Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Αντιμετώπιση ακμής: Πως η διατροφή βοηθάει στην καταπολέμησή της

Η ανάγκη για ένα καθαρό δέρμα απαιτεί συχνά μια διπλή προσέγγιση, που συνδυάζει τόσο διατροφικές αλλαγές όσο και ιατρικές παρεμβάσεις. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του δέρματος, ενώ οι δερματολογικές μέθοδοι προσφέρουν στοχευμένες λύσεις. Παρακάτω θα διερευνήσουμε πως ένας συνδυασμός διατροφικών τροποποιήσεων και δερματολογικών θεραπειών μπορεί να είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής.

Διατροφικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της ακμής

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ακμής. Αν και δεν είναι σίγουρο για όλες τις περιπτώσεις, ορισμένοι δερματολόγοι θεωρούν ότι οι ορμόνες που υπάρχουν στο γάλα μπορούν να προκαλέσουν ακμή. Για αυτόν τον λόγο, για όσους καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την κατανάλωσή τους ή να επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις vegan που είναι υποκατάστατα των γαλακτοκομικών.

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτή η απότομη αύξηση μπορεί να προκαλέσει παραγωγή ελαίου στο δέρμα, οδηγώντας σε ακμή. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και λαχανικά για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια, μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή στο σώμα, μειώνοντας ενδεχομένως τη σοβαρότητα της ακμής.

Βιταμίνες και μέταλλα: Ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε έχουν συσχετιστεί με την καταπολέμηση της ακμής. Τροφές πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνονται στους ξηρούς καρπούς και στους διάφορους τύπους λαχανικών. 

Ενυδάτωση: Η επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος, μειώνοντας και την ακμή. Επίσης, τα τρόφιμα που περιέχουν νερό όπως τα αγγούρια, το καρπούζι και τα πορτοκάλια μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του δέρματος.

Προβιοτικά: Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια, που βρίσκονται σε τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα λαχανικά τουρσί, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματος και ενδεχομένως να μειώσει την ακμή.

Δερματολογικές ιατρικές μέθοδοι για τη θεραπεία της ακμής

Οι δερματολόγοι συνταγογραφούν συχνά κρέμες, τζελ και λοσιόν. Τα κοινά συστατικά περιλαμβάνουν το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το σαλικυλικό οξύ και τα ρετινοειδή. Αυτές οι θεραπείες στοχεύουν στη μείωση της λιπαρότητας, στην απόφραξη των πόρων και στην ανανέωση του δέρματος. 

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένας δερματολόγος μπορεί να συστήσει διάφορα αντιβιοτικά για τη μείωση των βακτηρίων και της φλεγμονής. Τα αντισυλληπτικά μπορούν να ρυθμίσουν τις ορμόνες που προκαλούν την ακμή στις γυναίκες. Η ισοτρετινοΐνη προορίζεται για σοβαρή ακμή λόγω των πιθανών παρενεργειών της.

Οι θεραπείες με μπλε φως και λέιζερ καθαρίζουν σε βάθος το δέρμα  χωρίς να βλάπτουν την επιφάνεια. Μπορούν να μειώσουν τα βακτήρια της ακμής και  τη λιπαρότητα του δέρματος.Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν αυτή τη θεραπεία για να αφαιρέσουν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, μειώνοντας την εμφάνιση της ακμής. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για επιφανειακές ουλές και ήπια ακμή.

Για μεγάλες, επώδυνες κύστεις ακμής, οι δερματολόγοι μπορεί να εγχύσουν ένα κορτικοστεροειδές απευθείας στη βλάβη, μειώνοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας τις ουλές.