Ακολουθήστε μας στο VIBER για να λαμβάνετε σε πραγματικό χρόνο τις αναρτήσεις μας.

https://invite.viber.com/?g2=AQAhvsW7isOUdlCEkVCqv7YorRka1dt%2FMmmYsdlj%2BHNRIl0RiuqqmD4CiLD5s2SY

Όποτε θέλετε μπορείτε να αποχωρίσετε (αν και δεν το θέλουμε).

Άρθρο για τον νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς

Εφαρμογή του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Νέες αδιέξοδες πολιτικές.

Νέα σπατάλη δημόσιου χρήματος και στο βάθος φορομπηξία

  Χόβολος Θεόδωρος  –  Κτηνίατρος

Από 21 Γενάρη και μετά  όλοι οι σκύλοι  και γάτες που έχουν κάποιον ιδιοκτήτη  πρέπει  να στειρωθούν ή αλλιώς οι ιδιοκτήτες τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού (DNA)  στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γεννητικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ). Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, προβλέπονται από το νόμο 4830 του 2021 που μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή μετά την ίδρυση και λειτουργεία του εν λόγο εργαστηρίου. Πρόκειται για μια οργουελική, «ευγονική» σύλληψη που έχει προκαλέσει  κύματα αγανάκτησης.  Κάτοικοι των πόλεων που διαθέτουν σκύλο ή γάτα, ιδιοκτήτες που διατηρούν σκύλους φύλαξης, κυνηγοί που συντηρούν κυνηγόσκυλα, ακόμα και κτηνοτρόφοι του χωριού που διαθέτουν τσομπανόσκυλα, θα είναι υποχρεωμένοι να στειρώνουν το ζώο τους, αλλιώς τους περιμένουν συνεχόμενα προστύμματα της τάξης των 1.000 € έως να το πράξουν

Ο ν. 4830 σχεδιάστηκε αγνοώντας παντελώς  τη γνώμη των θεσμικών οργάνων των κτηνιάτρων της χώρας, αυτών δηλαδή που καλούνται να  υλοποιήσουν το μεγαλύτερο και καθοριστικότερο κομμάτι του σχεδίου. Αυτό που κυριάρχησε  ήταν οι παρεμβάσεις  φιλοζωικών σωματίων και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο και αναμένεται να διαχειριστούν μεγάλα κρατικά κονδύλια για την αντιμετώπιση τάχα του προβλήματος των αδέσποτων.  Ψηφίστηκε δε  το Σεπτέμβρη του 2021 χωρίς να ληφθεί υπόψιν η κάθετη αντίθεση σύσσωμου του κτηνιατρικού κλάδου στις εντελώς παράλογες και αντιεπιστημονικές ρυθμίσεις του αλλά, και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των Κυνηγετικών Συλλόγων της χώρας.

Και ενώ το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο του ν.  4039 του 2012 που προέβλεπε την καθολική ηλεκτρονική σήμανση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων καθώς και την δημιουργία Δημοτικών – Διαδημοτικών Κτηνιατρείων, έμεινε κενό γράμμα με αποκλειστική ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, μπαίνει σε εφαρμογή ένας νέος νόμος, εξαιρετικά πιο περίπλοκος, εξαιρετικά πιο δυσλειτουργικός. Αυτό που τελικά επιδιώκεται είναι :

       α) η παράδοση της  αναπαραγωγής των δεσποζόμενων ζώων σε ιδιωτικούς  φορείς επί αμοιβής και παράβολα ανά νεογνό ,

      β)  η  θεσμικής διεύρυνσης για την -επί δημόσιας δαπάνης – είσοδο ιδιωτών στην διαχείριση των αδέσποτων (αδιευκρίνιστες Φιλοζωικές Οργανώσεις, ΜΚΟ κλπ), χωρίς καμιά προοπτική λύσης του ζητήματος,  

       γ)  η υποβάθμιση  των κρατικών κτηνιατρικών ελέγχων, με δραματικές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο νέος νόμος όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων αλλά δημιουργείται ένας ασφυκτικός κλοιός στο σύνολο των ιδιοκτητών που μετατρέπονται σε οιονεί παραβάτες, αντιμέτωποι με σοβαρά προστύμματα. Ειδικά το μέτρο της γενικευμένης, υποχρεωτικής στείρωσης,  είναι ένα μέτρο που  αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά  δεδομένα και παραβιάζει βασικούς ηθικούς κανόνες.

 Αλλά και η άλλη ευφάνταστη ρύθμιση, η βάση τήρησης γενετικού υλικού (DNA),  πέρα του  ότι είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, δεν θα έχει καμιά χρησιμότητα στον έλεγχο των αδέσποτων ζώων.  Στόχος του είναι αφενός η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

Και  πάλι τα αδέσποτα ζώα καταλήγουν να αποτελούν ένα ακόμη πεδίο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής κερδοφορίας που εν τέλη σκορπίζει κατά το δοκούν το χρήμα των φορολογουμένων  διαιωνίζοντας κατ’ επανάληψη το πρόβλημα.

Σύσσωμος ο κτηνιατρικός κόσμος της χώρας έχει ταχθεί αντίθετος στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και το καταδικάζει σαν αδιέξοδο και με  υποβολιμαίες λογικές. Οι κτηνίατροι της χώρας διεκδικούμε διαχρονικά :

•       Την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών-διαδημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων που είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την συστηματική φροντίδα των αδέσποτων ζώων . Οι αρμοδιότητες για τη Δημόσια Υγεία και τις ζωοανθρωπονόσους να βρίσκονται εκεί που ανήκουν, σε καλά στελεχωμένες δημόσιες και όχι σε κατακερματισμένες  κτηνιατρικές υπηρεσίες, σε επιτροπές δήμων, Μ.Κ.Ο. και στην ατομική ευθύνη του εκάστοτε συμβεβλημένου κτηνιάτρου.

•       Καμία επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους στην άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την εξέταση, εμβολιασμό και περίθαλψη μη σημασμένων ζώων. Η ευθύνη της μη σήμανσης βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του ζώου.

•       Να μην ισχύσει το ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Να ισχύει μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων και των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης,  καταγραφή εμβολίου λύσσας, αποπαρασιτώσεων, ζωοανθρωπονόσων).

•       Να διατηρηθεί το έγγραφο βιβλιάριο με έκδοση αριθμημένων βιβλιαρίων από τον ΠΚΣ που θα διατίθενται αποκλειστικά σε κτηνιάτρους.

•       Να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιουδήποτε άλλου φοροεισπρακτικού μέτρου.

•       Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (ΠΚΣ), οι κτηνίατροι θα αντιδράσουμε και θα αντισταθούμε στον εμπαιγμό μας αλλά και των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμά μας με μόνο κριτήριο την επιστημονική μας κρίση και τη διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των ζώων που περιθάλπουμε, απέχοντας από την υλοποίηση όλων των αντιεπιστημονικών διατάξεων του νόμου.

Για να προβληθούν όλα αυτά τα ζητήματα και να ακουστούν τα αιτήματά μας ο Π.Κ.Σ. οργανώνει πανελλήνια απεργία στις 17/1/2024 ενώ στις 24/1/2024 προγραμματίζεται Συνέντευξη τύπου στην Αθήνα αλλά και γενική συνέλευση των μελών  στις 4/2/2024.