Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Άρθρο: Το φεστιβάλ “Φωτικαίων Γαία” να γίνει και προορισμός

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ «ΦΩΤΙΚΑΙΩΝ ΓΑΙΑ»

ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ**

Α΄ ΜΕΡΟΣ

Επιλογή δρώμενου – Προετοιμασία για την υποβολή πρότασης ανάπτυξης ενός δρώμενου για τουριστική ανάπτυξη.

Επιλογή του Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών που κλείνει μία δεκαετία ζωής, στο οποίο συμμετέχουν 5-7 χορευτικά από το δήμο και άλλα από την Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Το διοργανώνει ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς με την υποστήριξη του δήμου Σουλίου.

Η επιλογή έγινε σε σχέση:

Με τον χώρο, την καταγραφή, εκτίμηση του «στατικού περιεχομένου» (ιστορία, μνημεία, λαογραφικά μουσεία, και όλων των προσφερόμενων τουριστικών δραστηριοτήτων) 

Σε σχέση με την αξιολόγηση του «δυναμικού περιεχομένου» (πανηγύρια, γιορτές, εκδηλώσεις, γαστρονομικές παρεμβάσεις, κτλ). Τι δρώμενα αφοράν τον ντόπιο πληθυσμό, τι προϋπάρχει, τι μπορεί να αναπτυχθεί, τι μπορεί να αναδημιουργηθεί, τι αφορά τον σημερινό πληθυσμό, ποια η σύνδεσή τους με τα ήθη και έθιμα του χώρου. Αν αφορούν τελετουργίες, γιορτές, φυσικά φαινόμενα, τοπικούς θρύλους ή έχουν θέμα ένα κεντρικό πρόσωπο του τόπου. Αν αφορούν θαύματα, θρύλους, ή ιστορικά γεγονότα, κτλ 

Συνεκτιμήθηκε το προφίλ των υπαρχόντων δρώμενων και το μοντέλο ανάπτυξης τους. Αν θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, να προστεθούν άλλα στοιχεία στα υπάρχοντα, αν χρειάζεται να καταργηθούν κάποια ή αν επιβάλλεται να δημιουργηθούν νέα, καινούργια και ποια είναι αυτά, κτλ, Με συνολική εκτίμηση, αξιολόγηση και απάντηση στο ερώτημα Τι προσφέρουν, τι δεν προσφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη.

Επιλογή του αναφερόμενου φεστιβάλ, ως πρόταση πλέον να «ξανακτισθεί» από την αρχή. 

Διαμόρφωση πρότασης ενός ανανεωμένου φεστιβάλ ελκυστικού και με νέο στόχο, της τουριστικής του αξιοποίησης. (Διασφάλιση χορευτικών, εισαγωγή αφηγήσεων σχετικά με την ιστορία των τραγουδιών, του χορού, ήθη και εθίμων, χορούς που χορεύονταν παλιά, τραγούδια που έχουν ξεχαστεί, κτλ. Συνεργασία με ομίλους ξένων χωρών και εμπλουτισμός του με διεθνές συγκροτήματα. κ.α. Παράλληλα έκθεση απομίμησης αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς η περιοχή έχει πληθώρα ευρημάτων, έκθεση παλαιών εργαλείων καθημερινής χρήσης,  και παρουσίαση και διαγωνισμός παραδοσιακών φαγητών, κτλ, ) 

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Επιχειρήματα προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην αρχή όλη η επιχειρηματολογία θα εστιάσει, «θετικά» και αποφυγή του μηδενισμού, στις υπάρχουσες εκδηλώσεις, στο ενδιαφέρον αυτής, των φορέων και του κόσμου για συμμετοχή. Μετά θα διευκολύνει στη κατανόηση του υπάρχοντος προφίλ και μοντέλου που κινείται στη θεματολογία των υπαρχόντων δρώμενων και των ορίων προσφοράς των, ώστε να υπάρχει το πιο ενδιαφέρον σημείο, αυτό της εκτίμησης του αποτελέσματος. Προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία στα συμπεράσματα απόδοσης των εκτελεσθέντων δρώμενων και το βαθμό που προσφέρουν αυτά στην τουριστική ανάπτυξη για να «ανοίξει ο δρόμος» κατάθεση της πρότασης για την δημιουργία ενός καινούργιου δρώμενου ή ανανέωσής του, κτλ θέτοντας ως βασικό κριτήριο επιλογής, υποστήριξης και ανάπτυξης του την προσφορά στην τουριστική ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο δήμος.

Θα γίνει παρουσίαση της πρότασης 

Γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο δρώμενο

Ποια στοιχεία προϋπάρχουν (πολιτιστικός φορέας υλοποίησης, διάρκεια, υπάρχει η εμπειρία διοργάνωσης, διοργανώνεται στο κέντρο του δήμου, συνδέεται με αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο, βασική παράμετρος του πολιτιστικού τουρισμού, είναι γνωστό στην κοινωνία, κτλ)

Ποια στοιχεία πρέπει να προστεθούν και τι θα προσφέρουν στο χαρακτήρα και στην ανανέωση του φεστιβάλ.

Θα επισημανθούν τα σημαντικά στοιχεία, που προστίθενται όπως: οι αφηγήσεις,  οι βιωματικές εμπειρίες, η συμμετοχή, η ψυχαγωγία, η θέαση και γιατί θα προσδώσουν στο φεστιβάλ μοναδικότητα, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά. 

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το αναφερόμενο δρώμενο εκτός του ότι δίνει τη δυνατότητα της αναδημιουργίας της παράδοσης, δηλαδή τη δημιουργία μιας νέας αντίληψης για το ρόλο της παράδοσης στην περιοχή, επιπλέον συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουριστικού φαινομένου γιατί παράλληλα οι κάτοικοι θα εκπαιδευτούν και θα γνωρίσουν τον τόπο τους, την ιδιαιτερότητα του, και αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υποδέχονται τους τουρίστες – επισκέπτες με έναν ηθικό κώδικα οικοδεσπότη – φιλοξενούμενου.

Επίσης θα τονιστεί η λειτουργία του δρώμενου ως μέσω ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και πως αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξή τους με επωνυμία.

Τέλος θα παρουσιαστεί το κατά εκτίμηση κόστος υλοποίησής του (οικονομικός προϋπολογισμός – με σοβαρή εμπλοκή ιδιωτών, «εθελοντική» υιοθέτηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, κτλ), το απαραίτητο ανθρώπινο προσωπικό δυναμικό και οι απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται για τη δημιουργία του, με την επισήμανση ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από την τουριστική αξιοποίηση του φεστιβάλ.

**(Αποτελεί περίληψη ενός συνόλου εργασιών για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Σουλίου που υποβλήθηκαν στα μαθήματα, Marketing Πολιτιστικού Τουρισμού – Επικοινωνία, Τουριστική Προβολή και Δραστηριότητα: Πολιτιστικά Δρώμενα, Φεστιβάλ, Αναβιώσεις και Καινοτόμες Καλλιτεχνικές Δράσεις, στο e-liearning ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ το 2019)