Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Βιβλιοπροτάσεις 28-10-2019

Μάρκος Αυρήλιος: Σκέψου σαν Ρωμαίος αυτοκράτορας

Συγγραφέας:Donald Robertson

Εκδόσεις: Διόπτρα

Οι αρχές του στωικισμού που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας, όπως τις διδάσκει η ιστορία του πιο γνωστού εκπροσώπου του.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος ήταν ο τελευταίος διάσημος στωικός φιλόσοφος του αρχαίου κόσμου. Το έργο του Τα Εις Εαυτόν, το προσωπικό του ημερολόγιο, σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα κλασικά έργα αυτοβελτίωσης και πνευματικότητας όλων των εποχών.
Στο βιβλίο Μάρκος Αυρήλιος: Σκέψου σαν Ρωμαίος Αυτοκράτορας, ο γνωσιακός ψυχοθεραπευτής Donald Robertson συνυφαίνει με άψογο τρόπο τη ζωή και τη φιλοσοφία του Μάρκου Αυρήλιου για να δημιουργήσει έναν σύγχρονο οδηγό για τον στωικισμό, τον οποίο ακολούθησαν αναρίθμητοι άνθρωποι ανά τους αιώνες ως ένα μονοπάτι προς την κατάκτηση μεγαλύτερης αυτοπραγμάτωσης και συναισθηματικής αντοχής.

Ο Robertson περιγράφει πώς ο Μάρκος Αυρήλιος αξιοποίησε τα φιλοσοφικά δόγματα και τις θεραπευτικές πρακτικές για να αναπτύξει συναισθηματική αντοχή και να επιβιώσει στις έντονες αντιξοότητες που αντιμετώπισε, ενώ καθοδηγεί τον αναγνώστη ώστε να εφαρμόσει τις ίδιες μεθόδους και στη δική του ζωή.

Συνδυάζοντας υπέροχες ιστορίες από τη ζωή του Μάρκου Αυρήλιου με γνώσεις σύγχρονης ψυχολογίας, καθώς και τη βάση της φιλοσοφίας του που διαρκεί στον χρόνο, το βιβλίο αυτό προσδίδει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στον στωικισμό και προσφέρει έναν διαχρονικό και ουσιαστικό οδηγό για τη διαχείριση των ηθικών και ψυχολογικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ο Donald Robertson είναι συγγραφέας και εκπαιδευτής, με εικοσαετή και πλέον πείρα. Ειδικεύεται στη διδασκαλία τεκμη­­ριωμένων ψυχολογικών δεξιοτήτων και είναι γνωστός ως ειδικός στη σχέση μεταξύ της σύγχρονης γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας και της κλασικής ελληνικής και ρωμαϊκής φιλοσοφίας. Γεννήθηκε στο Έρβαϊν της Σκοτίας και μεγάλωσε στο Έιρ. Εργάστηκε ως ψυχοθεραπευτής για μία εικοσαετία περίπου στο Λονδίνο, όπου διηύθυνε μια σχολή εκπαίδευσης ψυχοθεραπευτών, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στον Καναδά, το 2013, για να αφοσιωθεί στη συγγραφή και την ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο διαδίκτυο. Είναι έμπειρος δημόσιος ομιλητής. Για πολλά χρόνια, μέσω της ψυχοθεραπείας, βοηθούσε ανθρώπους με προβλήματα κοινωνικού άγχους και έλλειψης αυτοπεποίθησης. Η δουλειά του, καθώς και εκείνη των συναδέλφων του, έχει προβληθεί στα μέσα διαφόρων χωρών. Επίσης, ειδικεύεται στον σχεδιασμό και στη διαδικτυα­­κή κατάρτιση για την καλλιέργεια ψυχολογικών δεξιοτήτων και την προσωπική ανάπτυξη.

Η Πρόσοψη

ΣυγγραφέαςΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ.

Εκδόσεις: Κέδρος

Ένα μυθιστορηματικό ταξίδι από την Οδησσό στη Σενεγάλη και στη μάχη της Φασόντα στις όχθες του Νείλου − στα σύνορα του αγγλο-αιγυπτιακού Σουδάν −, από το Αϊβαλί και την Αθήνα ως το Νανσί, την Μπραζαβίλ και τον ποταμό Κόνγκο.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα και στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού, οι προσωπικές φιλοδοξίες μπλέκονται με τις συλλογικές ουτοπίες: ορθόδοξοι, καθολικοί, μουσουλμάνοι, Εβραίοι και άθεοι, λευκοί και μαύροι, εξερευνητές και επαναστάτες, άρχοντες, δημοκράτες και αναρχικοί γίνονται τα υποκείμενα κοσμογονικών αλλαγών.

Μια μυθιστορηματική εποποιία, μια τοιχογραφία του ευρωπαϊκού κόσμου που οικοδομήθηκε στα χρόνια λίγο πριν και λίγο μετά τον Μεγάλο Πόλεμο. Αυτό που σήμερα βλέπουμε είναι η πρόσοψή του. Η ανασκαφή των ερειπίων του είναι ξανακερδισμένος χρόνος.

Ο Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1940 στη Χαλκίδα. Ο πατέρας του, ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης, εκτελέστηκε τον Απρίλιο του 1944. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο (1958), πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Ανωτάτη Εμπορική (1958), αλλά δεν ολοκλήρωσε, εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών, τις σπουδές του εκεί. Έγινε δεκτός στο Προπαιδευτικό Έτος της Σορβόννης και, μετά από εξετάσεις, εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου ολοκλήρωσε πτυχιακές σπουδές φιλολογίας και ιστορίας (1968).
Το 1993, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Μονπελλιέ Paul Valéry (Montpellier III), όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα κλασσικά γράμματα (1995) και διδακτορικό δίπλωμα (1997, έδρα Αδαμάντιος Κοραής) για τη διατριβή του Οι φιλόσοφοι της ελληνικής Αρχαιότητας και οι πηγές τους στα Δοκίμια του Μισέλ ντε Μονταίνι.
Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1962 και έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές διηγημάτων. Το δοκιμιακό έργο του αναφέρεται σε σύγχρονα προβλήματα, όπως η πολιτική του τρόμου στον 20ο αιώνα (Ο Φεβρουάριος αιών), η εξέλιξη της λογοτεχνίας από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας (Παραμύθι της λογοτεχνίας), οι αλλαγές που κομίζει η τεχνολογία στην αντίληψη της προσωπικής και συλλογικής μνήμης (Μνήμη και μνήμη), η αντιμετώπιση του ερωτήματος τι; ως υποχρέωσης του σκέπτεσθαι (Λόγος ερειπίων).
Οι μεταφράσεις του, από τα γαλλικά και ισπανικά, φέρνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τα πλήρη και σχολιασμένα κείμενα του Μισέλ ντε Μονταίνι (Δοκίμια), του Φρανσουά Ραμπελαί (Γαργαντούας και Πανταγκρυέλ), του Ισπανού ιερωμένου και στοχαστή Μπαλτάσαρ Γκρασιάν (Χρησμολόγιο και τέχνη της φρόνησης, Ο Ήρωας), του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα (Τα ποιήματα του Αλμπέρτο Καγιέιρο), του Μεξικανού πεζογράφου Χουάν Ρούλφο (Η πεδιάδα στις φλόγες). Επιπλέον, μετέφρασε για το Θέατρο Τέχνης- Κάρολος Κουν το έργο του Ραμόν Μαρία δελ Βάγιε Ινκλάν Θεϊκά λόγια, το οποίο ανέβηκε στη σκηνή της οδού Φρυνίχου.
Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Ιππότης της Τάξης Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας, Ιππότης της Τάξης της Ισαβέλλας της Καθολικής (Ισπανία), μέλος της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας, β’ κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (1981), συνεργάζεται με λογοτεχνικά έντυπα και παρουσιάζει βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και στοχαστών σε περιοδικά και εφημερίδες.
Είναι γνώστης της γαλλικής, αγγλικής και ισπανικής γλώσσας.
Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε http://www.philipdracodaidis.gr/

Η Εξέλιξη του ανθρώπινου είδους

Συγγραφείς: SANG-HEE LEE, SHIN-YOUNG YOON

Εκδόσεις Ψυχογιός

Τι μπορούν να μας πουν μερικά απολιθωμένα δόντια για το προσδόκιμο ζωής των προγόνων μας; Γιατί η καλλιέργεια της γης έπαιξε έναν προβληματικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου; Τι κοινό έχουμε τελικά με τους Νεάντερταλ;

Σ’ αυτό το συναρπαστικό διεθνές best seller η παλαιοανθρωπολόγος Sang-Ηee Lee διερευνά μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που σχετίζονται με την εξέλιξη από μια νέα και απρόσμενη σκοπιά.

Συνδυάζοντας ανθρωπολογική γνώση με προηγμένη έρευνα, η Lee ρίχνει φως στις απαρχές της ανθρώπινης παρουσίας και μας συνδέει με το απώτατο παρελθόν μας. Η ρηξικέλευθη ματιά της βάζει συχνά σε δοκιμασία παγιωμένες αντιλήψεις, όπως ότι αυτό που έκανε το είδος μας ξεχωριστό ήταν ο μεγάλος εγκέφαλος ή ότι οι Νεάντερταλ ήταν άξεστοι και βίαιοι συγγενείς μας που περιέγραψε η επιστήμη του 20ού αιώνα. Με τη Lee οδηγό, ανακαλύπτουμε ότι από τα πρώτα μας βήματα στα δύο μας πόδια μέχρι την κατασκευή των πρώτων εργαλείων και το σχηματισμό των πρώτων κοινωνιών, ήμαστε ένα είδος που άλλαζε συνεχώς.
 Το τέλειο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει από πού ήρθαμε και τι χρειάστηκε για να φτάσουμε ως εδώ. Εξερευνώντας το μονοπάτι της εξέλιξης ως το σήμερα, η Lee μας βοηθάει να κατανοήσουμε το προς τα πού κατευθυνόμαστε και να απαντήσουμε στο πιο πιεστικό ερώτημα: Συνεχίζει η ανθρωπότητα να εξελίσσεται;

Η Sang-Hee Lee είναι καθηγήτρια Ανθρωπολογίας και αναπληρώτρια κοσμήτορας στο Κολέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ρίβερσαϊντ. Ζει στο Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνια. Ο Shin-Young Yoon είναι δημοσιογράφος ανθρωπιστικών θεμάτων, συγγραφέας και πρώην αρχισυντάκτης στο σημαντικότερο κορεατικό επιστημονικό περιοδικό, το Science Dong-A. Ζει στη Σεούλ, στην Κορέα.

Οι φίλοι μας στο Βερολίνο

Συγγραφέας: Άντονι Κουίν

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Ένα εθιστικό κοκτέιλ δράσης, έρωτα και κατασκοπείας, The Guardian

Λονδίνο 1941. Μια πόλη σε συσκότιση, στο έλεος των γερμανικών αεροπορικών επιδρομών.

Δύο άγνωστοι συναντιούνται –και η σχέση τους ίσως αλλάξει την πορεία του πολέμου.

Ο Τζακ Χοστ είναι διπλός πράκτορας με αποστολή να εντοπίσει την πιο επικίνδυνη πράκτορα των Ναζί στη χώρα. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να φτάσει σε αυτήν είναι μέσω της Έιμι Στράλεν, που είναι υπάλληλος σε ένα γραφείο συνοικεσίων.

Για πόσο ακόμη θα μπορεί ο Χοστ να συλλέγει πληροφορίες από τους κύκλους των Βρετανών Ναζιστών δίχως να γίνει αντιληπτός; Και πώς μπορεί να προστατεύσει την Έιμι που βρίσκεται μπλεγμένη, χωρίς να το ξέρει, στον κόσμο της κατασκοπείας φλερτάροντας με την προδοσία;

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα κατασκοπείας, βασισμένο στην πραγματική ιστορία ενός τραπεζικού υπαλλήλου που στρατολογήθηκε από την ΜΙ5 για να εισχωρήσει στις φασιστικές ομάδες της Αγγλίας.

Ο Άντονι Κουίν γεννήθηκε στο Λίβερπουλ το 1964 και από το 1998 έως το 2013 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στον Independent. Έχει γράψει έξι μυθιστορήματα: The Rescue Man, για το οποίο του απονεμήθηκε το 2009 το βραβείο Authors’ Club Best First Novel, Half of the Human RaceThe Streets, που συμπεριλήφθηκε το 2013 στη λίστα των βραβείων Walter Scott, Curtain Call, που επιλέχθηκε από τις λέσχες βιβλίων Waterstones και Mail on Sunday, Freya, που επιλέχθηκε από τη λέσχη Radio 2 Book Club, και Eureka.