πιο συγκεκριμένα τη Διευθύντρια Βασιλική Γνωστοπούλου, τον Τομεάρχη εκμετάλλευσης κ. Γεώργιο Λιόλιο καθώς και τα μέλη του τεχνικού προσωπικού, Παπαδιαμάντη Κοσμά και Γεώργιο Βλάχο, που συμμετείχαν ενεργά και βοήθησαν για την υλοποίηση της δράσης. 

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας