Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Δήμος Πάργας: με εντάσεις το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το Αλωνάκι

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Πάργας με μοναδικό θέμα το δάσος στο Αλωνάκι.

Η δασική έκταση ανήκει κατά 80% σε ιδιώτες και 20% στο δημόσιο. Οι ιδιώτες έχοντας μια διαχειριστική μελέτη έχουν προβεί σε κοπή δέντρων κάτι που αναστάτωσε τους κατοίκους της Βαλανιδοράχης αλλά κει γενικότερα των δημοτών του δήμου Πάργας.

Σε πολιτικό επίπεδο όλοι στηρίζουν μια λύση που θα είναι υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά πρακτικά οι δυνατότητες περιορίζονται σε νομικό επίπεδο.

Ουσιαστικά ο δήμος Πάργας θα σταθεί αρωγός αν οι κάτοικοι κινηθούν δικαστικά για να προσβάλλουν την διαχειριστική μελέτη που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες, με την προϋπόθεση ότι σε αυτήν θα βρεθούν τρωτά σημεία.

Παρόντες ήταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας κ. Βασίλειος Κορμετζάς ,  η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάργας Χριστίνα Κριτσιμά και η προϊσταμένη του Τμήματος Δόμησης Βασιλική Λαμπρούση, οι οποίοι εξέθεσαν τις θέσεις των υπηρεσιών τους.

Ο κ. Κορμετζας είπε ότι η Διαχειριστική Μελέτη ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως η περιοχή  είναι μια «βραδυφλεγής βόμβα» που αν ξεσπάσει πυρκαγιά οι συνέπειες που θα έχει η περιοχή θα παρόμοιες με αυτές που είχε το Μάτι.

Ισχυρίστηκε ότι κόπηκαν μόνο γέρικα δέντρα τα οποία είχε μαρκάρει η υπηρεσία και δεν ανοίχθηκαν νέοι δρόμοι, ισχυρισμοί που δημιούργησαν ένταση καθώς πολλοί κάτοικοι διαφώνησαν.

Η κ. Κριτσιμά σημείωσε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει κριθεί αμετάκλητα με απόφαση του Αρείου Πάγου, τονίζοντας πως η έκταση των 2 χιλιάδων και πλέον στρεμμάτων ανήκει εξ’ αδιαιρέτου κατά τα 4/5 σε ιδιώτες και κατά 1/5 στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ επεσήμανε πως η νομικά η μόνη ενέργεια που μπορεί να κάνει πλέον ο Δήμος είναι να αποτανθεί σε Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο, ο οποίος θα ελέγξει την Διαχειριστική μελέτη που εφαρμόζουν οι συνιδιοκτήτες της έκτασης και εφόσον βρεθούν τρωτά σημεία, τότε αυτή να προβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκτός από τους δεκάδες πολίτες που παρακολούθησαν την συνεδρίαση παρόντες ήταν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αχιλλέας Γκούμας, Θεόδωρος Κορωναίος και Κώστας Κωτσαντής.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ