Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Γιάννης Γόγολος: Η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – Ο κ. Γιόγιακας είναι διακοσμητικό στοιχείο (βίντεο)

Συνέντευξη του Γιάννη Γόγολου στην εφημερίδα Πολιτική στο τεύχος Δεκεμβρίου – Τι λέει για την δημοτική αρχή δήμου Ηγουμενίτσας, για τον βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα και για τον Γιώργο Παπανδρέου

Ο Γιάννης Γόγολος είναι ένας πολιτικός που έχει αιχμηρό λόγο και λέει την άποψη του ξεκάθαρα. Η «πολιτική» λίγες μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ συνομίλησε μαζί του, όχι μόνο για την στήριξη του στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και για τον δήμο Ηγουμενίτσας ενώ δεν παρέλειψε την αυστηρή κριτική για τον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα.

Κύριε Γόγολε, θα ξεκινήσουμε με τα του δήμου Ηγουμενίτσας. Η θητεία της δημοτικής αρχής βρίσκεται στο μέσον της. Είστε ικανοποιημένος από την απόδοση της;

Καταρχήν κ. Μαραζόπουλε να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, να σας ευχηθώ καλοτάξιδη η «Πολιτική» εφημερίδα σας, μία πολύ καλή δουλειά που κάνετε όπως φάνηκε στα πρώτα σας φύλλα, είναι κάτι διαφορετικό για τον τόπο μας.

Η δημοτική αρχή έκλεισε τον Σεπτέμβριο 2 χρόνια, είναι όμως μια δημοτική αρχή με συνέχεια, η οποία ήταν και την προηγούμενη θητεία και αρκετά μέλη προέρχονται ακόμα και από την προπροηγούμενη με την δημοτική αρχή του Κάτσενου… το αναφέρω αυτό γιατί δεν δικαιολογείται να χρειάζεται πίστωση χρόνου για να εγκλιματιστεί. Είναι μια δημοτική αρχή που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τον σωστό χρόνο που κινείται πλέον η αγορά, οι εξελίξεις, οι εξελίξεις επικοινωνία, οι εξελίξεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Βασικό και σημαντικότερο ζήτημα είναι η καθημερινότητα του πολίτη η οποία έχει χαθεί. Εγώ είχα πει σε όλες μου τις παρουσίες, και οι συνεργάτες μου επίσης, ότι η μεγαλύτερη μάχη είναι η μάχη της καθημερινότητας, της καθαριότητας, της εξυπηρέτησης του πολίτη, και αυτό ήταν ένα στοίχημα που είχαμε βάλει, αν ήμασταν δημοτική αρχή θα μπορούσαμε να είχαμε άμεσες λύσεις. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με την σημερινή δημοτική αρχή παρόλο που έχει και τόση εμπειρία. Νομίζω ότι γίνεται διαχείριση χρόνου εξουσίας και δεν υπάρχει μια σπίθα που να ανάψει και φύγουμε από αυτό το τέλμα που μας έχει φέρει τα 8 τελευταία χρόνια αυτή η δημοτική αρχή.

Κατά την γνώμη σας ποια είναι τα πλεονεκτήματα του δήμου Ηγουμενίτσας και κατά πόσο η δημοτική αρχή τα έχει εκμεταλλευτεί;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει ο δήμος μας είναι η γεωγραφική του τοποθεσία. Είναι ένας δήμος που μπορεί να συνδυάσει το μεγαλύτερο διάστημα του έτους το τουριστικό κομμάτι, όλο το παραλιακό τόξο που υπάρχει, φυσικά με συνεργασία με τους όμορους δήμους, και να συνδυαστεί και με τον αγροτικό τομέα για να υπάρξει για παράδειγμα και αγροτουρισμός. Μπορούμε δηλαδή να έχουμε μια τουριστική περίοδο πάνω των 40 ημερών που βλέπαμε συνήθως, πριν δεκαετίες, να ισχύει σε όλη την Ελλάδα. Αρκετοί δήμοι και αρκετές περιοχές αυτό το εκμεταλλεύτηκαν και έχει μεγαλώσει η τουριστική σαιζόν. Εδώ σε εμάς βλέπουμε ότι ο τουρισμός είναι από 20 Ιουλίου ως 15-20 Αυγούστου.

Αντιλαμβανόμαστε, και με την συγκυρία της πανδημίας,  αλλά και χωρίς αυτή, ότι οι επιχειρήσεις οι καθαρά τουριστικές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουνε. Άρα δημιουργείται πρόβλημα στους ίδιους τους ιδιοκτήτες, δημιουργείται πρόβλημα στους εργαζόμενους, θα ήθελαν μεγαλύτερη διάρκεια εργασίας και αυτό θα έφερνε και έσοδα και στον δήμο από τα δημοτικά τέλη  και στον ΦΠΑ και στην φορολογία, σε όλα. Αλλά είναι μια αλυσίδα η οποία σε αυτήν την στιγμή είναι κομμένη σε αρκετά σημεία.

Σε αυτά ο δήμος υστερεί. Δεν κάνει καν τις ελάχιστες προσπάθειες που πρέπει να για μπούμε σε αυτήν την τροχιά. Θα έπρεπε να υπάρχει μια διαδημοτική συνεργασία των δήμων Ηγουμενίτσας, Πάργας, Ιωαννίνων, βλέπουμε για παράδειγμα τα Ιωάννινα παρόλο που δεν έχουν θάλασσα να έχουν τουρισμό και να έχουν γίνει τόπος προορισμού δώδεκα μήνες το χρόνο. Ακόμα και το καλοκαίρι τα ξενοδοχεία τους έχουν πληρότητα 90%-95%. Και αυτό είναι οξύμωρο για την περιοχή μας και όπως προείπα δημιουργεί πρόβλημα στις θέσεις εργασίας, στα έσοδα των επαγγελματιών αλλά και στα έσοδα του δήμου.

Το καλοκαίρι ανακοινώσατε ότι δεν θα είστε υποψήφιος στον δήμο Ηγουμενίτσας και ότι θα ακολουθήσετε μια διαφορετική πορεία. Πως πήρατε αυτήν την απόφαση;

Όπως νωρίς ξεκίνησα αυτό το ταξίδι διεκδίκησης του δήμου από την θέση του επικεφαλής, 2 χρόνια πριν τις εκλογές, έτσι και τώρα αφού έκλεισα 2 χρόνια ως αντιπολίτευση στην νέα δημοτική αρχή και 4 από την στιγμή που είχα ανακοινώσει την διεκδίκηση του δήμου έκανα την ανακοίνωση αυτή για να δώσω τον χρόνο σε όποιον ενδιαφέρετε είτε  είναι μέσα στην παράταξη μου είτε είναι έξω.

Και για να προχωρήσουμε και σε μία άλλη διαδικασία. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές θεωρώ ότι ήμασταν μια παράταξη που έκανε κάτι διαφορετικό. Διαφορετικό στις ανακοινώσεις των υποψηφίων, διαφορετικό στην προσέγγιση του κόσμου, διαφορετικό στην ενημέρωση του κόσμου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πλέον είναι μονόδρομος για τους αυτοδιοικητικούς αλλά και γενικότερα για την πολιτική κεντρική σκηνή. Για όλο αυτό ίσως να μην ήταν έτοιμη η πόλη μας, η κοινωνία να το αποδεχτεί. Σε αυτό το κομμάτι όπως ανακοίνωσα πρώτα στην παράταξη μου, στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ότι δεν θα διεκδικήσω το 2023 την θέση του δημάρχου. Τους είπα να μου δηλώσουν τις προθέσεις τους ως το τέλος του χρόνου, και όποιος άλλος είναι έξω από αυτόν τον χώρο, δηλαδή δεν είναι δημοτικός σύμβουλος, ώστε να προχωρήσουμε σε ακόμα πιο δημοκρατική διαδικασία, να πάμε είτε σε ένα γκάλοπ, είτε – αυτό θα προτείνω εγώ – να πάμε σε μια ψηφοφορία. Να στηθεί εκλογικό κέντρο, να προσέλθουν όλοι οι πολίτες του δήμου Ηγουμενίτσας, και να ψηφίσουν τον άνθρωπο που νομίζουν ότι θα βγάλει την Ηγουμενίτσα από αυτό το τέλμα.

Η απόφαση μου αυτή είναι για να δώσουμε εμείς οι νεότεροι πολιτικοί την απάντηση στο πολιτικό κατεστημένο, ότι κάποια στιγμή υπάρχει ο χρόνος λήξης με αυτό που ασχολείσαι. Δεν παίζει ρόλο η ηλικία καταρχήν, μπορεί να δηλώσει κάποιος ότι θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος ή βουλευτής και να είναι πάνω από 60 ή 65 ή 70 ετών. Αρκεί να έχει τις δυνάμεις. Εγώ θεωρώ ότι τα χρόνια που άσκησα από την θέση του δημοτικού συμβούλου τα καθήκοντα μου, ότι έκλεισε αυτός ο κύκλος. Και πρέπει εμείς που είμαστε πιο νέοι να το αντιλαμβανόμαστε νωρίς, να μην κουράζουμε, να μην γινόμαστε μέρος του σάπιου πολιτικού συστήματος που υπάρχει ακόμα στην χώρα μας.

Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι;

Αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων που θα υπάρχουνε θα με ενδιέφερε να δοκιμάσω την υποψηφιότητα μου ως υποψήφιος βουλευτής στον χώρο που ανήκω, να διεκδικήσουμε την έδρα στον νομό Θεσπρωτίας που τόσα χρόνια μας λείπει. Μας λείπουν οι σωστές παρεμβάσεις, η σωστή θέση και στον σωστό χρόνο ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Θεσπρωτία να φύγει από τις χαμηλότερες θέσεις του φτωχότερου νομού της Ελλάδος και της Ευρώπης. Θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο, όταν έρθει η στιγμή θα το συζητήσω, θα δούμε τις συγκυρίες που θα υπάρχουν στον χώρο μου και πιθανόν να είμαι.

Στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ στηρίζετε τον Γιώργο Παπανδρέου. Για ποιους λόγους;

Παρόλο που δεν ήταν στα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού να διεκδικήσει την προεδρία ΚΙΝΑΛ, του ΠΑΣΟΚ κατ΄επέκταση, μετά τον αδόκητο χαμό της προέδρου μας, της Φώφης Γεννηματά, αποφάσισε να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο.

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου το 2015 δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ εγώ ήμουν ένα από τα ιδρυτικά μέλη. Είναι ένας πολιτικός που τον πιστεύω. Είναι ένας πολιτικός ο οποίος είναι ευγενής, ένας πολιτικός που δεν ασκεί εξουσία ενός ανδρός, είναι δημοκρατικός, είναι άνθρωπος του διαλόγου, είναι ένας άνθρωπος που δεν είναι του συστήματος, είναι ένας άνθρωπος που ήρθε σε ρήξη με το παρακράτος και τα συστήματα και για αυτό είχε και αυτήν την εξέλιξη από τις φίλιες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ το 2011 – 2012. Γιατί μία κυβέρνηση όταν έχει 44% και 162 βουλευτές, και κάνει την επιλογή της να ρίξει τον πρωθυπουργό της και να συγκυβερνήσει με την ΝΔ, ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο, αυτό δείχνει ένα σχέδιο να φύγει ο Γιώργος Παπανδρέου από την μέση.

Παρεξηγήθηκε πάρα πολύ. Είπε λεφτά υπάρχουν αλλά είπε και κάποιες προϋποθέσεις. Αλλά κάποιοι κρατήσαμε μόνο αυτές τις 2 λέξεις «Λεφτά υπάρχουν». Εννοούσε και το είπε ξεκάθαρα αρκετές φορές ότι λεφτά υπάρχουν με προϋποθέσεις, να σταματήσουμε την κατασπατάληση του ελληνικού χρήματος, τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Δύο παραδείγματα θα αναφέρω. Η συνταγογράφησηπου που έγινε μείωσε κατά πολύ την αισχροκέρδεια που υπήρχε πάνω σε αυτό το κομμάτι. Ένα δεύτερο ήταν η ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Είναι όλα στο φως. Μπορεί ο πολίτης να μπει και να δει με ποιες τιμές και ποιοι παίρνουνε   τις αναθέσεις από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις α΄ και β΄ βαθμού αλλά και από την κεντρική πολιτική σκηνή. Να βλέπουμε τους ίδιους ημέτερους, τους ίδιους κουμπάρους κλπ.

Όλες αυτές οι αλλαγές στο κράτος έγιναν στα 2 χρόνια της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου.

Έγινε καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν ξέραμε πόσους υπαλλήλους έχουμε. Δεν νοείται μια επιχείρηση να μην ξέρει τον αριθμό του προσωπικού που εργάζεται για αυτήν την επιχείρηση. Εμείς σαν Ελλάδα, σαν εξουσία, σαν η διοίκηση αυτού του τόπου δεν ξέραμε πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε. Παρατηρήθηκαν φαινόμενα να είναι διπλοεγγεγραμμένοι. Ακόμα και σε εμάς εδώ στην Ηγουμενίτσα, ήταν υπάλληλος στον δήμο και στην Θεσσαλονίκη. Να παίρνει 2 μισθούς. Όλα αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου τα έβαλε σε μια σειρά.

Είναι ένας άνθρωπος που αν και είναι κοντά στα 70 έχει αστείρευτες δυνάμεις. Δυνάμεις που μπορούν να δώσουν λύσεις για την χώρα, όχι για το κόμμα. Πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτά τα 2 κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι είναι το κόμμα που σου δίνει την δυνατότητα να πας στην εξουσία, και όταν πας στην εξουσία να φύγεις από τα στεγανά αυτά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος που όταν μιλούσε για το διαδίκτυο τον λοιδορούσαμε, όταν  έλεγε ότι οι αγορές θα γινόταν ηλεκτρονικά γελούσαμε, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε στην βουλή με το τάμπλετ τον κοροϊδεύαμε γιατί εμείς είχαμε ακόμα τα μπακαλόχαρτα στα χέρια μας, συγγνώμη για την λέξη, αλλά έτσι είναι.

Ένας άνθρωπος που είπε για την κλιματική αλλαγή 10 χρόνια πριν. Και σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη, για πράσινη ενέργεια, και τότε οι αντίπαλοι του του έλεγαν για  πράσινα άλογα.

Γι΄ αυτό είμαι με τον Γιώργο Παπανδρέου, γι΄ αυτό θα στηρίξω τον Γιώργο Παπανδρέου και εκτιμώ ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, του ΠΑΣΟΚ, και όπως αποφασίσει το συνέδριο μας γιατί δεν αποφασίζει ο ίδιος, αν θα παραμείνουν τα σύμβολα αυτά και με ποιο όνομα.

Το αποφασίζω και διατάζω δεν είναι δημοκρατική διαδικασία και δεν το υπηρέτησε ποτέ ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά καιρούς κάνετε κριτική στον κυβερνητικό βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα. Ένας κυβερνητικός  βουλευτής παίζει πάντα έναν σημαντικό ρόλο  σε κάθε τόπο. Εσείς πως κρίνετε τον κ. Γιόγιακα;

Εμείς διερωτόμαστε σε αυτόν τον τόπο αν όντως υπάρχει κυβερνητικός βουλευτής, χαριτολογώντας το λέω αυτό, διότι νομίζω ότι η θέση του εκλεγμένου βουλευτή της Θεσπρωτίας έχει μείνει μόνο στα λόγια. Έχει μείνει στην θέση του ενός εκ των 300 του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο κ. Γιόγιακας αποδεικνύεται ότι ως σήμερα είναι απών από την Θεσπρωτία. Κάνει τα πάντα στο να μην βοηθήσει στις εξελίξεις της νέας τάξης πραγμάτων στην Θεσπρωτία.   Το μόνο που μπορεί και κάνει είναι να ευχαριστεί τους πολιτικούς που έρχονται και του παίρνουν και κάτι. Είτε είναι αυτό το κλείσιμο των ΤΕΙ είτε είναι το κλείσιμο της φοιτητικής εστίας, είτε αυτό είναι τα ΞΕΝΙΑ, είτε είναι τα κλεισίματα των τραπεζών στους άλλους 2 δήμους, και πολλά άλλα ακόμα…. Και ευχαριστεί συνεχώς τον ανάλογο υπουργό που είχε την ευθύνη.

Είναι απών, είναι απών από τα μεγάλα προβλήματα, είναι απών από τις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν για την Θεσπρωτία και είναι συμμέτοχος σε έργα που δεν έρχονται στην Θεσπρωτία από την στιγμή που ψηφίζει να πηγαίνουν σε όλη την Ελλάδα – καλώς να πηγαίνουν αλλά να πάρουμε το ανάλογο μερίδιο και εμείς.

Θα φέρω ένα παράδειγμα: το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τουριστικό κομμάτι του παραλιακού τόξου με το νερό. Ενταχθήκανε πάρα πολλά έργα στο τελευταίο ανοιχτό πρόγραμμα που υπήρχε και δεν έγινε καν πρόταση. Δεν έγινε η προσπάθεια να λύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα, που σίγουρα αυτά τα χρήματα στην α΄και β΄ αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουνε άρα θα έπρεπε να ενταχθούμε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα, χρηματοδοτικό εργαλείο, και δεν έγινε καμιά πρόταση.

Αρέσκεται να ασχολείται με μικρά πολιτικάντικα πράγματα για να κάνει την καρδιά που λέμε λαϊκά στο χωριό μου, του κάθε πολίτη για να μπορέσει να ξαναπάρει την ψήφο.

Νομίζω ότι οι πολίτες πλέον, με την ενημέρωση που υπάρχει, γιατί κάποτε είχαμε 2 κανάλια και ενημερωνόταν οι πολίτες μέχρι και μετά από χρόνια για εξελίξεις που είχαν γίνει, τώρα ότι γίνεται αυτήν την στιγμή σε πέντε λεπτά έχει ενημερωθεί όλη η Ελλάδα.

Πλέον αυτό που εκπροσωπεί ο κ. Γιόγιακας έχει μείνει στο μακρινό παρελθόν, στο παρελθόν της συσκότισης, στο παρελθόν της μη ενημέρωσης και στα πολιτικάντικα ζητήματα, με τα οποία δεν θα μπορέσει να συμβαδίσει με την νέα τάξη πραγμάτων.

Σίγουρα για εμάς, για την Θεσπρωτία, δεν μας τιμά να έχουμε έναν βουλευτή ο οποίος να είναι διακοσμητικό στοιχείο. Δυστυχώς ο κ. Γιόγιακας είναι διακοσμητικό στοιχείο για την ΝΔ, για την Θεσπρωτία, για τον δήμο μας, για όλους τους δήμους.