Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Βούλωσε η αποχέτευση; Τι μπορείτε να κάνετε άμεσα για να λύσετε το πρόβλημα

Μια βουλωμένη αποχέτευση δεν προκαλεί μόνο δυσαρέσκεια στους κάτοικους μιας οικίας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οριστική διακοπή του νερού λόγω σοβαρής βλάβης στις σωληνώσεις του σπιτιού, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι μέτρα πρέπει να λάβετε για την έγκαιρη απόφραξη της αποχέτευση ή του βουλομένου σιφονιού. Η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν την φραγή της αποχέτευσης και των λύσεων που υπάρχουν για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ζωτικής σημασίας για τους ιδιοκτήτες μίας κατοικίας, προκειμένου να μετριάσουν τους κινδύνους και να διατηρήσουν το σύστημα αποχέτευσης του σπιτιού τους σε καλή κατάσταση χωρίς δυσάρεστα προβλήματα.

Τι σημαίνει μια βουλωμένη αποχέτευση;

Όταν μια αποχέτευση είναι βουλωμένη, σημαίνει ότι η ροή των λυμάτων μέσα στο σωλήνα αποχέτευσης εμποδίζεται αν εξέλθει, οδηγώντας σε υπερχείλιση των λυμάτων. Αντί να αποστραγγίζεται σωστά το νερό, μπορεί να δημιουργηθεί αναρρόφηση και τελικά να πλημμυρίσει το μπάνιο, ο νεροχύτης ή ακόμα και το υπόγειο του σπιτιού, αν πρόκειται για τον υπόνομο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία και δυσχέρεια στους κατοίκους του σπιτιού. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση λόγω των ακαθαρσιών στο εσωτερικό περιβάλλον της κατοικίας. Σίγουρα η πλημμύρα ενός υπονόμου δεν είναι μία ευχάριστη θέση που θα ήθελε κάποιος να βρεθεί.

Αιτίες φραγής αποχετεύσεων

Μία από τις πιο κοινές αιτίες φραγής μιας αποχέτευσης είναι η παρουσία ξένων αντικειμένων που ρίχνονται στην τουαλέτα, τον νεροχύτη ή το μπάνιο. Αντικείμενα όπως μαντηλάκια, είδη υγιεινής, χαρτοπετσέτες, ακόμη και μικρά παιχνίδια μπορεί να συσσωρευτούν στο σωλήνα αποχέτευσης και να προκαλέσουν φραγή και υπερχείλιση του νερού.

Τα κατεργασμένα λίπη που ξεπλένονται στους νεροχύτες της κουζίνας μπορεί να στερεοποιηθούν μέσα στους σωλήνες αποχέτευσης, εμποδίζοντας σταδιακά την ομαλή ροή των λυμάτων. 

Ένα όχι και τόσο σύνηθες φαινόμενο, ειδικά στις εξοχικές κατοικίες, είναι και οι ρίζες των δέντρων που αναζητούν νερό, υγρασία και θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διεισδύσουν στους σωλήνες αποχέτευσης μέσω μικρών ρωγμών ή αρμών. Καθώς οι ρίζες μεγαλώνουν, μπορούν να μπλοκάρουν ή να καταστρέψουν τους σωλήνες, προκαλώντας συνήθως μία λίμνη από λύματα  στον κήπο του σπιτιού.

Οι κακοσυντηρημένοι σωλήνες αποχέτευσης μπορεί να διαβρωθούν με την πάροδο του χρόνου και μπορεί εύκολα να ραγίσουν και να σπάσουν. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή των λυμάτων και να προκαλέσει μπλοκαρίσματα στην ροή του νερού.

Συνέπειες που προκύπτουν από την συμφόρηση των αποχετεύσεων

Μια βουλωμένη αποχέτευση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες οσμές που αναδύονται από τους σωλήνες. Μπορεί επίσης να προκληθεί αναρρόφηση των λυμάτων στον νεροχύτη, το ντους ή την τουαλέτας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα λύματα μπορεί να υπερχειλίσουν στα δάπεδα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και θέτοντας σε κινδύνους την υγεία των κατοίκων του σπιτιού. Η έκθεση σε λύματα και μολυσμένο νερό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, όπως γαστρεντερίτιδες , λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και ερεθισμό του δέρματος.

Λύσεις και αποφράξεις αποχετεύσεων

Η τακτική συντήρηση, συμπεριλαμβανομένων των συχνών επιθεωρήσεων και του καθαρισμού των σωλήνων αποχέτευσης, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή φραγής και στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων προτού κλιμακωθούν.

Πετάξτε τα διάφορα απορρίμματα, αποφεύγοντας να ξεπλένετε τις κατσαρόλες από τα φαγητά στην τουαλέτα. Καλό είναι να πετάτε τα λίπη στα σκουπίδια αντί να τα πλένετε στον νεροχύτη.

Σε περιπτώσεις πολύ σοβαρές, καλό είναι να καλέσετε κάποιον ειδικό που ασχολείται με αποφράξεις υπονόμων και αποχετεύσεων. Οι επαγγελματίες υδραυλικοί μπορούν να αφαιρέσουν με τις κατάλληλες τεχνικές, αποτελεσματικά και σίγουρα όλα τα υπολείμματα και να αποκαταστήσουν τη σωστή ροή στους σωλήνες αποχέτευσης.