Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Βασίλης Γιόγιακας: 19 ΜΑΦ στο Ε.Σ.Υ. για ασθενείς με εγκεφαλικό

Βασίλης Γιόγιακας: 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ. για ασθενείς με εγκεφαλικό

Η ίδρυση και λειτουργία 19 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια προβλέπεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, με Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα. Οι αυτοτελείς αυτές υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής ή του Τμήματος νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. και θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο παρέχοντας 24ωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των εγκεφαλικών επεισοδίων στην οξεία φάση – μέσω των ειδικευμένων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας – μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνητότητας και να αποτρέψει σημαντικό βαθμό αναπηρίας. Για τις ΜΑΦ για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια προβλέπεται ελάχιστο προσωπικό ανά 6 κλίνες το οποίο αποτελούν ειδικευμένοι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας (όπως φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγοι). Τη διαχείριση των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα αναλαμβάνει 4μελής διεπιστημονική ομάδα με ειδικευμένους ιατρούς των κλινικών του νοσοκομείου (όπως Ακτινολόγους, Καρδιολόγους, Νευροχειρουργούς και Ιατρούς Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης). Το εθνικό δίκτυο των 19 ΜΑΦ μπορεί να επεκταθεί σε άλλα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οι μονάδες αυτές θα  στελεχωθούν με μετακινήσεις, αποσπάσεις και ανακατανομές κενών οργανικών θέσεων ενώ σχεδιάζεται η πρόσληψη Νευρολόγων και Νευροακτινολόγων Επεμβατικών καθώς και πανεπιστημιακών από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας. Πρόβλεψη υπάρχει επίσης για την κάλυψη των περίπου 190 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτούνται για την 24ωρη λειτουργία των ΜΑΦ με 6 κλίνες.

Αναφερόμενος στο γενικότερο θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Γιόγιακας αναφέρθηκε στις προσλήψεις οι οποίες είτε είναι σε τελική φάση – όπως των 4.000 νοσηλευτών – είτε έχουν δρομολογηθεί με σχετικές προκηρύξεις, επισημαίνοντας την ανάγκη να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες. «Κανείς, πόσο μάλλον όσοι από εμάς είμαστε γιατροί, δεν λέει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου έχουμε αυτόματα ένα δίκτυο οργανωμένων μονάδων για τους ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, έτοιμο να λειτουργήσει. Αυτό που λέμε είναι ότι, με το νομοσχέδιο αυτό, μπαίνουν οι βάσεις, μπαίνει το πλαίσιο ώστε να έχουμε περισσότερες και καλύτερες μονάδες για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους ασθενείς με εγκεφαλικό», υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας στο κλείσιμο της αρχικής του εισήγησης.

Κατά τη δευτερολογία του ο βουλευτής Θεσπρωτίας χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση της αντιπολίτευσης.: «από τη μία, εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν αυτές οι ΜΑΦ θα έχουν αρκετό προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου, όπως είπαν κάποιοι, να μην είναι απλώς ταμπέλες. Την ίδια στιγμή, όμως, που προβληματίζονται για το αν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν έστω αυτές οι 19 προβλεπόμενες ΜΑΦ, ζητούν περισσότερες!», σχολίασε σχετικά. Τόνισε δε ότι προτεραιότητα είναι, πριν γίνει οποιαδήποτε επέκταση των ΜΑΦ, να διασφαλιστεί ότι αυτές που θα έχουν συσταθεί να έχουν επαρκές προσωπικό, κατάλληλους χώρους και εξοπλισμό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΕΔΩ